1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-lakien seurauksista heräsi huoli: pitääkö julkisomisteiset yhtiöt Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab purkaa?

Ydinkysymys on, ovatko julkisomisteiset yhtiöt osa hyvinvointialueen julkista tuotantoa.

Sote-uudistus
Taysin julkisivu, Coxa.
Coxa on Suomen ainoa tekonivelleikkauksiin erikoistunut sairaala. Sen suurimmat omistajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Tampereen kaupunki. Lisäksi Coxaa omistaa useampi muu sairaanhoitopiiri sekä kaupunki.Antti Eintola / Yle

Useita vaalikausia jatkunut sote-mylläys kuumentaa jälleen tunteita. Useat pirkanmaalaisvaikuttajat kertovat Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun)pitävänsä tilannetta erittäin huolestuttavana. Myös monet kansanedustajat ovat ottaneet kantaa asiaan.

Sote-laista voi seurata se, että esimerkiksi Sydänsairaala, tekonivelsairaala Coxa ja laboratorioyhtiö Fimlab joudutaan purkamaan. Yhtiöt ovat sairaanhoitopiirien ja kuntien omistamia.

Sote-esitys pohjautuu niin sanottujen hyvinvointialueiden perustamiselle. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajan Tarmo Martikaisen mukaan ydinkysymys on, ovatko julkisomisteiset yhtiöt osa hyvinvointialueen julkista tuotantoa.

– Jos julkisomisteisia yhtiöitä ei katsota omaksi tuotannoksi, niistä pitäisi siirtää jokin osa julkiseksi toiminnaksi. Se on käytännössä yhtiön hajottamista ja lopettamista.

Tays Sydänsairaala.
Sydänsairaala on julkisomisteinen osakeyhtiö, josta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri omistaa 94 prosenttia. Toinen omistaja on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, jonka omistusosuus on kuusi prosenttia.Antti Eintola / Yle

Martikaisen mukaan yhtiöt ovat saaneet hyviä tuloksia keskittämällä resurssit yhden asian ympärille. Esimerkiksi laboratorioita ei kannata rakentaa jokaiselle hyvinvointialueelle, vaan ne kannattaa keskittää.

– Hallituksella on ajatuksena, että Suomessa on täyden palvelun hyvinvointialueita. Näyttää kuitenkin siltä, että kaikki alueet eivät pysty kaikkia palveluita toteuttamaan. Se on merkittävä asia koko Suomen osalta, sanoo Tarmo Martikainen.

Martikaisen mukaan pelkona on, että hoitojonot pitenevät ja hoitoon pääsy hankaloituu. Martikainen kummastelee myös, kuinka esimerkiksi lähes 20 vuotta toiminut tekonivelsairaala Coxa ei olisikaan enää perustuslain mukaista toimintaa.

Keskustan pirkanmaalaiset kansanedustajat Jouni Ovaska ja Arto Pirttilahti ovat ottaneet osaa keskusteluun ja vaativat muutoksia sote-lakiin. Edustajat toteavat yhteisessä kannanotossaan, että ei ole mitään järkeä lähteä ajamaan alas erikoissairaanhoidon parhaita osia.

Ovaska ja Pirttilahti sanovat, että julkisomisteiset yhtiöt ovat tärkeä osa suomalaista terveydenhuoltoa ja niiden toiminta pitää turvata.

Lue lisää:

Soten veivaus alkaa jälleen eduskunnassa

Sote ajaisi Sydänsairaalan ja Coxan ulos Helsingistä – Asiantuntija: “Tässä palattaisiin ajassa taaksepäin“