1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta – molemmat välttelevät ensimmäisen askeleen ottamista

Yhdysvallat korosti, että kyse ei ole myönnytyksestä.

Ulkomaat
Iranin lippu ydinvoimalaitoksen edustalla.
Bushehrin ydinvoimalaitos Iranissa marraskuussa 2019.Atta Kenare / AFP

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta. Yhdysvallat hyväksyi Euroopan unionin kutsun keskustelun aloittamiselle.

Yhdysvaltainen uutiskanava CNN kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltojen korostaneen, että halukkuudessa keskusteluille Iranin ja ydinsopimuksen muiden osapuolten kanssa ei ole kyse myönnytyksestä tai edes ydinkeskustelun aloittamisesta.

Sen sijaan tuotiin esiin, että kyse on ensimmäisestä diplomaattisesta askeleesta, jolla selvitetään, miten keskustelut voidaan aloittaa.

Iran on toistaiseksi suhtautunut ajatukseen keskustelun avauksesta varovaisesti, ja maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif totesi, että Yhdysvaltojen tulisi tehdä ensimmäinen siirto keskustelujen eteen.

Yhdysvallat vuorostaan on ilmaissut, että Iranin tulisi ottaa ensimmäinen askel ydinsopimukseen liittyen.

Zarif ilmaisi aiemmin olevansa avoin keskusteluille Yhdysvaltojen ja muiden osapuolien kanssa ydinsopimuksen herättämisestä henkiin.

Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi laadittu sopimus tuli voimaan vuonna 2015. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump veti maansa pois sopimuksesta lähes kolme vuotta sitten ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Ydinsopimuksella on pyritty estämään Irania kehittämästä ydinaseita, ja siihen sisältyy muun muassa 15 vuoden kielto uraanimetallin valmistamisesta. Iran ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että se on aloittanut uraanimetallin valmistamisen. Uraanimetallia voidaan käyttää komponenttina ydinaseiden valmistamiseen.

Barack Obaman presidenttikaudella solmitussa ydinsopimuksessa ovat mukana myös Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Sopimuksen kaatuminen on ollut pettymys sekä Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille että Venäjälle ja Kiinalle.

Lue myös:

Myllääkö Biden Lähi-idän valtasuhteet uusiksi, palaako Yhdysvallat Iranin ydinohjelmaa rajoittavaan sopimukseen? Nämä viisi seikkaa tilanteesta tiedetään nyt

Iran toteutti uhkauksensa – ilmoitti rikastaneensa uraania jo 20-prosenttiseksi

Joe Biden saattaa tuoda Yhdysvallat takaisin Iranin ydinaseohjelmaa hillitsevään sopimukseen

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi