1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

OYSissa neljänkymmenen minuutin sähkökatkos teho- ja leikkausosastoilla varhain torstaiaamuna – osa virrasta katosi kahdessa sairaalan osassa

Turvallisuusjohtajan mukaan tilanne oli vakava. Potilaille ei aiheutunut terveyshaittaa, koska sähköä osastoille vielä osin saatiin.

sähkökatkot
Oulun yliopistollisen sairaalan kyltti rakennuksen ulkoseinässä.
Osassa Oulun yliopistollisesta sairaalaa koettiin läheltä piti -tilanne, kun varavoimasähköjärjestelmä vikaantui. Totaalikatkosta ei kuitenkaan tullut, kun virtaa tuli edellleen valtakunnan verkosta, johon sairaala on suoraan liitetty. Arkistokuva.Wasim Khuzam / Yle

Oulun yliopistollisessa sairaalassa sattui torstaiaamuna kello 6.14–6.54 sähkökatkos, jossa oli aineksia vakaviin seurauksiin.

Sairaalan varavoimasähköjärjestelmä vikaantui niin, että sairaalan kahdella teho-osastolla ja leikkausosastoilla osa sähkönjakelusta katkesi neljäksikymmeneksi minuutiksi. Katkos ei siis ollut totaalinen, kertoo sähkön käytönjohtaja Sauli Kurttila OYSista.

Potilaiden terveys ei vaarantunut, mutta esimerkiksi joitain laboratoriotuloksia on saattanut kadota järjestelmästä katkoksen seurauksena.

Kyse oli katkoksesta varavoimasähköjärjestelmässä, valtakunnan verkossa sähkökatkosta ei ollut.

Tilanne saatiin hallintaan niin, että osastoilla käytettiin varasähkövaunuja, ja siirrettiin pistokkeita normaalisähköjakelun piirissä oleviin pistorasioihin.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikön Lasse Kylénin mukaan tilanne oli vakava, mutta onni onnettomuudessa oli, että katkos sattui aikaisin aamulla, jolloin täysi toiminta ei vielä ollut käynnissä.

Varavoimaverkon pääkeskuksen rikkoutuneen pääkatkaisijan vika on nyt selvitetty.

– Tänä aamuna vika on jäljitetty ja pystytty selvittämään, että kyseessä oli viallinen rele, Sauli Kurttila sanoo.

Rajallinen sähkökatkos koski OYSin K- ja N- osia.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi