1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäähallit

Lounaissuomalaiset jäähalliyhtiöt pulassa koronarajoitusten kanssa – Kokemäellä sulatettiin jää jo joulukuussa

Hallit ovat kehitelleet uusia tulonlähteitä. Parhaillaan odotetaan Suomen Jääkiekkoliiton päätöstä sarjojen jatkamisesta, jos koronarajoituksia päästään höllentämään.

jäähallit
Kokemäen jäähallin kaukalo
Kokemäen jäähallissa on koettu käyttäjäkatoa aiempinakin vuosina. Tämä talvi on kuitenkin ollut poikkeuksellisen rankka.Kati Rantala / Yle

Koronatalvi on koetellut lounaissuomalaisia jäähalleja. Taloudelliset menetykset ovat olleet suuria, kun asiakasmääriä on jouduttu rajoittamaan.

Kokemäellä luovutettiin koko kauden suhteen jo varhain. Jäähallista sulatettiin jää joulukuun ensimmäisen viikon jälkeen, ja se on pois koko loppukauden.

Paimiossa jäähalli on suljettuna kokonaan 7. maaliskuuta saakka Paimion huonontuneen koronatilanteen takia. Aiemmin peruttiin junioreiden hallivuorot kahden viikon ajaksi. Varauskalenterissa oli alkuvuodesta vain muutamia varauksia.

Jäähallin vs. toimitusjohtajan Sari Mänkärlän mukaan tilanne on ollut rankka Lounais-Suomen Jään halliyhtiölle ja sen työntekijöille. Työtunteja on jouduttu vähentämään.

– Jos leikkisästi sanoo, olemme saaneet leikkelettä leivän päälle, mutta siihen se on jäänyt, kuvaa Mänkärlä tilannetta.

Eurajoen jäähallissa palkkapussi on ollut vajaampi, sillä siellä on jouduttu turvautumaan jopa henkilökunnan lomautuksiin.

Halli auki ringetelle

Laitilassa jäähalli on niin ikään kiinni koronarajoitusten takia. Hallin aukiolojen jatkosta päätetään kaupungin koronatyöryhmän päätösten mukaisesti. Laitilassa palataan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin suosituksen mukaisiin linjauksiin 20. helmikuuta.

– Toiveena olisi päästä pelaamaan muuassa ringeten SM-pelejä, sanoo Jäähalli Jääkukko Oy:n toimitusjohtaja Kari Huunonen.

Ringette on ollut pinnalla myös Luvian jäähallissa. Siellä jäävuoroja on ollut käytössä seuratoiminnassa vain Luvian kiekon ringeten SM-ryhmällä ja junioreilla.

Jäähalliyhtiö on kuitenkin keksinyt joitakin keinoja vuokratulojen paikkaamiseen.

– Lanseerasimme niin sanotut perhejäät korvaamaan yleisöluisteluvuorot. Henkilömäärä on rajoitettu maksimissaan 10 henkilöön ja peräkkäisten perhejäiden osallistujat eivät joudu keskenään tekemisiin, kertoo Pasi Viitanen Luvian jäähalli Oy:stä.

Hän kertoo, että uusilla järjestelyillä ja kuluja karsimalla taloustilanne on pystytty pitämään kurissa.

Laitilan jäähallin Kari Huunonen tunnistaa puheet taloudellisista tappioista. Esimerkiksi kevääksi suunnitellut energia-messut peruttiin, joten niistä jää vuokratulot saamatta.

– Henkilöstö on onneksi kaupungin palkkalistoilla, joten heille on järjestynyt töitä ulkokenttien ja latujen kunnossapidossa.

Valtion kustannustuki ei sovi jäähalleille

Someron jäähallissa on parhaillaan vain juniorijoukkueiden harjoitusvuoroja, joissa turvaväleistä ja hygieniasäännösten noudattamisesta vastaavat seurat.

Someron Jäähalli Oy:n toiminnanjohtaja Teemu Heinonen heittää esimerkin hallin kuluista.

– Jos laskutamme hallin käytöstä kuukaudessa 5 000 euroa, omat kulumme ovat sinä aikana 12 000 euroa. Pelkästään sähköihin menee 8 000 euroa.

Heinonen kuvaa tilannetta sen jatkuessa katastrofaaliseksi. Somerolla on mietitty hallin kiinni laittamista.

Jääkiekkoliitto on tekemässä perjantaina päätöksen siitä, voisivatko junioreiden kilpasarjat jatkua koronarajoitusten höllentymisen myötä. Sarjat jatkuisivat näin ollen huhtikuuhun tai jopa toukokuuhun saakka.

– Se tässä askarruttaa, miten selviämme sinne saakka. Rahaa on jostain saatava, miettii Heinonen.

Parhaillaan on menossa toinen yritysten kustannustukihaku, joka päättyy 26. helmikuuta. Heinosen mukaan haun vertailukohta kesäkuusta lokakuuhun 2020 on jäähalliyhtiölle haasteellinen.

– Juniorijääkiekkoilijoiden rajoitukset astuivat voimaan joulukuussa, joten vertailujakso ei pudota prosenttia sen vertaa, että saisimme tukea.

Someron jäähalli on kesäisin vain rullajääkiekkoilijoiden käytössä. Puolen vuoden ajanjakso ei Heinosen mukaan kerro totuutta jäähallien käytöstä.

Lapset etusijalla

Osa jäähalleista toimii talkoovoimin, joten taloudelliset tappiot eivät ole päällimmäisenä mielessä. Toki niitäkin tulee, vaikka palkkakuluja ei olisikaan.

Esimerkiksi Kankaanpäässä halli on päätetty pitää auki niin pitkään kuin mahdollista, vaikka sähkö- ja vakuutuslaskut sekä muut juoksevat kulut on katettava jollain konstilla. Kankaanpään keinojään hallituksen puheenjohtaja Harri Uusitalo kertoo, että lasten harrastamista halutaan tukea.

– Turvallisuus on tietenkin huomioitava, mutta pelkkiä euroja ei ainakaan ajatella. Lasten harrastaminen on meillä etusijalla, sillä heitä vartenhan me olemme täällä.

Jäähalli on saanut jonkin verran tuloja talven aikana muun muassa kaupungilta, joka on ostanut luisteluvuoroja koululaisille. Jatkuvasti muuttuvat koronarajoitukset heittävät kuitenkin varjonsa vielä loppukauden ylle. Kankaanpään jäähalli oli jo marras-joulukuussa lähes kuukauden suljettuna Pohjois-Satakunnan tiukkojen koronarajoitusten sanelemana.

Uudet rajoitukset saattavat sulkea minkä tahansa jäähalleista lyhyelläkin varoitusajalla.

Lue seuraavaksi