Hyppää sisältöön

Ensimmäinen yösulku sujui rauhallisesti Nuijamaan rajanylityspaikalla: yksi matkustaja pyrki ylittämään rajan

Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat ovat jatkossa yöaikaan kiinni henkilöliikenteeltä.

Nuijamaan rajanylityspaikka on suljettu henkilöliikenteeltä kello 21.30–07.00 Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ensimmäinen yö uusien henkilöliikenteen rajoituksien astuttua voimaan sujui rauhallisesti Nuijamaan rajanylityspaikalla.

Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikat ovat jatkossa yöaikaan kiinni henkilöliikenteeltä.

Ainoastaan yksi matkustaja yritti torstain ja perjantain välisenä yönä saapua yösulun aikana Venäjältä Nuijamaan kautta Suomeen.

– Hänet ohjattiin toisaalle odottamaan rajatarkastuaseman aukeamista, kertoo Nuijamaan rajatarkastusaseman vuoropäällikkö Juhani Kytösalmi.

Kytösalmen mukaan tieto aukioloaikojen rajoituksista on kulkenut hyvin. Hän uskoo, että ruuhkia ei jatkossakaan synny rajanylitysasemalle yöaikaan.

– Suurin osa henkilöliikenteestä on koronapandemian alettua kulkenut päiväsaikaan.

Sitä Kytösalmi ei pysty arvioimaan, oliko Lappeenrannan Nuijamaalla torstai-iltana ennen yösulun alkamista normaalia enemmän henkilöliikennettä.

Taustalla terveysturvallisuus

Aukioloaikojen rajoituksella pyritään parantamaan terveysturvallisuutta. Terveysviranomaisilla on mahdollista olla paikalla rajanylityspaikoilla ohjeistamassa ja ottamassa koronatestejä, kun rajanylitysliikenne keskittyy pääasiassa päivä- ja ilta-aikaan.

Vain välttämätön ja kiireellinen henkilöliikenne sallitaan Kaakkois-Suomen raja-asemilla yöaikaan. Näihin luetaan muun muassa pakottavat ja yllättävät työtehtävät sekä kiireelliset sairaankuljetuksen tai muun pelastushenkilöstön työtehtävät.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä.

Nuijamaan rajatarkastusaseman vuoropäällikkö Juhani Kytösalmen mukaan aukioloaikojen rajoitus helpottaa rajanylitysasemalla työskentelyä.

– Voimme keventää yövuorovahvuutta, kun ei tarvitse samaan tapaan pitää henkilökuntaa henkilöliikenteen puolella. Työntekijöitä voidaan myös paremmin kohdentaa esimerkiksi raskaan liikenteen valvonnan pariin.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.