1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Varsinais-Suomesta löydetty koronaviruksen eteläafrikkalaista virusmuunnosta

Virusmuunnokseen sairastunut henkilö ja tartunnalle altistuneet ovat karanteenissa.

Turku
Tyksin T-sairaalan julkisivukuva.
Kaikkiaan koronaviruksen eri muunnoksia on todettu maakunnassa yhteensä 23 tapausta. Arkistokuva.Yle/Lotta Sundström

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnoksen aiheuttama infektio.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että kyseessä on aiemmin helmikuussa otettu näyte, jonka varianttianalyysi valmistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratoriosta.

Etelä-Afrikasta peräisin olevaan muunnokseen sairastunut henkilö ja tartunnalle altistuneet ovat olleet karanteenissa.

Koronaviruksen Britanniasta peräisin olevia variantteja on todettu sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 22. Muunnoksista noin puolet on jäljitetty Suomessa saaduiksi jatkotartunnoiksi ja puolet on peräisin eri maista ulkomailta.

Toistaiseksi laajamittaista leviämistä tähän mennessä todetuista muuntovirustapauksista ei ole todettu. Ensimmäinen koronaviruksen muunnos Varsinais-Suomessa todettiin joulukuun lopussa.

Suositukset säilyvät ennallaan

Uusi virusmuunnoksen löydös ei toistaiseksi muuta koronalta suojautumisesta annettuja suosituksia. Kaikki aiemmin annetut ohjeet vähintään kahden metrin etäisyydestä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä maskien käytöstä ovat voimassa.

– Seuraamme tilannetta hyvin tarkasti ja tiiviissä yhteistyössä kuntien tartunnanjäljittäjien kanssa. Ohjeita suojautumisesta pitää nyt noudattaa entistäkin tarkemmin, sillä koronaviruksen varianttien on todettu leviävän erityisen herkästi.

– Virusmuunnoksen tyypitys kestää nyt valitettavasti lähes kaksi viikkoa ja tämä hankaloittaa epidemian ehkäisyä merkittävästi, toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ohjeistanut tämän kuun alussa kuntia siitä, että kaikkiin ulkomailta koronavirustartunnan saaneisiin tulee suhtautua kuin ne olisivat virusmuunnosta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa tiukkaa eristystä kotiin kymmenen vuorokauden ajaksi sekä kaikille altistuneille 14 vuorokauden karanteenia. Kontaktien jäljitykseen kiinnitetään erityistä huomiota, jotta kaikki kontaktit saadaan selville. Kaikille virusmuunnoksen saaneiden kanssa kontaktissa olleille tehdään koronatesti, vaikka heillä ei olisi koronaan viittavia oireita, kertoo Esa Rintala.

Keskiviikkona Varsinais-Suomessa ilmoitettiin 52 uutta koronatapausta. Koronavirustaudin ilmaantuvuusluku on Varsinais-Suomessa nousussa, ja on nyt 96,9 kahden viikon ajalta. Varsinais-Suomessa on viime viikkoina analysoitu noin 8 000 koronanäytettä viikossa.

Kuuntele tästä uusimmat Yle radiouutiset Varsinais-Suomesta

Lue uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta