1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hoitotakuu

Korona vei hammashoitoajat yli puolen vuoden päähän - AVI perää Viitasaarelta selvitystä jonotilanteesta, odotusajat pitkiä myös muualla

Koronaepidemia pahensi hammashoidon ruuhkia, eikä pula hammaslääkäreistä ja hammashoitajista helpota tilannetta.

hoitotakuu
Hammaslääkäri tarkistaa potilaan hampaita.
Hammashoitolat purkavat nyt koronakevään aikana kertynyttä potilasruuhkaa, mutta työ käy hitaasti. Petri Aaltonen / Yle

Viitasaarella hammashoito on ruuhkautunut pahoin, ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto AVI vaatii nyt kaupungilta selvitystä siitä, mitä tilanteen parantamiseksi on tehty.

Alkuvuodesta yli puoli vuotta eli hoitotakuun ylittävän ajan hammashoitoon jonotti Viitasaarella 236 ihmistä, selviää kaupunginhallituksen esityslistalta.

Viitasaaren kaupunginhallitus käsittelee aluehallintovirastolle annettavaa selvitystä maanantaina, 22. helmikuuta.

Korona keskeytti kiireettömän hoidon

Kaupungin nettisivuilla kerrotaan, että kiireettömään hoitoon on jonossa 370 ihmistä ja hoitoon pääsee noin 11 kuukauden sisällä.

– Meillä oli vuosi sitten ihan hyvä tilanne, mutta koronan takia jouduttiin keväällä keskeyttämään kaikki kiireetön hoito, suun terveydenhuollon esimies Juha Kokkoniemi toteaa.

Wiitaunionin kuntaparista Pihtiputaalla tilanne on parempi, ja viitasaarelaisille on tarjottu aikoja naapurikunnasta, mutta esteeksi monille tulee se, että julkiset kulkuyhteydet ovat huonot, joten 40 kilometrin päähän ei voida tai haluta lähteä.

Viitasaarelle on ollut yksi hammaslääkärin toimi avoimena, mutta hakijoita siihen ei ole saatu. Kaupunki on neuvotellut yksityisen hammaslääkäriaseman kanssa yhteistyöstä jonojen purkamiseksi.

Jyten hammashoito joutui perumaan 19 000 aikaa

Koronakevät kasvatti hammashoitojonoja myös Jyväskylässä. Tällä hetkellä aikaa kiireettömään hammashoitoon saa odottaa Jyten yhteistoiminta-alueella noin puoli vuotta. Vain Uuraisilla tilanne on parempi.

– Kiireelliseen hoitoon pääsee tarpeen mukaan samana päivänäkin, ja koululaisten hammastarkastukset pystytään ainakin toistaiseksi hoitamaan aikataulussa, kertoo suun terveydenhuollon johtava ylihammaslääkäri Elina Tuppurainen Jyväskylästä.

Kevään koronaepidemian aikana Jyten alueella jäi toteutumatta noin 19 000 hammashoitokäyntiä, ja tätä ruuhkaa yritetään nyt purkaa.

Urakkaa hidastaa se, että koronan takia hoitokäynteihin on nyt varattava aiempaa enemmän aikaa epidemiasta johtuvien suojaus- ja muiden toimintatapojen takia. Kestäneekin pitkään, ennen kuin Jyte pääsee vuodentakaiseen tilanteeseen, jolloin hoitoonpääsyn odotusaika oli kolmisen kuukautta.

Pula hammashoitajista pahenee

Äänekoskella kiireettömään hammashoitoon pääsee noin 3,5 kuukauden sisällä, suuhygienistille ajan saa kuukaudessa.

Koronakevät pakotti Äänekosken hammashoitolan perumaan parituhatta aikaa. Ruuhkan kanssa taistellaan edelleen, mutta työtä helpottaa se, että kaupungin hammaslääkäritilanne on nyt hyvä, kertoo vastaava hammaslääkäri Tuula Juutistenaho.

Pulaa on sen sijaan hammashoitajista. Ongelma on valtakunnallinen, Juutistenaho sanoo.

Henkilökuntapulasta kärsii myös Jämsän Terveyden suun terveydenhuolto.

Keväällä Jämsässä siirrettiin 2500 hammashoitoaikaa jo valmiiksi ruuhkaiseen syksyyn, ja ruuhkan purkua hidastuttaa pula sekä hammaslääkäreistä ja etenkin hammashoitajista, kertoo vastaava hammaslääkäri Riitta Autio.

– Hammashoitajapulaa olemme yrittäneet paikata jo parin vuoden ajan oppisopimuskoulutuksella, Autio toteaa.

Kuoreveden hammashoitolassa kiireettömän ajan saa 2 kuukauden kuluttua, Jämsän keskustan hammashoitolaan aikaa joutuu odottamaan 4–5 kuukautta.

Lue seuraavaksi