Hyppää sisältöön

Oppositiojohtaja Navalnyi kahdessa oikeudenkäynnissä Venäjällä: Vankeustuomio pysyi voimassa, veteraanin herjaamisesta sakkotuomio

Navalnyin vankeutta lyhennettiin 1,5 kuukautta aiemman kotiarestin perusteella.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi esiintyi rennosti tuomioistuimessa 20. helmikuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA
  • Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli kahdessa oikeudenkäynnissä lauantaina.
  • Tuomioistuin torjui Navalnyin vetoomuksen vankeustuomion mitätöimisestä.
  • Tuomiota lyhennettiin 1,5 kuukaudella Navalnyin aiemman kotiarestin perusteella.
  • Toisessa oikeudenkäynnissä Navalnyi todettiin syylliseksi toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamiseen.
  • Navalnyille määrättiin 850 000 ruplan eli noin 9 500 euron suuruinen sakko.
  • Moskovassa poliisi varautuu mielenosoituksiin ja on estänyt kukkien tuomisen murhatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin haudalle.

MOSKOVA Venäjällä tuomioistuin on pitänyt voimassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyille määrätyn vankeustuomion.

Navalnyin tuomiota lyhennettiin 1,5 kuukautta aiemmasta hänen vuosina 2014–2015 kotiarestissa istumansa ajan takia.

– Puolitoista kuukautta pudotettiin. Sehän on jo ihan normaalia, Navalnyi kommentoi sarkastiseen sävyyn oikeudessa.

Navalnyin on tämän ratkaisun mukaan määrä istua rangaistussiirtolassa kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Hän vapautuisi kesällä 2023, laskee Meduza-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Tuomioistuin siis hylkäsi Navalnyin vetoomuksen tuomion perumisesta. Navalnyi kannattajineen pitää hänelle annettua tuomiota poliittisena ajojahtina.

– Tämänpäiväinen tuomio oli odotettu. Pidämme sitä laittomana, mikään ei ole muuttunut, Navalnyin asianajaja Vadim Kobzev kommentoi toimittajille istunnon jälkeen.

– Kaikki argumentit, jotka teimme ensimmäisessä oikeusasteessa, hylättiin silloin, ja ne hylättiin nytkin. Ainoa asia on, että oikeus ei silloin ottanut huomioon puolentoista kuukauden kotiarestia, ja se otettiin huomioon nyt. Siinäpä kaikki,

Hän sanoi, että tuomiosta valitetaan edelleen.

Navalnyin asianajajat Vadim Kobzev ja Olga Mihailova poistuivat oikeustalolta istunnon jälkeen. He ilmoittivat jatkavansa tuomiosta valittamista. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Navalnyin ehdollinen tuomio muutettiin helmikuun alussa ehdottomaksi yli 2,5 vuoden vankeustuomioksi. Perusteena olivat ehdonalaisrikkomukset.

Alkuperäinen tuomio oli 3,5 vuotta, mutta siitä lyhennettiin jo yhdeksän kuukautta Navalnyin kotiarestissa viettämän ajan takia.

Navalnyi oli vaatinut tuomion hylkäämistä ennen kaikkea sillä perusteella, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut alkuperäisen petostuomion niin sanossa Yves Rocher -tapauksessa perusteettomaksi.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vaatinut Venäjää vapauttamaan Navalnyin. Tuomioistuimen mukaan Navalnyin henki saattaa edelleen olla uhattuna vankilassa.

Navalnyi: Tavoitteeksi onnellinen Venäjä

Edellisten oikeudenistuntojen tapaan Navalnyi käytti tilaisuuden hyväkseen poliittisen sanomansa esittämiseen.

– Joku pelkää, että tulee vallankumousta, tulee järkytyksiä. Mutta ajatelkaapa itse, kuinka hyvä olisi elää ilman jatkuvaa valehtelua, näitä valheita, Navalnyi sanoi oikeudessa tuomarille ja syyttäjälle Mediazona-uutissivusto kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Navalnyi kertoi, että monissa hänelle lähetetyissä kirjeissä sanotaan lopuksi, että Venäjästä tulee vapaa.

– Se on mainio iskulause, mutta ajattelen jatkuvasti, että se ei jotenkin riitä, hän sanoi.

– Haluan, että Venäjä olisi rikas, että kansalliset rikkaudet jaettaisiin oikeudenmukaisesti, kaikki saisivat osuuden öljyn ja maakaasun kakusta, Navalnyi sanoi ja puhui terveydenhuollosta, koulutuksesta, eurooppalaisen tason palkoista.

– Jos luette venäläistä kirjallisuutta, siellä on vain kuvauksia onnettomuudesta ja kärsimyksestä. Venäjän pitää olla onnellinen, Venäjästä tulee onnellinen.

Puheessaan Navalnyi siteerasi sekä Harry Potteria että Rick and Morty -animaatiosarjaa.

– Elääkseen pitää riskeerata kaikki. Muussa tapauksessa olet vain ponneton sekavasti koottu molekyylien kasa, joka ajelehtii, minne universumi sinut puhaltaa, Navalnyi lausui animaatiohahmo Rick Sanchezin sanoin.

Istuntoa seurasi joukko lähetystöjen edustajia. Paikalla olivat Venäjän median mukaan Liettuan, Latvian, Viron, Puolan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan, Hollannin ja EU:n edustajat.

Aleksei Navalnyi seisoi syytetyille tarkoitetussa lasieriössä oikeussalissa 20. helmikuuta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Tuomio myös herjaussyytteestä

Navalnyilla oli tänään lauantaina myös toinen oikeudenistunto. Siinä käsiteltiin häntä vastaan nostettua herjaussyytettä.

Tuomari Vera Akimova katsoi Navalnyin herjanneen 94-vuotiasta sotaveteraania ja määräsi tälle 850 000 ruplan eli noin 9 500 euron suuruisen sakon.

Syyttäjä oli vaatinut Navalnyille 950 000 ruplan eli noin 11 600 euron suuruista sakkoa. Navalnyin puolustus taas vaatii oikeusjutun hylkäämistä.

Navalnyi arvosteli jyrkkäsanaisesti perustuslain muutoksia ajanutta pr-videota, jolla veteraani esiintyi useiden muiden henkilöiden kanssa.

Twitter-viestissään (siirryt toiseen palveluun) 2. kesäkuuta viime vuonna Navalnyi kutsui videolla esiintyneitä lahjottavissa oleviksi lakejoiksi, maan häpeäksi, ihmisiksi ilman omaatuntoa ja pettureiksi.

Isntunto alkoi noin kello 14 Moskovan aikaa eli kello 13 Suomen aikaa. Istunto pidettiin samassa tuomioistuimessa Moskovassa.

Navalnyi piti istunnossa viimeisen puheenvuoronsa, minkä jälkeen tuomari vetäytyi tekemään päätöksensä.

Venäjän media kiinnitti huomiota siihen, että Navalnyi odotti tuomiota käsiraudoissa. Odotellessaan Navalnyi viihdytti toimittajia kertomalla valmistaneensa suolakurkkuja ja jäätelöä.

–Jos minulle tapahtuu illalla jotain, en saanut myrkytystä Novitsokista vaan omatekoisesta jäätelöstä, Navalnyi vitsaili.

Navalnyi arvosteli loppupuheenvuorossaan jyrkästi koko oikeusprosessia.

– Koko tällä prosessilla, jonka päämäärä on selvä, te olette sortaneet ja solvanneet veteraaneja pahemmin kuin millään, mitä olette tehnyt tätä ennen. Te käytitte ihmistä nukkenanne, Navalnyi sanoi puheenvuorossaan.

Navalnyi sanoi, että 94-vuotiasta sotaveteraania käytettiin välineenä poliittisten päämäärien ajamiseen.

– Teille hän ei näyttäydy elävänä ihmisenä, teille ja vallanpitäjillenne hän on vain väline, nukke, jota haluatte käyttää hyväksenne.

Oppositiojohtaja kuvaili tapahtumia häpeällisiksi.

– Tästä hyvästä palatte helvetissä. Toivon – olettehan vielä nuoria – että ette pelkästään pala helvetissä vaan vastaatte teoistanne myös normaalissa ihmisten tuomioistuimessa. Ymmärrän, että järjestitte tämän, jotta voitte illalla sanoa: 'Navalnyi istuu, ei sen takia, että olisi piiloutunut tutkinnalta, vaan koska hän solvasi veteraania.'

Navalnyi sanoi, että tämä voi hämätä joitakin ihmisiä, mutta suurelle osalle prosessin seuraajista se on vastenmielistä.

Navalnyi myös syytti vallanpitäjien korruptiota veteraanien köyhyyden aiheuttajaksi.

Navalnyi kiinnitti huomiota asiakirjaan, jonka mukaan veteraani oli neljän vuoden aikana saanut valtiolta tukea seitsemän kertaa, yhteensä 11 000 ruplan eli noin 120 euron arvosta.

– Tässä on teidän huolenne veteraaneista, te ulkokultaiset heittiöt! Navalnyi huudahti.

Poliisi partioi Nemtsovin muistopaikkaa

Samaan aikaan viranomaiset varautuvat uusiin mielenilmauksiin.

Nyt huomion keskipisteessä on oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhapaikka Moskovassa. Nemtsov ammuttiin Moskovan ydinkeskustassa Kremlin läheisyydessä 27. helmikuuta 2015. Murhan tekijät saatiin kiinni ja tuomittiin mutta murhan tilaajaa ei.

Poliisi on purkanut kansalaisten Nemtsovia muistoksi rakentaman muistopaikan Bolšoi Moskvoretskin sillalla ja ottanut kiinni sen ylläpitäjiä. Pidätyksiä seuraava kansalaisjärjestö OVD-info kertoo (siirryt toiseen palveluun), että ainakin kahdeksan ihmistä otettiin kiinni.

Sillalla on ollut Nemtsovin kuva ja kukkia ja kynttilöitä hänen muistokseen. Nämä on nyt korjattu pois, ja uutissivusto MBH Median (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi kieltää tuomasta kukkia paikalle.

Nemtsovin kuoleman vuosipäivää on määrä muistaa jälleen ensi lauantaina. Oppositio on perinteisesti marssinut tuona päivänä Nemtsovin kunniaksi.

Juttua täydennetään. Korjattu klo 11.34 Navalnyin saaman vankeustuomion pituus.

Aiheesta aiemmin:

.
.