Hyppää sisältöön

Professori-poliitikolle sakot voimalaitoksen spray-maalauksista  – Kemijoki Oy saa lohenkuvista yli 10 000 euron korvaukset

Vesa Puuronen ei aio valittaa tuomiosta.

Lohet ja iskulauseet maalattiin voimalaitosten seinään toukokuussa 2020. Kuva: Pekka Viinikka

Rovaniemeläinen vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja professori Vesa Puuronen on saanut Lapin käräjäoikeudessa sakkorangaistuksen vahingonteosta. Puuronen spreijasi viime toukokuun lopussa Kemijoki Oy:n Pirttikosken ja Seitakorvan voimalaitosten seiniin ja muihin pintoihin kaloja ja iskulauseita.

Puuronen on myöntänyt maalanneensa spraymaalilla kahta Kemijoki Oy:n voimalaa vastalauseena Sierilän vesivoimalan rakentamisaikeille.

Sakkorangaistus vahingonteosta on 40 päiväsakkoa eli 2 640 euroa. Vielä suuremmat rahat Puuronen joutuu maksamaan Kemijoki Oy:lle. Oikeus määritti vahingonteosta korvauksena 11 076, 87 euroa sekä oikeudenkäyntikulut 3 701,86 euroa.

Oulun yliopiston sosiologian professorina työskentelevä Vesa Puuronen ottaa tuomion tyynenä vastaan.

– Sehän on oikeuskäytännön ja lain mukainen. Siinä oli harkittavana että oliko kyse mielipideilmaisusta vai vahingonteosta. Oikeus päätti että se oli vahingonteko, Puuronen sanoo.

Puuronen aikoo tyytyä oikeuden ratkaisuun, koska päätös on oikeuskäytännön ja lain mukainen.

Hän pitää merkittävänä sitä, että oikeuden mukaan teko kuitenkin poikkesi tavanomaisesta vahingonteosta, koska sitä ei tehty vahingoittamistarkoituksessa. Teosta ei myöskään aiheutunut tavanomaista suurempaa vahinkoa voimalaitoksille.

Lohimaalauksia tehdessään Puuronen piti sitä mielenilmauksena, jota suojaavat perustuslaki ja ihmisoikeussäädökset.

.
.