1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Mikkelissä jo 15 sairaalassa koronan vuoksi, kaupunki leviämisvaiheessa, – "Mieluiten oltaisiin tekemisissä vain perheen kanssa", sanoo terveyspalveluiden johtaja

Keskussairaalasta on altistunut kokonainen vuodeosasto, mikä hankaloittaa sairaalan toimintaa.

koronavirus
Mikkelin keskussairaala
Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä ja Mikkelin liikuntapäällikkö Tiina Juhola kertovat, missä Mikkelissä mennään. Toimittaja: Petri Vironen, kuvaaja: Niko Mannonen.

Mikkeli on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Kaupungissa on todettu viikon aikana 50 koronatartuntaa.

Tartuntojen määrä Mikkelissä on ollut kasvussa: tiistaina niitä tuli ilmi viisi, keskiviikkona 16 ja torstaina 21 ja tänään jälleen 16. Koronakaranteenissa on satoja ihmisiä.

– Tilanne on vakava. Kaikkien tartuntojen altistumispaikat eivät ole tiedossa, ja altistumispaikkoja on kymmeniä, sanoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

15 sairaalassa koronan vuoksi

Monet Mikkelin tartunnoista liittyvät baareihin, mutta tartuntaketjuja on myös esimerkiksi lukiolaisten penkkareihin ja Uudenmaan laajoihin ketjuihin liittyy mikkeliläistapauksia.

Etelä-Savo on Mikkeliä lukuunottamatta koronaviruksen leviämisen perusvaiheessa. Se on helpotus, sillä Mikkelin keskussairaalassa kokonainen vuodeosasto on altistunut koronalle.

– Se merkittävän poikkeustilanteen henkilöstölle, ja on pois muusta potilastyöstä. Meillä on nyt 15 ihmistä hoidossa koronan vuoksi, kun vielä alkuviikosta potilaita oli vain muutama. Tilanne on heikentynyt nopeasti, sanoo Seppälä.

Koronaan liittyen Essoten alueella on kuollut yksi henkilö.

Essoten tiedotteessa koronalääkärit kehottavat hakeutumaan testiin pientenkin oireiden vuoksi.

– Jos on liikkunut altistumispaikalla, mutta on oireeton, testiin ei tarvitse hakeutua. Mutta jos oireita ilmaantuu, on hakeuduttava testiin. Sellaiseen pääse vain ajanvarauksella, kirjoittaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström Essoten tiedotteessa.

Mikkelin koronatestaus on ruuhkautunut lisätystä näytteenottokapasiteetista huolimatta. Esimerkiksi kuluvalle perjantaille ei enää ole testausaikoja.

Riskinä tartuntojen vyöry

Santeri Seppälän mukaan virus näyttää tarttuvan äkäisesti, ja tartuntojen määrän kasvu on pohja lisäkasvulle.

– Riski on valtava, että väestössä lähtee tulemaan laajamittaisia tartuntoja, ja nyt on toimittava nopeasti. Mieluiten oltaisiin tekemisissä vain lähiperheen kanssa. Emme tiedä, ketkä kaikki ovat voineet saada tartunnan, kaupungissa voi olla satoja altistuneita, Seppälä sanoo.

Seppälä vetoaa anniskeluravintolohin, että ne pitäisivät ovensa kiinni viikonlopun ajan, tai vähintäänkin varmistavat turvavälit ja maskien pitämisen muualla kuin omassa pöydässä.

– Ja jos viikonlopuksi on suunniteltu synttärikokoontumisia tai muita tapahtumia, ne kannattaa ehdottomasti siirtää tulevaisuuteen.

Mikkeli kiristänyt rajoituksia

Essote suositteli tilanteen toteamisen jälkeen välittömästi Mikkeliä tiukentamaan koronarajoituksia, minkä kaupunki tekikin.

Mikkelin lukio ja Otavia ovat siirtyneet tänään etäopetukseen. Kaupungin tiloissa voi nyt kokoontua maksimissaan 10 henkilöä, sama henkilölinjaus on kirjastoissa ja museoissa.

Kaupungin kuntosalit ja uimahallit on suljettu yleisöltä.

– Olimme jo valmistelleet uimahallien avaamisen uudelleen, mutta näin ei nyt käynytkään, sanoo Mikkelin liikuntapäällikkö Tiina Juhola.

Aikuisten harrastustoiminta on Mikkelissä kokonaisuudessaan tauolla, mutta lasten harrastukset jatkuvat entiseen tapaan.

– Ulkoliikuntapaikat ovat nyt mainiossa kunnossa, joten niitä kannattaa hyödyntää, Juhola sanoo.

Rajoitukset ovat voimassa vähintään ensi viikolle sijoittuvan Etelä-Suomen hiihtolomaviikon ajan.

– Tervetuloa vain Etelä-Savoon, mutta pysytellään omissa oloissa ja liikutaan ulkona mitä liikutaan. Sosiaaliset kontaktit minimiin, Seppälä sanoo.

Lue myös:

Mikkelissä todettu torstain jälkeen yli kymmenen uutta koronavirustartuntaa

Mikkeli siirtyi koronaviruksen leviämisvaiheeseen – Essoten alueelta löytyi 24 uutta tartuntaa

Mikkeli kiristää koronarajoituksia – kokoontumiset rajataan kymmeneen henkilöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi