1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naisvankilat

Poliisi tutkii naisvankien välistä raiskausta – Hämeenlinnaan saatava varmuusosasto naisvangeille, vaatii vankilan johtaja

Vankien sijoittelua pitää ryhtyä miettimään, sanoo Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki.

Hämeen poliiisi tutkii Hämeenlinnan naisvankilassa tammikuussa tapahtunutta epäiltyä seksuaalirikosta. Kuva: Jasmine Urwäder / Yle

Hämeenlinnan naisvankilaan pitää perustaa varmuusosasto vaarallisille naisvangeille. Tätä mieltä on Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki. Kärjenmäki sanoo, että vankilan pitää vastata siihen, että naisvankien joukossa on erityisen vaarallisia vankeja.

– Olemme uudenlaisessa tilanteessa sen suhteen, miten varmistamme vankien turvallisuuden. Miesvangeille maan vankiloissa on jo varmuusosastoja, mutta naisvangeilta sellainen puuttuu.

Hämeenlinnan uusi, Suomen ainoa naisvankila otettiin käyttöön marraskuussa viime vuonna. Satapaikkaisessa naisvankilassa halutaan tukea vankien kuntoutumista ja vähentää rikoksen uusimisriskiä.

Naisvankilassa tutkitaan raiskaustapausta

Hämeen poliisi tutkii Hämeenlinnan naisvankilassa tammikuussa tapahtunutta epäiltyä seksuaalirikosta. Naisvangin epäillään raiskanneen toisen naisvangin. Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (tilaajille). Lehden tietojen mukaan tekoon liittyi väkivaltaa. Esitutkinta valmistuu parin kuukauden sisällä.

Vaaralliset naisvangit pitää sijoittaa erilleen muista vangeista, vaatii Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki. Kuva: Yle/Jasmine Urwäder

Vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki sanoo, että naisvankien seksuaalirikokset ovat lisääntyneet. Tosin Kärjenmäki kertoo olleensa alalla 1980-luvun lopulta saakka, ja nyt epäilty raiskaus on ensimmäinen, johon hän on törmännyt.

– Naisvankien käyttäytyminen on muuttunut siihen suuntaan, miten miesvangit käyttäytyvät. Piilorikollisuus ei kuitenkaan tietoon tule.

Vankilan pitää miettiä vankien sijoittelun lisäksi myös sitä, miten henkilökunnan läsnäoloa osastoilla täytyy järjestellä, sanoo Kärjenmäki. Uusi naisvankila ei hänen mielestään ole mahdollistanut tapahtunutta epäiltyä raiskausta.