1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronakaranteenit ruuhkauttivat Mikkelin keskussairaalan – "Epidemian hoito on muiden potilaiden hoidosta pois", sanoo terveyspalvelujen johtaja

Mikkelin keskussairaalassa jo neljä osastoa on joko koronakaranteenissa tai varattu koronapotilaille.

koronavirus
Mikkelin keskussairaala kuvattuna Pirttiniemenkadulta. Tästä kohdasta kävellään päivystykseen koronaviruspandemian aikana.
Korona on ruuhkauttanut Mikkelin keskussairaalan osastot ja päivystyksen.Esa Huuhko / Yle

Etelä-Savon pahentunut koronatilanne vaikeuttaa sairaanhoitoa Mikkelissä.

Keskussairaalan kahdella potilasosastolla hoidetaan tällä hetkellä koronapotilaita ja kaksi osastoa on karanteenissa osastoilla ilmenneiden altistusten vuoksi.

Karanteenissa ovat ortopedinen sekä perusterveydenhuollon kuntoutusosasto.

Myös sairaalan päivystys on pahoin ruuhkautunut, ja osastohoitoon pääsyä voi joutua odottamaan jopa vuorokauden. Lauantaina osastopaikkaa päivystyksessä jonotti viisi potilasta.

Keskussairaalan yhden hengen huoneista on tehty väliaikaisesti kahden hengen huoneita, ja Seppälän mukaan potilaita voi olla "vähän epätavallisissa tiloissa" joillakin osastoilla.

Toistaiseksi tilanne on kuitenkin parempi kuin joulukuun pahimman epidemiahuipun aikana, sanoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Viime päivien kasvaneet koronaluvut herättävät sairaanhoitopiirissä huolta.

Mikkelin keskussairaalassa on parisataa potilaspaikkaa, ja kun vielä ensi viikon jatkuva karanteeni pitää kahdelta osastolta yhteensä noin 50 paikkaa pois normaalikäytöstä, vaje on tuntuva.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
Essoten henkilöstö on täystyöllistetty koronan takia. Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tekee myös lääkärivuoroja keskussairaalassa.Esa Huuhko / Yle

– Kyllähän tämän epidemian hoito on pois muiden potilaiden hoidosta, Seppälä toteaa.

Essote ja Mikkelin kaupunki vetosivat eilen ihmisiin epidemian pysäyttämiseksi.

Viime kevääseen verrattuna Mikkelissäkin keskussairaala toimii kuitenkin normaalisti ja hoitotakuu on voimassa.

Santeri Seppälä myöntää, että hoitotakuun toteuttaminen samanaikaisesti koronan hoidon kanssa on "hyvin resursseja syövää". Kiireettömiä potilasaikoja joudutaan perumaan jatkuvasti, sillä epidemian hoito sitoo henkilöstöä.

Vielä lauantaina osastohoidossa oli 15 koronapotilasta.

– Jos koronapotilaiden määrä vaikka tuplaantuisi nykyisestä, niin olisimme hyvin lähellä sitä tilannetta, että emme pystyisi hoitamaan hoitotakuuvelvoitetta, Seppälä toteaa.

Mikkelin keskussairaalan varautumissuunnitelman mukaan koronapotilaiden hoitoon voitaisiin varata enimmillään kuusi osastoa, mutta siinä tilanteessa sairaala pystyisi huolehtimaan koronan lisäksi vain kaikkein kiireellisintä apua tarvitsevista potilaista.

– Toivotaan, että siihen tilanteeseen ei mennä, Seppälä sanoo.

Lue seuraavaksi