1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumetus

Tykkilumen säilömistä kokeillaan ensi kertaa Porissa – sijainti haastava, mutta ainoa mahdollinen

Sahanpuruilla peitettävän kinoksen avulla pyritään aikaistamaan hiihtokauden aloitusta.

Lumetus
Lumen säilöntäpaikka Porin metsässä.
Porin kasa peitetään 40 sentillä purua. Lunta kasataan muurahaispesän muotoon parhaan säilymistuloksen saavuttamiseksi.Katja Halinen / Yle

Tänä vuonna lumesta on saatu nauttia riittämiin myös Lounais-Suomessa. Poikkeuksellisen pitkät pakkasjaksot ovat mahdollistaneet tykkilumetuksen. Tästä syystä myös Porissa kokeillaan ensi kertaa lumen säilömistä kesän yli.

Porin metsään on noussut 8 metriä korkea kinos, jossa on reilu 5 500 kuutiota tykkilunta.

Lumen säilömisessä tykkilumesta tehty kinos peitetään sahanpuruilla kesän ajaksi. Tällä koitetaan nopeuttaa seuraavan hiihtokauden aloitusta jo marras-joulukuussa vaikka pakkaskelit eivät olisi vielä suotuisia.

Puru valikoitui tavaksi kustannustehokkuuden ja helppouden vuoksi. Sitä voidaan uusiokäyttää useana peräkkäisenä vuonna.

Arviot lumen säilyvyydestä vaihtelevat suuresti

Tykkilumen säilöminen ei ole mikään tuore keksintö Suomessa vaan siitä on kokemuksia jo liki 20 vuoden ajalta.

Porin kaupungin työnjohtaja Seppo Myllykosken mukaan Satakunnassa Kankaanpää ja Jämijärvi ovat jo aiemmin säilöneet lunta. Pori tulee tässä hieman jälkijunassa.

Haasteelliset talvet ja ladun tekoon vaadittavan kapasiteetin puute ovat siirtäneet aiemmin kokeilun aloittamista. Esimerkiksi viime vuonna latua saatiin vain muutamaksi viikoksi helmikuussa.

Porin kaupungin työnjohtaja Seppo Myllykoski Porin metsän lumensäilöntäpaikalla.
Vaikka puolet lumesta sulaisi, Seppo Myllykoski uskoo lopun silti riittävän hyvin ladun lumettamiseen.Katja Halinen / Yle

– Muutama vuosi sitten meillä oli vain yksi lymitykki käytössä, nyt niitä on kolme. Tämän kasan tekemiseen meni noin viikko. Hyvät pakkaskelit ovat edellytys, että saadaan 5 500 kuutiota tehtyä. Kymmenellä tykillä se olisi helppoa, mutta muutamalla erittäin hidasta, Myllykoski selventää.

Muualta kuultujen kokemusten perusteella osa lumesta sulaa kesän aikana, mutta käyttökelpoista lunta tulisi jäädä reilusti.

Parhaimmissa tapauksissa on päästy vain 10 prosentin hävikkiin kun taas toisaalla jopa 60 prosenttia säilölumesta on hävinnyt kesän aikana. Keskimäärin siitä katoaa noin kolmasosa.

– Olemme toiveikkaita, että tällä säilölumella saataisiin tehtyä ainakin kilometrin verran latua. Kyse on merkittävästä määrästä jos se saataisiin tällä konstilla jo hyvin varhaisessa vaiheessa kautta, Myllykoski kertoo.

Hankala sijainti lisää haastetta

Kuluvan vuoden jälkeen ollaan viisaampia siitä, millaiset edellytykset Porilla on lumen säilömiselle. Kyse on kokeiluluontoisesta tavasta.

Lumen säilöntäpaikka Porin metsässä.
Säilölumikasa on työmaa-aluetta, josta tulee pysyä poissa. Alueelle tulee valvontakamerat.Katja Halinen / Yle

Porin metsässä oleva lumen säilömispaikka ei ole missään nimessä ihanteellinen mutta se on ainut mahdollinen kohde kokeilun toteuttamiselle kaupungissa.

– Paikka on haasteellinen matalan puuston ja lentokentän läheisyyden vuoksi, joka tekee paikasta tuulisen. Jos tuuli pyyhkii sahajauhot pois ja kasa sulaa ennen loppuvuotta niin ei tätä silloin kannata montaa kertaa kokeilla, Myllykoski kertoo.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue seuraavaksi