1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Viron pääministeri Kaja Kallas vetosi Sanna Mariniin Helsingissä: "Toivon, että negatiivisella koronatestillä saisi matkustaa Virosta Suomeen"

Kallas tapasi ensimmäisellä valtiovierailullaan myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön.

Viro
Viron pääministeri Kaja Kallas puhuu videolla rokotustodistushankkeesta
Viron pääministeri Kaja Kallas puhuu videolla rokotustodistushankkeesta

Viron pääministeri Kaja Kallas toivoo, että Suomi sallisi virolaisten matkustamisen Suomeen joko negatiivisen koronatestin kanssa tai Viron pilotoiman digitaalisen rokotustodistuksen kanssa.

Suomi otti tammikuun lopussa käyttöön aiempaa tiukemmat matkustusrajoitukset, joiden myötä Virosta pääsevät Suomeen vain sellaiset matkustajat, joiden työpanos on huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä.

Useat virolaisministerit ovat vaatineet rajoituksiin liennytyksiä.

Kallas painotti Helsingissä vieraillessaan ymmärtävänsä Suomen tiukkoja rajoituksia koronatilanteesta johtuen, mutta painotti samalla sitä, miten tärkeää työvoiman matkustaminen Virosta Suomeen on molempien maiden taloudelle.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas.
Viron pääministeri Kaja Kallas tapasi Suomen pääministerin Sanna Marinin Kesärannassa.Pekka Tynell / Yle

Tammikuussa virkaan astunutKallas tapasi tänään sekä tasavallan presidentin Sauli Niinistön että pääministeri Sanna Marinin.

Marin korosti tiedotustilaisuudessa, että Suomi haluaisi koronatestit pakollisiksi maahan saavuttaessa ja on esitellyt tänään lain, joka mahdollistaisi tämän.

Testaaminen rajalla olisi hänen mukaansa ratkaisu myös Viron ja Suomen väliseen matkustamiseen.

Marin ilmaisi tukensa Viron rokotustodistushankkeelle, jota se pilotoi yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa.

Kallas kutsui Suomen mukaan pilottihankkeeseen.

Viron ja Suomen suhteita selvittämään työryhmä

Kallas ja Marin kertoivat uudesta työryhmästä, jonka tehtävänä on selvittää Suomen ja Viron suhteiden tilaa sekä suhteiden kehitysmahdollisuuksia.

Työryhmää vetää Suomen osalta kansanedustaja Anne-Mari Virolainen.

Marin kommentoi tiedotustilaisuudessa myös Viron entisen hallituksen ministerien kohua herättäneitä lausuntoja hänestä ja naispoliitikoista Suomessa.

– Suomen ja Viron suhteet tulevat jatkumaan hyvinä. En pidä merkittävinä yksittäisten poliitikkojen lausuntoja, jotka on annettu enemmän sisäpoliittisista syistä, Marin sanoi.

Vierailun aikana keskusteltiin muun muassa Suomen ja Viron kahdenvälisistä suhteista, koronapandemian hoidosta, kansainvälisistä kysymyksistä sekä ajankohtaisista EU-asioista.

Lue seuraavaksi