1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lapin sairaanhoitopiiri siirtyy koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen – yli 20 hengen tilaisuudet on kielletty maanantaista lähtien

Päätöksen taustalla on virusmuunnoksien esiintyminen Lapin sairaanhoitopiirissä ja tartuntalukujen kasvaminen.

koronavirus
Hiihtolomalaisia Levin laskettelurinteessä ja hissijonossa
Lappiin odotetaan runsaasti hiihtolomalaisia eri puolilta Suomea tulevina viikkoina.Antti Ullakko / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päätti perjantaina, että koronapandemian asteikolla siirrytään perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas sanoo että kiihtymisvaiheeseen siirrytään, koska kahden viime viikon aikana tartuntaluvut ovat olleet kasvussa Lapin sairaanhoitopiirissä ja kaikki ei tartuntoja ei ole kyetty jäljittämään.

Lisäksi etelästä saapuu runsaasti hiihtolomalaisia alueilta, missä tartuntoja on moninkertainen määrä verrattuna Lapin sairaanhoitopiirin alueeseen.

– Pääkaupunkiseudun tilanne on erityisen huono ja siellä on muuntovirusta paljon. Nyt alkaa lomakausi ja ihmisiä tulee paljon etelästä, niin on olemassa suuri riski että epidemia edelleen nopeasti huononee. Tällöin oli olemassa kriteerit kiihtymisvaiheeseen ja rajoittamistoimenpiteiden lisäämiseen, Broas sanoo.

henkilökuva
Infektiolääkäri Markku Broas kertoo, että Rovaniemellä aletaan ottaa satunnaisotannalla analyyseja positiivisista koronatestituloksista virusmuunnosten löytämiseksi.Mikko Koski / Yle

Kokoontumisten rajaksi 20 henkilöä

Yli 20 hengen tilaisuuksien järjestäminen on kielletty Lapin sairaanhoitopiirissa maanantaista 22. helmikuuta lähtien ja määräys on voimassa kuukauden, 21.. maaliskuuta saakka. Lue avin päätös tästä (siirryt toiseen palveluun).

- Kuukauden rajoitusaika on tartuntatautilain perusteella maksimi, jonka aluehallintovirasto voi määrätä. Siitä voidaan joustaa suuntaan tai toiseen. Jos epidemiatilanne huononee, niin rajoituksia voidaan kiristää tai jos paranee, niin päätös voidaan aina kumota, valaisee aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta.

Rajoitus koskee koko Lapin sairaanhoitopiirin aluetta eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

– Rajoitukset koskevat tilaisuuksia, joihin myydään lippuja tai houkutellaan yleisöä. Jos kokoontumisrajoituksia rikotaan, niin poliisilla on valtuudet niihin puuttua, kertoo aluehallintoylilääkäri Kemppainen.

Lapin sairaahoitopiirissä voidaan sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä. Edellytyksenä on, että tilaisuuksissa varmistetaan koronaturvallisuus.

Rovaniemi suosittaa maskia aiempaa nuoremmille

Rovaniemen kaupunki päätti perjantaina omista koronasuosituksistaan. Maskisuositus laajenee Rovaniemellä koskemaan yli 12-vuotiaita oppilaita ja henkilökuntaa kouluissa. Maskisuositukset koskevat julkisia sisätiloja silloin, kun turvaväliä ei voida pitää.

Yli 16-vuotiaiden ryhmäharrastukset sisätiloissa suositellaan keskeytettäväksi kolmeksi viikoksi 14. maaliskuuta saakka. Peruskouluikäiset voivat jatkaa harrastuksia koronaturvallisuusohjeita noudattaen.

Korkeakouluja suositellaan siirtymään etäopetukseen lukuunottamatta välttämätöntä lähiopetusta. Etätyötä suositellaan kaikille Rovaniemen työpaikoille silloin kun se on mahdollista.

Yksityistilaisuuksissa kaupunki suosittaa, että yli 20 henkilön tilaisuuksia ei järjestetä.

Myös muun muassa Kolari ja Inari tiedottivat vastaavista muutoksista kunnassaan. Kolarissa on todettu perjantaihin mennessä yhdeksän koronatartuntaa. Inarissa tartuntoja on todettu viikon sisällä kaksi.

Juhlajärjestäjä ennakoi peruuntumisia

Rovaniemeläisen Lähteentien pirtin yrittäjä Jonny Hyvönen pelkää varauskalenterin tyhjenevän kokonaan , kun uudet rajoitukset tulevat voimaan.

– Tämä on erittäin ikävä uutinen taas kerran. Tämähän tarkoittaa sitä että kun maanantaipäivä koittaa niin varauskalenteri taas tyhjenevät. Tiedossa on edelleen ankeat ajat. Se on ihan fakta. Nämä tilaisuudet mitä on ollut varattuna maaliskuullekin, niin nythän kaikki peruuntuvat, missä on ollut yli 20 henkeä., Hyvönen sanoo.

Tähän saakka Rovaniemellä on järjestetty korkeintaan 50 henkilön tilaisuuksia, ja niitä on ollut vähän.

– Kyllä tilaisuuksia on aika vähän ollut. Esim marras-joulukuu, vaikka siellä olisi voinut olla pikkujouluja ja muuta, niin yli 90 prosenttia on liikevaihto tippunut viime vuoteen verratuna. Ihmiset eivät vain kerta kaikkiaan uskalla järjestää tilaisuuksia. Kovin ovat pieniä olleet nämä tilaisuudet, Hyvönen sanoo.

Rovaniemen teatterin esitykset jatkuvat

Rovaniemen Teatterin tupaantuliaiset
Katsojien määrä vähenee koronarajoitusten myötä entisestään Rovaniemen teatterissa.Jyri Tynkkynen / Yle

Rovaniemen teatteri on ollut joulukuun alusta lähtien Suomen ainoa laitosteatteri, joka on pystynyt jatkamaan teatteriesityksiä alle 50 hengen yleisöille.

Kiristyneet koronarajoitukset tarkoittavat, että yleisö pienenee entisestään.

- Esitystoiminta jatkuu meillä koronaturvallisesti. Otamme isoon saliin sisään enintään 20 henkeä ja pieneen saliin 17, kertoo Rovaniemen teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Rovaniemen teatteri on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä avustusta koronaepidemiasta yli selviämiseen.

Lue seuraavaksi