1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Li Andersson vaalirahakohusta: "On toimittu avoimesti ja lain edellyttämällä tavalla"

Andersson kiistää vihjailut epäselvästä vaalilahjoituksesta ja vastapalvelusta.

Turku
Li Andersson seisoo lounasravintolassa ja katselee ulos ikkunasta
Li Andersson on äitiyslomalla opetusministerin tehtävästä.Paula Collin / Yle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kummastelee kohua, joka on noussut hänen viime eduskuntavaaleissa saamansa 6 000 euron avustuksen tiimoilta. Lahjoituksen teki Porvoossa toimiva Kerkkoon kansantaloyhdistys.

Turun Sanomat vihjaa perjantaisessa uutisessaan (siirryt toiseen palveluun), että vaalirahoittajalle on saatettu tehdä myös vastapalvelu, kun yhdistyksen puheenjohtajan tytär valittiin myöhemmin Vasemmistoliiton sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen poliittiseksi valtiosihteeriksi.

Sekä Andersson että Pekonen kiistävät väitteen. Andersson toteaa jutussa, että hän ei ollut edesauttamassa valintaa. Pekosen mukaan asialla ei ollut mitään tekemistä lahjoitusten ja perhesuhteiden kanssa.

Yle Turku pyysi Li Anderssonilta kommenttia asiaan. Vanhempainvapaalla oleva puoluejohtaja vastasi tekstiviestillä:

– Turun Sanomien esittämä väite ei pidä paikkaansa ja on hyvin erikoinen. Vaalirahoitukseni osalta on toimittu avoimesti ja luonnollisesti lain edellyttämällä tavalla.

Kerkkoon kansantaloyhdistyksen osallistumista turkulaisen Li Anderssonin vaalirahoitukseen on kummasteltu julkisuudessa sen jälkeen, kun vaalirahatutkija Tomi Venho nosti asian esille viikonloppuna Turun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Venhon näkemyksen mukaan tuntemattomina pysyttelevien lahjoittajien tukea kanavoidaan edelleen ehdokkaille kunnallisjärjestöjen, perusosastojen ja oheisorganisaatioiden kautta.

Li Andersson ei halunnut laajemmin kommentoida asiaa.

Kuuntele tästä uusimmat Yle radiouutiset Varsinais-Suomesta

Lue uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta

Lue seuraavaksi