Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssaa jo Korkeasaaressa asti – sairastunut kanahaukka aiheutti kaikkien villieläinsairaalan lintujen lopettamisen

Helsingin kumpulasta löytynyt lintu on toinen todettu lintuinfluenssatapaus pääkaupunkiseudulla. Myös Heinolan lintutarha tarkensi ohjeistusta.

Korkeasaaren eläinsairaalaan tuodulla linnulla havaittiin H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Kuvan kanahaukka ei liity tapaukseen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Helsingin pelastuslaitos toimitti kaksi viikkoa sitten Korkeasaaren Villieläinsairaalaan kanahaukkanaaraan. Lintu oli verrattain hyvässä kunnossa, mutta sillä ilmeni vahvoja neuroperäisiä oireita, jonka vuoksi lintu päätettiin lopettaa. Ruokavirasto analysoi linnusta otetut näytteet ja niiden perusteella linnulla todettiin H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

– Kanahaukka on todennäköisesti saanut tartunnan syötyään saalislinnun, joka on ollut influenssaviruksen kantaja, kertoo eläinlääkäri Sanna Sainmaa, Korkeasaaren Villieläinsairaalasta.

Lääkärin mukaan tämä on tyypillinen tapa, miten petolinnut saavat infektion.

Linnuille hengenvaarallista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on havaittu alkusyksystä alkaen Ruotsissa ja Keski-Euroopassa. Kyseessä on erittäin herkästi lintujen keskuudessa leviävä tauti – ihmisille siirtyneitä tartuntoja ei ole löydetty.

Ensimmäinen tapaus Suomessa löytyi tammikuussa Janakkalassa fasaaneista.

Helsingistä tauti todettiin ensimmäisen kerran Eläintarhanlahden kyhmyjoutsenessa, kaksi viikkoa sitten. Korkeasaaren Villieläinsairaala tehosti lintuinfluenssaan varautumista, kun Helsingin tapaus tuli ilmi.

– Talvi tulee näyttämään lähteekö tilanne tästä eskaloitumaan, lääkäri arvioi.

Kun sairaalaan tuodussa linnussa havaittiin lintuinfluenssan taudinaiheuttaja, viranomaiset määräsivät kaikki Korkeasaaren Villieläinsairaalassa hoidossa olleet linnut lopetettavaksi. Sairaalan tiloja desinfioidaan parhaillaan.

“Samat ohjeet kuin koronassakin”

Toistaiseksi tautia ei ole löydetty siipikarjasta tai lemmikkilinnuilta. Elintarvikevirasto pyytää toimittamaan luonnosta löydettyjä kuolleita lintuja jatkotutkimuksiin, jos niitä löytyy samasta paikasta useita kappaleita.

– Kaikki löytyneet petolinnut täytyy toimittaa Ruokaviraston tutkittavaksi. Linnun käsittelyssä on otettava huomioon saman ohjeet kuin koronaviruksenkin kanssa, Sainmaa neuvoo.

Kuolleita lintuja käsittellessä hengityssuojain ja hyvä käsihygienia estävät taudin leviämisen.

Tarkemmat ohjeet lintujen käsittelyyn ja toimittamiseen löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Siilien henki säästyi

Tapauksen sattuessa sairaalassa oli hoidossa neljä harmaahaikaraa, viisi kyhmyjoutsenta, yksi laulujoutsen ja yksi mustalintu, jotka kaikki on nyt lopetettu. Viranomaisten luvalla pois siirrettiin erillisessä tilassa talvehtineet neljä siiliä.

Sairaalan tilojen desinfiointi kestää muutaman viikon eikä sen kuluessa oteta vastaan uusia potilaita.

Vesi- ja petolinnut tulee jatkossa toimittaa Viikin Yliopistolliseen eläinsairaalaan korkean tautiriskin vuoksi.

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi vesi- ja petolintuja ei tule viedä pääkaupunkiseudulta muihin Suomen lintuhoitoloihin ilman kunnan- tai läänineläinlääkäriin lupaa.

Heinolan lintutarhalla ollaan erityisen tarkkana

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo, että lintutarhalla tiedostetaan lintuinfluenssan uhka läpi vuoden. Tarhan päätehtävä on hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja, eikä kaikista hoitoon tulevista tiedetä, mikä lintua vaivaa. Lisäksi tarhalla asuu joitakin lintuja vakituisesti.

Nyt ollaan vielä enemmän varuillaan hoitoon otettavien kanssa.

– Turengista Janakkalasta soitettiin eilen ja kerrottiin apaattisesta fasaanista, joka ei liikkunut mihinkään ja antoi ottaa itsensä kiinni omakotitalon pihassa. Emme tietenkään voi ottaa hoitoon tällaista lintua, Vuori suree.

Turvatoimet Heinolassa lintutarhalla ovat tiukat koronan lisäksi nyt myös lintuinfluenssan takia, toteaa Olli Vuori. Kuva: Mika Moksu / Yle

Heinolan lintutarhalle ei oteta tällä hetkellä lainkaan potilaita Hämeenlinnan alueelta tai pääkaupunkiseudulta. Muutenkin ollaan erityisen tarkkoja fasaanien, vesilintujen ja petolintujen kanssa.

– Kanahaukka tai merikotka iskee heikossa hapessa olevaan fasaaniin tai muuhun lintuun ja tauti leviää siihen, Vuori kertoo.

Hänen mukaan ihannetapauksessa kaikki hoitoon tuodut linnut tarkastettaisiin ja niistä otettaisiin lintuinfluenssanäyte kunnaneläinlääkärillä.

– Ongelma on siinä, ettei sairasta lintua voi sellaisenaan kantaa eläinlääkäriin, jossa voi olla odotushuone täynnä kissoja tai koiria. Ennen sinne menemistä pitäisi ilmoittaa eläinlääkäriasemalle sairaasta linnusta.

Muuttolintujen saapuessa taudin riski eri puolilla Suomea kasvaa

Heinolassa seurataan viranomaisten ohjeistusta siitä, saako tarhalle jatkossa ottaa luonnonvaraisia lintuja.

Jokainen lintutarhalle tuotu potilas eristetään aluksi muista hoitoon tuoduista linnuista. Jos on pienintäkään epäilystä lintuinfluenssasta, linnusta otetaan näyte.

– Lintu otetaan helpommin hoitoon, jos joku on nähnyt, että se on esimerkiksi törmännyt autoon.

Oudosti käyttäytyviä lintuja ei oteta nyt tarhalle lainkaan, vaan ne lopetetaan.

Potilaat pidetään Heinolassa tiukasti erillään tarhan vakituisista asukeista. Linnut asuvat eri rakennuksissa ja talosta toiseen kuljettaessa henkilökunta noudattaa tiukkoja turvatoimia.

– Meillä on koronankin takia koko ajan käytössä maskit ja kertakäyttöhanskat. Käytämme kenkien suojuksia ja desinfioimme jalkineet talosta toiseen siirryttäessä.

Ulkohäkeissä on päivisin tällä hetkellä vain yksi lehtopöllö ja Kaapo-korppi. Olli Vuoren mukaan on mahdollista, että lintutarhan vesilinnut ja muut asukkaat eivät tänä keväänä ulkoile lainkaan muuttolintujen saapumisen aikaan.

– Uuden vesilintutalon ulkohäkissä on tiivis verkkokatto, mutta kyllähän siitä muiden lintujen ulosteet läpi menevät.

Normaalisti Heinolaan on otetaan hoitoon sairaita tai loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja koko Etelä-Suomen alueelta.

Lue lisää:

.
.