1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivostoiminta

Pyhäsalmella ajetaan syksyllä koneet ylös ja kaivos alas, kun malmin kaivuu loppuu lähes 60 vuoden jälkeen – kaivokselle suunnitteilla uutta käyttöä

Maanalainen toiminta päättyy Pyhäsalmella syksyllä, minkä jälkeen rikastushiekkaa hyödynnetään vielä viiden vuoden ajan.

kaivostoiminta
Pyhäsalmen kaivos
Pyhäsalmen kaivos avattiin vuonna 1962. Sinkin ja kuparin perässä on kaivauduttu jo yli 1400 metrin syvyyteen, mutta nyt ei enää uusia malmiesiintymiä etsitä, vaan louhinta loppuu syksyllä. ArkistokuvaTimo Nykyri / Yle

Pyhäsalmen kaivoksen toiminta on kääntymässä loppusuoralle.

Kevät ja kesä jatketaan kaivoksella kutakuinkin normaalisti, mutta samalla jo valmistellaan lähes 60 vuotta toimineen kaivoksen sulkemista.

Maanalainen kaivostyö loppuu syksyllä, minkä jälkeen kaivosalueella jatketaan vielä rikastushiekasta saatavan pyriitin tuotantoa noin viiden vuoden ajan lannoiteteollisuuden tarpeisiin.

Enää ei uusia malmiesiintymiä etsitä, vaan syksyllä koneet ajetaan ylös ja kaivos alas, kertoo kaivoksen johtaja Aki Tuikka.

– Heti kun malmin louhinta loppuu syksyllä, niin aloitetaan kaivoksen tyhjentäminen.

Maanalaisten töiden osalta sulkemisen arvioidaan kestävän noin puoli vuotta eli ensi vuoden kevääseen.

Pyhäsalmen kaivoksen sulkemislupa on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä, ja päätöstä odotetaan lähiaikoina.

Lakkautettavalle kaivosalueelle näyttäisi löytyvän kuitenkin käyttöä.

Helsinki–Tallinna-rautatietunnelia suunnitteleva liikemies Peter Vesterbackan vetämä Finest Bay Area Development tunneliyhtiö on perustamassa uuden tutkimuskeskuksen Pyhäjärvelle.

Tutkimuskeskusta koskeva sopimus on allekirjoitettu yhtiön ja Pyhäjärven kaupungin kesken viime viikolla.

Yhtiön mukaan kaivos sopii tunnelin rakentajien kouluttamiseen. Kaivosalue mahdollistaa esimerkiksi paloturvallisuuteen, ilmavirtauksiin ja tunneliporakoneteknologiaan liittyvän käytännön testaamisen.

Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi on hyvillään, että kaivostoiminnan päättymisen vaikutukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi