Rauman telakan koronarypäs hidastaa Merenkurkun uuden laivan rakentamista – "Montaa takapakkia ei voi enää tulla", arvioi Wasalinen Peter Ståhlberg

Rauman telakan verkostotoimijoita on tartunnansaaneina ja karanteenissa. Työt ovat hidastuneet ja saattavat jopa pysähtyä hetkellisesti.

Merenkurkun liikenteeseen tuleva Aurora Botnia -alus on rakenteilla Rauman telakalla. Kuva: Anna Wikman / Yle

Rauman telakan vaikea koronatartuntatilanne on vaikuttanut Wasalinen uuden aluksen Aurora Botnian rakentamiseen.

Esimerkiksi telakan verkostotoimijoita on tällä hetkellä tartunnansaaneina ja altistuneina. Altistuneet ovat karanteenissa.

– Tämän johdosta työt ja etenemät hidastuvat näiden toimijoiden alueilla, elleivät jopa pysähdy hetkellisesti kokonaan, kertoo Rauma Marine Constructionin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Heinimaan mukaan tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida miten tilanne vaikuttaa aluksen valmistumiseen ja sen aikatauluun.

Jos koronatartuntatilanne tilanne Rauman telakalla edelleen huononee, niin sillä on vaikutukset myös Aurora Botnian rakentamiseen.

– Kyllä, näin on. Koronatilanteen vaikeutuminen vaikuttaa, toteaa Heinimaa.

Aurora Botnia on tarkoitus korvata WasaExpress-alus Vaasan ja Uumajan välisessä liikenteessä toukokuun alkussa tänä vuonna. Rakentaminen alkoi syyskuussa 2019.

"Ei uudella laivalla mitään kiirettä ole"

Rauman telakan kokonaistartuntamäärä nousi eilen torstaina 106 tartuntaan. Torstaina selvisi 52 uutta tartuntaa.

Testejä tehdään telakalla nyt myös kaikille niille työntekijöille, joilla ei vielä ole tartuntaa. Torstaina testejä otettiin noin 350.

Wasalinen toimitusjohtajan Peter Ståhlbergin mukaan yhtiö on ollut lähes päivittäin yhteydessä Rauman telakkaan. Myöhästymisiä on hänen mukaansa matkan varrella tullut.

– On jouduttu vaihtamaan suuntaa, miten edistää rakentamista.

Ståhlbergin mukaan rakentamisessa on toistaiseksi onnistuttu pysymään kokonaisaikataulussa.

– Ei tässä montaa takapakkia enää voi tulla, silloin laiva myöhästyy.

Ståhlberg arvioi, että laiva saadaan Vaasaan viikolla 16 eli vappua edeltävällä viikolla.

Wasa Express jatkaa liikennöintiä niin kauan, kunnes Aurora Botnia lasketaan vesille Merenkurkussa. Vuoroja lisätään toukokuussa.

Matkustajaliikenne Vaasan satamassa on ollut lähes pysähdyksissä koronavirusepidemian vuoksi. Keskiviikosta lähtien kaikilta laivamatkustajilta on edellytetty negatiivista koronavirustestiä.

Mitä jos uusi laiva ei ole vielä käytössä toukokuussa? Mitä se yhdistettynä koronavirustilanteeseen ja matkustajakatoon merkitsee?

– Se voi olla jopa taloudellisesti parempi. Jos tämä tilanne jatkuu niin ei uudella laivalla mitään kiirettä ole.

Lue myös: