1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talviloma

Suomalaiset pitävät kiinni Lapin-lomistaan THL:n suosituksista huolimatta – peruutuksia hyvin vähän, ihmiset pakkautuvat juniin, lentokoneisiin ja busseihin

Levillä on peruttu kymmenkunta mökkivarausta.

talviloma
laskettelijoita Luoston laskettelurinteessä
Laskettelurinteissä gondolihissiin pääsee korona-aikana vain omassa seurueessa tai maski kasvoilla. Hissilippuja myydään netissä ja lippuautomaateissa.Annu Passoja / Yle

Etelä-Suomen hiihtolomalaiset pakkailevat laukkujaan ja suuntaavat Lappiin THL:n ja Lapin sairaanhoitopiirin torstaina antamista selkeäsanaisista suosituksista huolimatta.

Vain kourallinen ihmisiä on perunut tulonsa Lapin tunturikeskuksiin samaan aikaan kun hallitus on puhutellut THL:n johtoa sen ulostuloista. Hallitus uskoo niiden vain sekoittavan suomalaisten päät.

Levillä on torstain ja perjantaiaamupäivän aikana peruttu kymmenkunta mökkivarausta, kertoo Visit Levin myyntipäällikkö Katja Rauhala. Toisaalta samaan aikaan tehdään uusia varauksia, myös ensi viikolle.

Pyhä-Luosto Matkailu Oy:n välittämistä 130 lomamökistä yli 90 prosenttia on varattu ensi viikolle, eikä yhtään varausta ole viime hetkellä peruttu. Toimitusjohtaja Päivi Hannula kertoo, että muutama on soittanut kysyäkseen Lapin koronatilanteesta, mutta perumismahdollisuuksista ei ole kysytty.

Rahoja ei saisi takaisin

Hiihtolomaviikon mökkivarauksesta ei saisi enää rahojaan takaisin missään tunturikeskuksessa.

– Ihan oman mielen mukaan varauksia ei voi muuttaa, mutta jos viranomaiset laittaisivat kiellon tulla alueelle, niin sitten varausta voisi siirtää eteenpäin, Hannula toteaa.

Näin toimittiin viime keväänä.

Myös Levillä ja Ylläksellä noudatetaan mökkivarauksissa tavanomaisia peruutusehtoja, eli varaus pitää perua 28 vuorokautta ennen saapumista, jos haluaa rahat takaisin. Pelkkä suositus ei asiaa muuta.

Myöskään matkavakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaisi peruttua matkaa. Korvauksia ei todennäköisesti saisi edes siinä tapauksessa, että viranomaiset määräisivät matkustusrajoituksia.

Hotelleissa vielä paljon tilaa

Destination Lapland ja Lomarengas välittävät Ylläksen alueella 750:tä lomamökkiä, eikä peruutuksia ole sielläkään tullut. Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma kertoo, että mökkien varaajat ovat poikkeusaikana kysyneet hyvin ahkerasti peruutusehdoista, joten ne lienevät hyvin lomalaisten tiedossa.

Kotimaan hiihtolomalaiset ovat varanneet lähiviikoiksi poikkeuksellisen paljon Lapin lomamökkejä, ja esimerkiksi Levillä kotimainen kysyntä kompensoi jo ulkomaalaisten turistien täydellisen poissaolon.

Mökeissä on helpompi toimia terveysturvallisesti kuin hotelleissa, joissa onkin hiljaisempaa.

Esimerkiksi Lapland Hotels -ketjun Ylläksen ja Levin alueen hotellihuoneista noin puolet on varattu ensi viikoksi. Aluejohtaja Tommy Sippo kertoo, että peruutuksia ei ole torstain ja perjantaiaamun aikana tullut, vaikka huoneen voi varaustyypistä riippuen perua maksutta jopa tulopäivään saakka.

Vaikka viime hetken peruutuksia ei ole tullut, varaustilanne on elänyt esimerkiksi Levillä koko talven ajan. Viikottain on peruttu parikymmentä tulevaa varausta ja toisaalta uusia varauksia on tehty hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

THL:n toiminta saa ymmärrystä

Helsingin rautatieasemalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilinen kehotus jättää pohjoisen matka sikseen sai ymmärrystä vaikkei se oman matkan perumiseen johtanutkaan.

– Tällaisina aikoina on pakko tehdä nopeita päätöksiä. Aika hurjia nuo tartuntaluvut ovat, sanoi Ouluun lähtevä espoolainen Kirsi Salo perjantaina iltapäivällä.

Myöskään riihimäkeläisen Jukka Kaartisen suunnitelmat eivät muuttuneet THL:n kehotuksen vuoksi.

– Kyllähän kehotus on perusteltu vaikka se tuli vähän myöhään, Kaartinen sanoi.

Tilanteen muuttuminen ja THL:n suositus ei estänyt matkalle lähtöä, varovaisemmaksi se silti monet sai.

– Hätkähdytti! Olemme menossa Kuortaneelle, mutta olemme siellä omassa huoneessamme. Tottakai huolettaa enkä mene ihmisjoukkoihin, kertoi Iris Maltari.

Lippuja ei ole juurikaan peruttu

Hiihtolomien päiväjunissa on vielä hyvin tilaa. Paikoista on kuutisenkymmentä prosenttia varattu. Yöjunien auto- ja makuupaikat on myyty loppuun, kertoo VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä.

Junalippuja on eilisen jälkeen peruttu saman verran kuin muutoinkin korona-aikana, Tyynilä laskee.

– THL:n suositus ei näy meillä vielä lainkaan.

Hän ei myöskään usko, että hiihtoloma-ajan lippuja ryhdyttäisiin suuremmin perumaan.

Myös Finnairilta kerrotaan, että peruutuksia on tullut vain joitakin. Onnibussilta puolestaan kerrotaan, että Helsingistä pohjoiseen reiteillä on vielä tilaa ja että peruutustoiveita on tullut jonkin verran.

Lue seuraavaksi