1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Espanja

Espanjan pääministeri tuomitsee levottomuudet mielenosoituksissa: “Väkivalta ei ole hyväksyttävää”

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez tuomitsi levottomuudet ensimmäistä kertaa julkisesti.

Espanja
Espanjassa on osoitettu mieltä jo neljättä yötä peräkkäin
Espanjassa on osoitettu mieltä jo neljättä yötä peräkkäin

Espanjassa on osoitettu mieltä jo neljättä peräkkäistä yötä vankilatuomion saaneen rap-artistin ja sananvapauden puolesta.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi perjantaina, että maan hallitus aikoo torjua kaiken mielenosoituksissa ilmenevän väkivallan. Sanchez tuomitsi mielenosoitusten yhteydessä ilmenneet levottomuudet ensimmäistä kertaa julkisesti.

Mellakoivat mielenosoittajat heittivät ilotulitteita, tölkkejä ja pulloja poliiseja kohti lähellä poliisin päämajaa Barcelonan keskustassa perjantai-iltana.

Poliisin lähteiden mukaan perjantain levottomuuksissa Barcelonassa mellakoivat ihmiset hajottivat pankin ikkunoita ja ryöstelivät. Mellakoitsijat ovat ryöstelleet myös Gironassa.

Poliisi kertoo pidättäneensä yhteensä ainakin kolme ihmistä perjantain mielenosoituksissa Barcelonassa ja Gironassa.

Mellakoitsija särkee pankin ikkunaa Barcelonassa.
Mellakoitsija särki pankin ikkunan perjantaina neljättä yötä jatkuneissa mielenosoituksissa Barcelonassa.Pau Barrena / AFP

– Demokratia ei koskaan anna oikeutusta väkivallalle, Sanchez sanoo.

Pääministerin mukaan maan hallinto asettuu kaikkea väkivaltaa vastaan, koska väkivaltaisuudet ovat hyökkäys demokratiaa vastaan.

Sanchezin sosialistisen työväenpuolueen hallituskumppani Podemos-puolue on osoittanut tukea protesteille.

Sen sijaan opposition konservatiivit ovat läksyttäneet pääministeriä siitä, että tämä ei aikaisemmin tuominnut levottomuuksia julkisesti. Lisäksi oppositio on vaatinut pääministerin sosiaalidemokraattista puoluetta ottamaan pesäeroa tiukasti vasemmistolaiseen Podemokseen, joka on tukenut mielenosoittajia.

– Espanjan kaltaisessa demokraattisessa maassa minkäänlainen väkivalta ei ole hyväksyttävää. Tähän sääntöön ei ole poikkesta, Sanchez sanoo.

Sanchezin viesti kohdistui Podemos-puolueen johtajalle Pablo Iglesiakselle, joka on kyseenalaistanut Espanjan demokratian rap-artisti Pablo Haselin pidätyksen vuoksi.

Hasel pidätettiin tiistaina Lleidan yliopistolla Kataloniassa. Hasel oli aikaisemmin tuomittu yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen muun muassa monarkiaa halventavista ja terrorismia ihannoivista lyriikoista ja sosiaalisen median viesteistä. Haselin tuomiota on arvosteltu laajalti sanavapauden polkemisena.

Aiheesta lisää:

Video: Espanjassa osoitettiin mieltä kolmatta yötä peräkkäin – tiistaina alkaneissa protesteissa pidätetty yhteensä lähes 80 ihmistä

Espanjassa poliisi pidätti kymmeniä toisen mielenosoitusten yön aikana

Katso video: Nuoret rynnivät Espanjan kaduille vastalauseena kruunua kritisoineen räppärin vangitsemiselle

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi