1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uber

Britannian korkein oikeus: Uber-kuskit ovat työntekijöitä, joille kuuluvat työntekijöiden oikeudet

Kyytipalvelu Uberin nimissä ajavien kuljettajien asemasta on väännetty peistä pitkään eri maissa.

Uber
Kännykän ruutu, jolla Uber-sovellus, taustalla musta taksi
Lontoo on yksi Uberin tärkeistä markkina-alueista.Will Oliver / EPA

Britanniassa on saatu päätös pitkään kiistaan kyytipalvelu Uberin nimissä ajavien kuljettajien asemasta. Britannian korkein oikeus linjasi perjantaina, että kuljettajia pitää kohdella työntekijöinä, eikä yksityisyrittäjinä, kuten Uber itse on katsonut.

Oikeuden kaikki seitsemän tuomaria torjuivat Uberin valituksen alemman oikeusasteen päätöksestä. Tuomarit katsoivat alemman oikeusasteen tavoin, että tapauksen kaksi Uber-kuljettajaa olivat Britannian lain mukaan työntekijöitä. Näin ollen heillä olisi ollut oikeus minimipalkkaan ja palkalliseen lomaan.

– Kuljettajat ovat alisteisessa ja riippuvaisessa asemassa Uberiin nähden, eikä heillä ole juurikaan tai ollenkaan mahdollisuuksia parantaa taloudellista asemaansa tai ammattitaitoaan, totesi tuomari Nicholas Hamblen päätöstiivistelmää lukiessaan.

Päätöksen mukaan kuskien ainoa tapa kasvattaa tulojaan on tehdä pitempää päivää Uberin määrittelemin ehdoin.

Taustalla on Lontoon työtuomioistuimessa vuonna 2016 käsitelty tapaus, joka sai alkunsa kahdesta kuljettajasta, mutta sittemmin ryhmä on laajentunut 25 kuljettajaan.

Uber lupaa parannuksia

Korkeimman oikeuden päätöksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia yhtiön toimintaan. Uberista todettiin päätöksen jälkeen, että yhtiö "on sitoutunut tekemään enemmän" ja aikoo ottaa asian esille kaikkien Britannian Uber-kuljettajien kanssa.

– Olemme muuttaneet toimintamalliamme, ja kuljettajat ovat saaneet vaikuttaa jokaisessa vaiheessa. He saavat muun muassa päättää vielä paremmin siitä, paljonko ansaitsevat ja tarjoamme heille myös sairaus- ja tapaturmavakuutuksen, sanoo Uberin Pohjois- ja Itä-Euroopan aluejohtaja Jamie Heywood tiedotteessa.

Uber-kuljettajia on Britanniassa noin 60 000, joista kaksi kolmasosaa Lontoossa. Britannian pääkaupunki on yksi Uberin tärkeimpiä markkina-alueita.

Lue myös:

Uber menettää toimilupansa Lontoossa turvallisuussyistä – viimeisin laiminlyönti koskee jopa 14 000 kyytiä 25.11.2019

Uberille vihreää valoa Lontoossa – kyytipalvelu tulee takaisin myös Suomeen ensi viikolla27.6.2018

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi