Hyppää sisältöön

Nasa seurasi luotaimensa laskeutumista Marsin pinnalle

Nasan mönkijän matka Marsiin tiivistyy robottiohjauksessa tapahtuvaan seitsemän minuutin laskeutumisvaiheeseen.

Nasan mönkijä laskeutuu Marsiin
Nasan mönkijä laskeutuu Marsiin

Nasan Marsiin lähettämän Perseverance-mönkijän on määrä saapua perille planeetan pinnalle tänään noin kello 23 Suomen aikaa. Se on taivaltanut 470 miljoonan kilometrin matkan lähdettyään matkaan Maasta heinäkuussa.

Yle näyttää Nasan suoran lähetyksen sivuillaan, alkaen kello 21.15 Suomen aikaa.

Koko pitkä matka huipentuu laskeutumisvaiheeseen. Mars-missioiden kielessä laskeutuminen on "seitsemän kauhun minuuttia", sillä radiosignaali Maasta ei ehdi apuun, jos jotakin menee pieleen. Signaaliin kuluu 11 minuuttia.

Siksipä laskeutuminen tapahtuu robottiohjauksessa.

– Seuraamme sitä hyvin jännittyneinä. Toivottavasti saamme jotain tietoa siitä, kuinka lujaa alus tulee alas, mutta kyllä se on hyvin hermoja raastavaa, laskeutumista kommentoi tohtori Lori Glaze Nasasta uutistoimisto Reutersille.

Päästyään Marsin pinnalle Perseverance aloittaa kaksivuotisen tehtävänsä, jonka päämäärä on selvittää, onko planeetalla joskus ollut elämää. Perseverance on Nasan viides Marsiin lähettämä liikuteltava tutkimusyksikkö.

Juttua korjattu 18.2. klo 21.37: Luotaimen odotetaan laskeutuvan Marsin pinnalle noin klo 23 Suomen aikaa, ei klo 22, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue lisää:

.
.