1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Holiday Club Saimaa

Opiskelijaporukka lähti Holiday Club Saimaan kylpylään – nyt yli 10 opiskelijalla todettu koronatartunta

Joukko LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston opiskelijoita on ollut viettämässä vapaa-aikaa Lappeenrannassa Rauhan alueella viime viikon keskiviikkona.

Eksoten Sami Raasakan mukaan kylpyläreissu ei ollut esimerkiksi järjestötoimintaa, vaan kaveriporukan vapaa-ajallaan tekemä retki. Arkistokuva Holiday Club Saimaalta. Kuva: YLE

Yli kymmenen opiskelijaa on saanut koronavirustartunnan Lappeenrannassa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten mukaan opiskelijoiden vapaa-ajan kylpyläreissulla on tapahtunut joukkoaltistus, joka on johtanut useisiin tartuntoihin ja useiden kymmenien opiskelijoiden karanteeneihin.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan reilu kymmenen LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston opiskelijaa oli käynyt Lappeenrannan Rauhassa Holiday Club Saimaan kylpylässä viime viikon keskiviikkona 10. helmikuuta.

Ensimmäiset tartuntaketjuun liittyvät tartunnat tulivat tietoon maanantaina, jonka jälkeen niitä on tullut ilmi lisää.

Perjantaihin puoleen päivään mennessä oli sairastunut seitsemän kylpylässä käynyttä. Lisäksi tartunnat olivat levinneet opiskelija-asunnoissa, ja samaan ryppääseen liittyviä tartuntoja oli tiedossa kaikkiaan 14. On todennäköistä, että tartuntojen määrä nousee nykyisestä, kun uudet testitulokset varmistuvat.

– Ei voi sanoa, että kaikki kylpylässä käyneet ovat sairastuneet, mutta enemmistö sillä reissulla olleista on tartunnan saanut. Sen jälkeen tartunnat näyttävät leviävän asuinympäristöstä ja siellä tapahtuvasta sosiaalisesta elämästä. Siinä on täsmäkohta, johon yritämme nyht vaikuttaa, jotta tartunnat saataisiin kiinni, Raasakka sanoo.

Lisäksi kymmeniä opiskelijoita on altistunut, testattu ja karanteenissa helmikuun loppuun saakka. Raasakan arvion mukaan karanteenissa on tällä hetkellä 50–70 henkilöä.

– Sairastuneet ovat lieväoireisia, heillä on aika tyypilisiä nuorten ihmisten koronaoireita. Mitään vakavaa ei ole ainakaan tähän mennessä tiedossa, Raasakka sanoo.

Suurin osa sairastuneista vaihto-opiskelijoita

LUTin ja LABin koronaryhmän vetäjän Liisa-Maija Sainion tietojen mukaan kyseessä ei ollut minkään tahon järjestämä tapahtuma.

– Ihan opiskelijoiden omaehtoinen meno on ollut kyseessä.

Samaa sanoo Eksoten Raasakka. Hän kuvailee kylpyläkäyntiä enemmän tai vähemmän spontaaniksi lähdöksi, jossa ei ole mukana järjestävää organisaatiota.

Sainion mukaan tällä hetkellä tiedossa on, että sairastuneista ja altistuneista suurin osa on kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita.

– Mukana on myös jonkin verran suomalaisia opiskelijoita.

Pääosa sairastuneista ja altistuneista asuu yhdessä Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOASin opiskelijatalossa. LUT ja LAB kehottavat kaikkia asukkaita välttämään kaikkia kampusvierailuita helmikuun loppuun saakka.

– Sen verran merkittävä määrä altistumisia ja tartuntoja keskittyy tähän yhteen taloon, että katsoimme Eksoten kanssa yhdessä parhaaksi kehottaa varotoimena talon asukkaita olemaan tulematta kampuksille, Sainio sanoo.

Eksoten Raasakan mukaan talossa asuu noin 150 opiskelijaa, joista kaikki eivät ole kuitenkaan olleet toistensa kanssa tekemisissä. Asunnot ovat pääosin soluasuntoja.

Kylpylässä vähän väkeä tapahtumahetkellä

Holiday Club Saimaan kylpylässä oli todennäköisesti vähän väkeä altistushetkellä.

– Kyseessä oli arki-ilta, joten kylpylässä ei ollut silloin kovinkaan paljon kävijöitä. Tarkkaa määrää en osaa kuitenkaan sanoa, kertoo kylpylän johtaja Anne Kaarnijärvi.

Kylpylässä toiminta jatkuu normaalisti. Holiday Club Saimaa sijaitsee Rauhassa, jossa tammikuun lopussa tapahtui myös toinen joukkoaltistus mökkibileissä. Eksotelle ilmoittautui 46 nuorta, jotka osallistuivat mökkibileisiin. Yhden heistä kerrotaan sairastuneen koronavirukseen.

– Varmistusta asialle ei ole tullut, oliko mökkibileet Holiday Clubin vuokramökissä. Tämä korona-aika on hyvin valitettavaa, kommentoi Kaarnijärvi joukkoaltistumisia.

"Olemme kohtalaisen luottavaisia, että rajautuu tähän"

Eksote on lisännyt Holiday Club Saimaan verkkosivuilleen (siirryt toiseen palveluun) mahdolliseksi altistumispaikaksi opiskelijoilla todettujen tartuntojen vuoksi.

– Seurue on ollut hyvin paljon omassa porukassaan eikä laajempaa kanssakäymistä ole ollut, mutta toki aina riski on olemassa, ylilääkäri Raasakka sanoo.

Raasakka kehottaa tarkkailemaan omia oireita, mikäli on ollut Holiday Clubissa ollut samaan aikaan opiskelijoiden kanssa.

Raasakan mukaan Eksote on suhteellisen luottavainen sen suhteen, että tartunnat on saatu rajattua opiskelijaporukkaan. Riski tartuntojen laajemmalle ryöpsähtämiselle liittyy hänen mukaansa lähinnä kampuskohtakteihin.

– Onneksi tällä hetkellä pääosin kaikki on etäopetuksessa ja se helpottaa tartuntariskia. Tartuntariski kampuksella on ollut hyvin pieni.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan sairastuneista olisi ollut kampuksella tartuttavana.

Mahdollisesti virusmuunnosta

Raasakan mukaan kyseessä oleva tapaus on suurin Etelä-Karjalassa tapahtunut joukkoaltistuminen tähän mennessä. Hänen mukaansa näyttää siltä, että kyseessä on herkästi tarttuva viruskanta.

– Lopullisesti vastaus sekvensoinnista tulee vasta aika pitkällä viiveellä. Tällä hetkellä tiedetään muutamista näytteistä, että ne ovat mutaatiokantaa, mikä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että kyse on herkemmin tarttuvasta muunnoksesta, Raasakka sanoo.

Tartuntaketjun alkulähteestä ei Raasakan mukaan ole tietoa.

– Sitä on pengottu yhteistyössä Holiday Clubin ja oppilaitosten kanssa. Selvää kuvaa siitä ei ole. Se voidaan sanoa, että opiskelijoilla ei ollut oireita ennen kylpyläreissua. Se viittaa siihen, että tartunta on todennäköisesti saatu kylpylässä. Kylpylävierailun jälkeen aika pian oireita on alkanut tulla.

Raasakan mukaan ei tiedetä, mistä tartunta olisi kylpylässä saatu. Hänen mukaansa näyttää kuitenkin siltä, ettei tartunta ole peräisin henkilökunnalta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa