1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

TYKS aloittaa koronavirusmuunnosten testauksen kaikista näytteistä

Tulos on mahdollista saada alle viikossa.

Tyksin kehittämä uusi testi tunnistaa myös virusmuunnokset. Arkistokuva. Kuva: Lotta Sundström / Yle

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) koronavirustestaus tehostuu. Helmi-maaliskuun vaihteesta alkaen kaikista näytteistä testataan myös virusmuunnoksia.

Sairaala kertoo tiedotteessaan, että jatkossa koronanäytteistä tehdään ensin uudentyyppinen PCR-testi, jonka perusteella saadaan tieto mahdollisesta brittimuunnoksesta.

Kaikki epäilyttävät kannat sekvensoidaan eli niistä luetaan viruksen geneettinen koodi. Tämän ansiosta saadaan kiinni erityisen ärhäkästi leviävät koronaviruksen variantit huomattavasti aiempaa nopeammin. Tulos saadaan arviolta 3–7 päivässä.

Tavoitteena tunnistaa kaikki virusmuunnokset

TYKS Laboratoriot pystyy lähiaikoina erottamaan todennäköiset brittimuunnokset suoraan muista koronaviruksista. Tieto variantista saadaan jatkossa heti näytteen analysoinnin yhteydessä ja asiakkaat saavat vastauksen mahdollisesta virusmuunnoksesta samanaikaisesti positiivisen koronatestituloksensa kanssa.

Toistaiseksi koronaviruksen varianttien tunnistamista ei ole tehty Tyksissä, ja tuloksen saaminen on kestänyt vähintään kaksi viikkoa.

– Olemme muokanneet kehittämäämme omavalmistus-PCR-testiä intensiivisesti useiden viikkojen ajan, jotta saisimme mahdollisimman nopeasti tiedon virusvariantista tartunnanjäljittäjille. Pyrimme kaiken aikaa kehittämään PCR-testiä edelleen niin, että jo sen perusteella voitaisiin heti tunnistaa brittivariantin lisäksi myös eteläafrikkalaiseen ja brasilialaiseen virusvarianttiin viittaavat kannat, kertoo TYKSin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen tiedotteessa..

Käytännössä tartunnanjäljittäjille saadaan heti tieto mahdollisen virusvariantin löytymisestä. Tulos varmistetaan seuraavina päivinä. Lisäksi on mahdollista sekvensoida kaikki muutkin seulontatestissä löytyneet virukset, jos on pienikin syy epäillä muuntunutta varianttia. Kehitystyö tehdään Kliinisen mikrobiologian molekyylimikrobiologian ja virologian laboratoriossa.

Noin 2 500 testiä vuorokaudessa

Sairaanhoitopiirin koronatestien määrät ovat kasvaneet moninkertaisesti kuluneen vuoden aikana. Maaliskuussa 2020 päivittäin analysoitiin vain muutamia kymmeniä koronatestejä, huhtikuussa 2020 jo useita satoja ja elokuusta 2020 alkaen päivittäinen kapasiteetti on ollut nelinumeroinen.

– Maksimissaan pystymme analysoimaan tällä hetkellä noin 2 500 testiä vuorokaudessa. Seuraamme vasteaikaamme koko ajan. Parhaimmillaan koko prosessi ajanvarauksesta vastaukseen menee läpi muutamassa tunnissa, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo tiedotteessa.

Tyksissä analysoidaan tällä hetkellä noin 8 000 Varsinais-Suomessa otettua koronavirusnäytettä viikoittain.

Kuuntele tästä uusimmat Yle radiouutiset Varsinais-Suomesta

Lue uusimmat Yle Uutiset Varsinais-Suomesta