1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koko Satakunta nyt ensi kertaa koronaepidemian leviämisvaiheessa – Rauma epidemian keskus

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kertoi päätöksestä torstai-iltana.

koronavirus
Satakunnan keskussairaala päärakennus ovet Satasairaala tammikuu 2019
Antti Laakso / Yle

Koko Satakunta on ensi kertaa siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kertoi päätöksestä torstai-iltana.

Aiemmin leviämisvaihe on ollut voimassa Raumalla ja Pohjois-Satakunnassa sekä torstai-iltapäivästä asti Huittisissa.

Erityisen paha koronatilanne on tällä hetkellä Raumalla. Torstaina uutisoitiin, että telakalla on todettu yli 50 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on viikon aikana todettu telakalla yhteensä jo yli sata.

Satakunnan koronailmaantuvuus on 94,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohti. THL:n koronakartassa ilmaantuvuuslukema on matalampi.

THL kirjaa Rauman telakkatartuntoja Poriin

THL:n tilastoissa tautitapaukset ovat ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan tilastoituneet virheellisesti. Myös Ylen käyttämän THL:n Koronakartan mukaan tartuntoja olisi sattunut Porissa paljon todellista enemmän.

– Valtaosa Raumalla asuvista ja nyt positiivisiksi todetuista telakan työntekijöistä kirjautuu virheellisesti porilaisiksi vain siksi, että näyte on tutkittu Porin laboratoriossa. Tämä johtuu siitä, että henkilöt ole kirjoilla Suomessa. Paikallisesti emme pysty virhettä korjaamaan, vaan se tapahtuu usean päivän viiveellä, ylilääkäri sanoo.

Satasairaalan tilastojen mukaan kahden viikon aikana Porissa on tapahtunut 58 tartuntaa, Raumalla 118, Pohjois-Satakunnassa 11, Ulvilassa 2, Merikarvialla 1, Eurassa 5, Säkylässä 2, Eurajoella 4 ja Huittisissa 3.

Merkittävä osa Rauman tartunnoista on ulkomaalaistaustaisilla siirtotyöläisillä. Heidän kanssaan on Satasairaalan mukaan ollut välillä vaikeuksia löytää yhteistä kieltä, kun taudin leviämistä on yritetty jäljittää. Myös kulttuuri on aiheuttanut ongelmia, kertoo Satasairaala tiedotteessaan, mutta telakkayhtiö alihankkijoineen on pyrkinyt auttamaan tilanteessa.

Rauman epidemia laajenee nopeasti

Raumalla on todettu torstaina 59 tartuntaa. Näistä valtaosa kirjautuu Poriin. Uusitalo-Seppälän mukaan on selvää, että tartuntamäärä kasvaa entisestään.

– Tapaukset tulevat lähipäivinä nopeasti lisääntymään, vaikka varotoimet on käynnistetty. Tiedotamme tilanteesta yhteistyössä Rauman kaupungin ja telakan kanssa nyt päivittäin iltaisin.

Satakunnassa ei toistaiseksi ole todettu uusia virusmuunnostapauksia. Aiemmin niitä on todettu yhdeksän.

Suositus: Matkustus seis

Tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee, että satakuntalaiset välttäisivät tarpeetonta matkustamista eikä Satakuntaan matkustettaisi tarpeettomasti.

Toisen asteen opetuksessa suositellaan siirtymistä etäopetukseen koko maakunnassa, samoin korkeakouluopinnoissa. Välttämätön toisen asteen opetus voidaan kuitenkin toteuttaa lähiopetuksena hygienia- ja suojautumisohjeita noudattaen.

Satasairaala on laatinut oppilaitoksille ohjeet, miten karanteenissa olevat voivat osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

Ylä- ja alakoulut jatkavat lähiopetuksessa. Esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa pitäisi välttää eri ryhmien välisiä kontakteja.

Aikuisten harrastustoiminta pitäisi keskeyttää ja 12–20-vuotiaiden harrastuksissa pitää välttää kontakteja. Kuorolaulutoimintaa tai puhallinsoittimien yhteisharjoituksia ei suositella.

Oleskelua rajoitettava

Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia ei pidä järjestää eikä niihin pidä osallistua. Jos turvavälien pitäminen yksityistilaisuuksissa ei onnistu, niissä on pienelläkin porukalla pidettävä suu–nenäsuojusta. Satasairaalan mukaan myös julkisten tilaisuuksien kokoontujamäärä rajoitetaan todennäköisesti aluehallintoviraston päätöksellä perjantaina kymmeneen osallistujaan.

Julkiset tilat kehotetaan sulkemaan lukuunottamatta lasten ja nuorten tiloja ja kirjastoja siltä osin, että lainaustoiminta voi jatkua. Myös kauppakeskusten pitäisi suosituksen mukaan toimia samalla tavalla ja estää oleskelu tiloissaan.

Satasairaalassa on hoidossa viisi koronapotilasta, mutta ketään ei ole tehohoidossa. Sairaala odottaa hoidon tarpeen kasvavan. Ennusteen mukaan ensi viikolla hoitoa tarvitsee 15–20 potilasta, joista 2–4 tehohoitoa.

Kaikki voimassa olevat Satasairaalan koronasuositukset löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Satakunnan viimeisimmät koronauutiset löydät täältä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue seuraavaksi