1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. petos

Ulosottomies tuomittiin petoksesta viralta pantavaksi ja ehdolliseen vankeuteen – keräsi perusteettomilla perimispalkkioilla tuhansia euroja

Oikeus katsoi miehen tavoitelleen teollaan huomattavaa taloudellista hyötyä.

petos
Ulosottoviraston ovi.
Ulosottomies tuomittiin myös pantavaksi viralta. Kuvituskuva.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Kokkolan alueella työskennellyt ulosottomies on tuomittu petoksesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Lisärangaistuksena ulosottomies tuomitaan myös viralta pantavaksi, koska käräjäoikeuden mukaan hänen tekonsa osoittaa, ettei hän ole sopiva tehtäväänsä.

Käräjäoikeus katsoo, että ulosottomies keräsi perusteettomasti perimispalkkioita yli 8 600 eurolla vuosina 2010–2019. Hän käytännössä erehdytti ulosottoviraston maksamaan palkkioita.

Lisäksi käräjäoikeus toteaa, että ulosottomies on tietoisesti toiminut lain ja määräysten vastaisesti, kun hän on estänyt tietojärjestelmästä automaattisesti lähteviä maksuilmoituksia ja vireilletuloilmoituksia. Mies oli manuaalisesti tulostanut ilmoituksia ja sopinut maksamisesta velallisten kanssa.

Hänet tuomittiin myös korvaamaan aiheuttamansa reilun 8 600 euron vahinko sekä 10 000 euroa korvauksena ulosottoviraston laajasta selvistystyöstä rikoksen selvittämisessä.

Oikeus piti myös raskauttavana sitä, että mies on jatkanut menettelyään huomautuksista ja kirjallisesta varoituksesta piittaamatta. Lisäksi mies on teollaan tavoitellut huomattavaa taloudellista hyötyä ja aiheuttanut haittaa sekä velkojien että velallisten oikeuksille.

Lisäksi mies tavoiteli vielä 3 500 euron hyötyä, joka on kuitenkin jäänyt saamatta.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, mutta käräjäoikeus katsoi teon täyttävän petoksen ja virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön.

Mies kiistää menetelleensä virheellisesti tai tavoitelleensa perusteettomia palkkioita.

Hän työskenteli Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ulosottovirastossa vuodesta 2006 lähtien.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Artikkelia korjattu 20.2. klo 9.10. Uutisessa luki virheellisesti, että ulosottomies olisi kerännyt perimispalkkioita velallisilta. Perimispalkkioita kerätään työnantajalta eli ulosottovirastolta.

Lue seuraavaksi