1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

7 henkilöä yritti matkustaa yöllä Venäjältä Suomeen, vaikka raja oli kiinni – kaikki muut paitsi yksi joutuivat odottamaan rajanylitystä aamuun

Yöaikainen henkilöliikenne suljettiin Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla viime yönä.

rajavalvonta
Rajavartiolaitoksen stop-kyltti itärajalla
Henkilöliikenne on suljettu yöajaksi Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemilla. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Seitsemän matkustajaa yritti päästä viime yönä Venäjältä Suomeen Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkojen kautta.

Henkilöliikenne suljettiin yöajaksi Vaalimaalla ja Nuijamaalla torstain ja perjantain välisenä yönä kello 12. Henkilöliikenne on poikki tästä edespäin kello 21.30–7.00.

Rajoitus koskee matkustajia, joilla ei ole välttämätöntä tai kiireellistä tarvetta rajanylitykseen. Rajoitus ei koske tavaraliikennettä.

Henkilöliikenteen rajoituksilla yritetään estää uusien koronavirusmuunnosten leviäminen Suomeen. Päiväsaikaan raja-asemilla on terveydenhoitohenkilökuntaa tekemässä matkustajille vapaaehtoisia koronatestejä.

Kaikki matkustajat ohjataan terveysviranomaisten luokse silloin kun ylittävät rajan.

– Terveysviranomaiset käsittelevät heidän kanssaan testiin menemisen. Heillä saattaa olla negatiivinen koronatodistus tai sitten he voivat kieltäytyä testistä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari.

Yksi pääsi rajan yli

Vaalimaan rajanylityspaikan kautta yritti viime yönä tulla Venäjältä Suomeen kuusi matkustajaa. Ulkomaalaiset matkustajat joutuivat odottamaan henkilöliikenteen avautumista aamuun saakka. Yksi suomalainen matkustaja päästettiin rajan yli.

– Kirjaamme tämän maahansaapumisen. Seuraavalla kerralla jos hän yrittää samaa, hän joutuu odottamaan rajaliikenteen avautumista, apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo.

Hänen mukaansa yritykset saapua Suomeen yörajoitusten aikaan johtuivat tiedonpuutteesta.

– Kyllä tässä pääosin oli siitä kyse. Näillä muutamilla, jotka olivat saapuneet kauempaa, rajoitukset eivät olleet tiedossa.

Nuijamaan raja-asemalla liikenne oli vielä rauhallisempaa. Siellä vain yksi henkilö yritti tulla rajan yli. Myös hän joutui odottamaan rajanylitystä aamuun asti.

– Hänet ohjattiin toisaalle odottamaan rajatarkastusaseman aukeamista, kertoi Nuijamaan rajatarkastusaseman vuoropäällikkö Juhani Kytösalmi perjantaiaamuna.

Henkilöliikenne siirtyy päiväsajalle

Henkilöliikenne on ollut rauhallista Suomen kaakkoisrajalla viime keväästä lähtien. Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari kertoo, että nyt helmikuun aikana Vaalimaan kautta on kulkenut 25–35 henkilöä vuorokaudessa.

Sen sijaan tavaraliikenne on vilkasta. Rekkoja ajaa Venäjältä Vaalimaan kautta varsinkin pääkaupunkiseudulle.

– Keskimäärin Vaalimaalla on rajanylittäjiä vuorokaudessa noin 500–700, Lukkari kertoo.

Apulaiskomentaja Jukka Lukkari uskoo, että henkilöliikenne rauhoittuu yöaikaan entisestään, kunhan tieto henkilöliikenteen rajoituksista saavuttaa loputkin matkailijat.

– Yöajan henkilöliikenne siirtyy varmastikin päiväsaikaan, koska näillä henkilöillä on varmasti tarve ja mahdollisuus tulla silloin rajan yli.

Valtioneuvosto jatkoi tänään maahantulon rajoituksia 18. maaliskuuta asti. Rajavartiolaitos päättää henkilöliikenteen rajoituksista tämän pohjalta.

– Seuraamme valtioneuvoston päätöksiä rajoituksien jatkumisesta ja teemme tarvittaessa uusia päätöksiä. Arvioimme tarvetta jatkaa näitä rajoituksia myös terveysviranomaisten kanssa, Jukka Lukkari sanoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi