1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

HUS pitää tason 2 kiristyksiä liian myöhäisinä – johtajaylilääkäri Mäkijärvi väläyttää jo tarvetta poikkeusoloille ja liikkumisrajoituksille

Rokotteiden saatavuus on niin niukkaa, että niistä ei ole HUSin johtajaylilääkärin mukaan apua koronapandemiaan vielä moneen kuukauteen.

koronavirus
HUS tiedotti ajankohtaisesta koronavirusepidemiatilanteesta
HUS tiedotti ajankohtaisesta koronavirusepidemiatilanteesta

HUS tiedotti ajankohtaisesta koronavirusepidemiatilanteesta ja koronavirusnäytteenotosta perjantaina.

  • Tautitilanne on huonontunut HUS-alueella muutaman viime viikon aikana ja tartuntojen nousu jatkuu edelleen. Viime viikolla tartuntoja lähes 1 700. Uudellamaalla on palattu tartuntojen määrässä samalle tasolle kuin ennen joulua. Eniten tartuntoja on alle 40-vuotiaissa.
  • Jo lähes puolet uusista tartunnoista muuntoviruksia, lähinnä brittivarianttia. Brittimuunnoksesta on tulossa valtavirus Uudenmaan alueella.
  • Sekä vuodeosastopotilaiden että teho-osastopotilaiden määrässä tapahtunut nousua viime päivien aikana.
  • Mäkijärvi muistuttaa, että ulkona, esimerkiksi hiihtoladuilla, on turvallista, kun pidetään etäisyydet, mutta hiihtolomaviikkoa ei kannata käyttää bilettämiseen.
  • Korona-altistuneiden jäljitys on HUS-alueella sujunut Mäkijärven mukaan hyvin.
  • Mäkijärven mukaan yökerhojen ja baarien sulkeminen olisi tautitilanteen kannalta järkevää.
  • Jos tautitilanne Uudellamaalla pahenee, tarvitaan jo rajoitusten tasoa 3, sanoo Mäkijärvi.

HUS-alueella on viikossa nyt tartuntoja 1 600 viikossa. Viime viikolla tartuntoja oli lähes 1 700. Potilaiden määrä sekä vuode- että teho-osastoilla on tämän takia kasvanut.

– Tartuntojen määrä on sellaisessa nousussa, että tilanne on vakava. Nyt ollaan samalla tasolla kuin ennen joulua. Lisäksi huolta aiheuttaaa myös muuntovirus, koska sen tartuttavuus ja leviämisvaihe on nopeampi kuin aikaisemman viruskannan, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Mäkijärven mukaan Uudellamaalla täytyy siirtyä rajoituksissa tasolle 3, jos tilanne pahenee. Hallituksen hybridistrategiassa toimepidetaso 3 tarkoittaa poikkeusolojen ja liikkumisrajoitusten kättöönottoa.

– Suomi on nyt jakaantunut kahtia, Uudellamaalla tilanne on ihan eri kuin muualla.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kertonut, että HUSin alueella ilmaantuvuus on neljässä viikossa lähes kaksinkertaistunut. Samaan aikaan ilmaantuvuus lähes kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä on pääasiassa laskenut.

Suurimpia tartuntaketjuja Uudellamaalla on ilmennyt rakennustyömailla.

– Kouluissa ja päiväkodeissa on paljon altistumisia, mutta onneksi vähän tartuntoja. Sitten rajan yli on tullut virusta, ja kotioloissa, joissa jatkotartuntaa on vaikea estää.

Koronan kanssa on nyt eletty vuosi; emmekö me vieläkään pysty reagoimaan riittävän nopeasti?

– Suoraan kysymykseen suora vastaus: kun pandemiaa rajoitetaan, toimia täytyy tehdä etupainotteisesti. Meillä Suomessa on ollut niin vähän sairastuneita ja kuolleita, että meillä ei ole kriisitietoutta emmekä ole kokeneet lockdownia, Uudenmaan kevään tilannekin on jo alkanut unohtua, Mäkijärvi sanoi Yle Uutisten haastattelussa HUSin tiedotustilaisuuden jälkeen.

Mäkijärvi on väläyttänyt jo aikaisemmin valmiuslain ottamista uudelleen käyttöön.

– Se on perälauta, jos tartuntojen lisääntyminen ei pysähdy ja käänny laskuun. Rokotteiden saatavuus ei ole hyvä, niistä ei tule valitettavasti apua vielä moneen kuukauteen. Kukaan ei halua sulkutilaa oikeasti, mutta siihen on pakko mennä, jos ei muu auta.

Olemmeko me hampaattomia koronan edessä ilman valmiuslakia?

– Tartuntatautilakiin on tulossa muutoksia, jolla annetaan alueellisille viranomaisille muutamia työkaluja lisää, mutta ei sillä ratkaista epidemian kehityksen suuntaan. Rajamääräykset ovat tulossa vasta huhtikuun alussa, sinne on pitkä matka. Jos sairaalat täyttyvät eikä tehohoitoon mahdu, se jokin on valmiuslaki, Mäkijärvi vastasi.

Mäkijärvi kertoi, että HUSin sairaaloissa on suunnitelmat valmiina muun hoidon alasajamisesta, jos koronatilanne pahenee. Viimeksi tänään on käyty läpi se, miten toimitaan viikonloppuna, jos sairaalat täyttyvät.

Eniten tartuntoja nuorissa aikuisissa

Tartuntoja on eniten alle 40-vuotiaissa. Nuorimpien tartunnat kasvavat viikko viikolta. Kaikkein iäkkäimmissä tartunnat eivät ole kasvaneet.

Jo lähes puolet uusista tartunnoista on lähinnä brittivarianttia. Siitä on tulossa valtavirus myös Uudellamaalla. Myös eteläafrikkalaista varianttia on tavattu ja yksi brasialainen muunnos, josta johtajaylilääkäri Mäkijärvi ei kuitenkaan ole varma, oliko löydös juuri HUS-alueelta.

Brittivariantti tarttuu tämänhetkisen tiedon perusteella 50 prosenttia tehokkaammin. Vakavia sairastumisia tulee siitä 30-40 prosenttia enemmän, ja tämä heijastuu sairaalakuolemiin.

Mäkiniemen mukaan brittivariantti ei kuitenkaan tartu ohimennen kaupan käytävältä, jos noudatetaan välejä ja käytetään maskeja.

HUS-alueella tehty yli miljoona koronatestiä

HUS Labissa on tehty jo yli miljoona testiä. Isoa määrää selittää se, että jotkut ovat käyneet testissä jo useita kertoja.

– Annan kiitoksia kansalaisille, viime viikkoina testeissä on käyty hyvin, ja siksi meillä tarkka käsitys, missä virus menee ja samoin myös muuntoviruksesta hyvä tieto.

Sukupuolijakauma tartunnan saaneissa on lapsissa ja nuorissa miesvoittoinen, vanhemmissa ikäluokissa tartunnan saaneina on enemmän naisia. Erikoissairaanhoidossa 57 prosenttia on miehiä, tehohoidossa miehiä on vielä enemmän eli 67 prosenttia.

Korona-altistuneiden jäljitys on HUS-alueella sujunut Mäkijärven mukaan hyvin. Vantaalla on paljon tartuntoja ja siellä ollaan jäljittämisessä vähän jäljessä, Helsingissä ja Espoossa tilanne on parempi.

"Lapissa pääsee hyvin koronatestiin"

Mäkijärvi kannattaa yökerhojen ja baarien sulkemista ja pysymistä edelleen mahdollisuuksien mukaan etätyössä. Hän olisi myös halunnut, että toisen asteen opetus olisi pysynyt etänä, vaikka sanookin ymmärtävänsä myös lasten ja nuorten sosiaalisen hyvinvoinnin eli lähiopetuksen tarpeen.

Mäkijärvi antaa neuvoja myös hiihtolomalle muualle Suomeen matkaaville uusmaalaisille.

– Otetaan hiihtoloma urheilulomana eli pysytään ladulla ja mäessä ja jätetään ravintolat ja baarit väliin, ja haetaan ruokaa kaupasta ja ollaan oman porukan kesken mökissä. Jos matkan aikana tulee oireita, Lapissa pääsee hyvin testiin, näin olen kuullut, Mäkijärvi kertoi.

Näin kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotustilaisuudessa. Hänen jälkeensä puhui laboratoriohoitaja Jaana Niemi HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

THL suosittelee pääkaupunkiseudulle uusia koronan torjuntatoimia

THL kertoi torstaina pitävänsä välttämättömänä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ja pääkaupunkiseudulla otetaan käyttöön väliaikaisia uusia toimia koronaepidemian kiihtymisen estämiseksi. Toimilla estetään myös virusmuunnoksen laajaa leviämistä muualle maahan.

THL pitää erityisen tärkeänä toimia, joilla voidaan vähentää tartuntariskiä aikuisten keskuudessa. Eniten tartunnat ovat Suomessa kasvaneet 19–34-vuotiailla.

Lue myös: THL:n suositus: Pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot kiinni – baareista ja yksityistilaisuuksista lähtenyt useita laajoja tartuntaketjuja

THL suosittelee, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kokonaan mahdollisimman nopeasti.

HUS-alueella suositellaan julkisten kokoontumisten osallistujamäärän rajoittamista kuuteen henkilöön. Myöskään yksityistilaisuuksiin ei tulisi kokoontua yli kuutta ihmistä. Lisäksi THL suosittelee, että HUS-alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle.

THL:n suosittelemat toimet koskevat seuraavaa kolmea viikkoa.

Helsingin Jätkäsaaressa annettiin Pfizerin koronavirusrokotteita 85 vuotta täyttäneille ja omaishoitajille 1. helmikuuta. 85 år fyllda personer
Puhujina ovat johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja laboratoriohoitaja Jaana Niemi HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Lue seuraavaksi:

THL suosittelee sulkemaan Uudenmaan ravintolat, toivoo että uusmaalaiset eivät matkaisi muualle hiihtolomalla

Suomesta löytyi uusi koronavariantti – tartuttamiskyvystä ja rokotteen tehosta haetaan vasta tietoa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Koronaan kuollut yhteensä jo kolme miljoonaa ihmistä, THL ei ilmoita tänään uusista tartunnoista

Lue seuraavaksi