1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorten väkivalta

Sadat vaativat sosiaalisessa mediassa oikeutta Koskelan verityön uhrille – ryhmä suunnittelee muistomerkkiä ja järjestää tänään hiljaisen hetken

Monet kunnioittivat Koskelan verityön uhrin muistoa tuomalla surmapaikalle kynttilöitä perjantai-iltana.

Nuorten väkivalta
Kyntilät
Uhrin muistoa kunnioitettiin tänään kynttilöin verityön tapahtumapaikalla. Berislav Jurišić / Yle

"Tehdään kiusaaminen ja kouluväkivalta näkyväksi, jotta kukaan ei kokisi enää samaa kohtaloa. Jokaisella nuorella on oikeus elää turvallista elämää Suomessa."

Näillä sanoilla kuvaillaan Facebook-ryhmää, joka vaatii oikeutta Koskelan veriteon uhrille. Ryhmässä kannustetaan avoimeen tunteiden purkamiseen ja rakentavaan keskusteluun tapahtuneeseen tragediaan liittyen.

Negatiivisille tunteille ei ollut toisaalla sijaa, ajattelee toinen ryhmän perustajista Emilia Saloranta. Hän julkaisi eilen torstaina blogin (siirryt toiseen palveluun), jossa kertoi omasta surustaan tapahtuneeseen liittyen, ja esitti kouluväkivaltaa tekevien nuorten vanhemmille rikosoikeudellista vastuuta.

– Sain eräässä ryhmässä palautetta, että minun pitäisi mennä hoitoon, kun otan tämän niin raskaasti, Saloranta kertoo.

Saloranta päätti ystävänsä Mari Saaren kanssa perustaa ryhmän, jossa jokainen saisi turvallisesti purkaa tunteitaan. Alle vuorokaudessa ryhmään on tullut yli 700 jäsentä. Siellä on jaettu aloite muistomerkistä Koskelan surman uhrille ja päätetty kunnioittaa häntä hiljaisella hetkellä tänä iltana kello 20.

Salorannan mukaan ryhmän jäseniä yhdistää halu toimia kouluväkivallan kitkemiseksi. Moni toivoisi myös pystyvänsä auttamaan uhrin vanhempia.

– Tällä hetkellä kartoitamme, mitä voimme tällä hyväsydämisellä ja empaattisella porukalla tehdä, hän sanoo.

kynttilät
Koskelan epäillyn murhan tekopaikalle tuotiin kynttilöitä heti hämärän laskeuduttua perjantai-iltana. Berislav Jurišić / Yle

Kolmen lapsen äiti, Emilia Saloranta, on kirjoittanut blogissaan aiemminkin kiusaamisesta ja ulosjättämisestä. Vaikka Saloranta kokee nuorisoväkivallan seuraamisen raskaana, hän pitää silmien sulkemista tai katseen pois kääntämistä vielä huonompana vaihtoehtona.

Kun Emilia Saloranta sytyttää kynttilän tänään kotonaan, hän kertoo juuri hiihtoloman aloittaneille lapsilleen ja heidän ystävilleen, kenenkä muistoksi sen liekki palaa.

Lue myös:

Kaksi naista näki Koskelan murhasta syytetyt pojat uhrin kanssa surmailtana: "Näytti, että he auttoivat päihtynyttä kaveria"

Koskelan henkirikoksen 16-vuotiaan uhrin vanhemmat hoitivat murhasta syytettyjä kodissaan – vaativat henkirikoksesta enimmäiskorvauksia

Lue seuraavaksi