1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntosalit

Tartuntatautilain muutos tuli voimaan tänään – kuntosaliyrittäjät toivovat, että tilat saavat pysyä auki

Lakimuutosten myötä kunnilla ja aluehallintovirastoilla on enemmän valtaa rajoitusten määräämiseen alueellaan.

kuntosalit
Ihmisiä kuntosalilla
Kuntosaleillakin odotetaan kovasti koronatilanteen rauhoittumista. Antro Valo / Yle

Tartuntatautilain muutokset ovat tulleet voimaan tänään maanantaina 22. helmikuuta.

Ne antavat kunnille ja aluehallintovirastoille enemmän valtaa määrätä rajoituksia alueellaan. Esimerkiksi liiketilojen asiakasmääriä ja käyttöä voidaan rajoittaa ja kuntosaleja ja kylpylöitä sulkea.

Kouvolalaisen Kuntokeskus Ykkösen yrittäjä Janne Patjaksen mukaan kuntosalien rajoitukset kuulostavat mielivaltaisilta, sillä ihmiset käyvät kuntosaleilla terveinä kuntoilemassa.

Kuntosaliyrittäjä Janne Patjas Kuntokeskus Ykkösessä Kouvolassa.
Kouvolalainen kuntosaliyrittäjä Janne Patjas toivoo, että kuntosalit saisivat olla auki.

Patjaksen kuntosali on auki ympäri vuorokauden.

– Ne ihmiset, jotka haluavat pitää pidempiä välimatkoja ja haluavat treenata mahdollisimman hiljaisessa paikassa, tulevat treenaamaan yöllä tai varhain aamulla.

Janne Patjas kertoo, että korona-aika on huomioitu muun muassa desinfiointipulloja lisäämällä. Hän uskoo, että salilta ei ole lähtenyt tartuntoja liikkeelle.

Turvaetäisyyksiä on helppo pitää suurissa tiloissa

Kotkassa Hyväntuulen Kuntoklubi on normaalisti auki.

– Olemme toimineet koko ajan niiden rajoitusten mukaan, mitä on annettu, kertoo henkilöstö- ja ryhmäliikuntavastaava Mirelle Sällilä Hyväntuulen Kuntoklubilta.

Kuntokeskus Ykkönen Kouvolassa.
Kuntokeskus Ykkösessä on lisätty desinfiointipulloja.Antro Valo / Yle

Rajoitukset näkyvät esimerkiksi turvavälien noudattamisessa, laitteiden ja välineiden desinfioimisessa, ohjattujen tuntien kävijämäärien rajaamisessa ja muistutuksina käsienpesusta.

– On tärkeää, että pesee kädet tullessa ja lähtiessä, eikä koskettele kasvoja, sanoo Sällilä.

Sällilän tiedossa ei ole, että Hyväntuulen Kuntoklubilla olisi ilmennyt yhtään koronavirustartuntaa. Hän uskoo, että asiakkaat kokevat treenaamisen turvalliseksi.

– Uskon, että olemme toimineet oikein koko ajan, koska tapauksia ei ole meillä ollut, kertoo Sällilä.

Sällilän mielestä turvaetäisyyksiä on helppo pitää kuntosalilla ja ryhmäliikunnassa, koska tilat ovat sen verran suuret.

– Esimerkiksi spinningsalissa on joka toinen pyörä käytössä, kertoo Sällilä.

Kuntosali on monelle tärkeä osa elämää

Janne Patjaksen mukaan Kouvolassa Kuntokeskus Ykkösen kuntosalille asiakkaita viime kuukausina palannut hyvin, mutta ryhmäliikunnoissa on puolet vähemmän asiakkaita kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.

Jumppatunti Kuntokeskus Ykkösen jumppasalissa Kouvolassa.
Kuntokeskus Ykkösen ryhmäliikunnoissa on puolet vähemmän asiakkaita kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.Antro Valo / Yle

Kotkassa Hyväntuulen Kuntoklubilla kävijämäärät eivät ole Mirelle Sällilän mukaan koronaa edeltävällä tasolla, mutta siitä huolimatta hän kokee, että kävijöitä on riittävästi.

– Toivottavasti ei tule sellaista määräystä, että joutuisimme sulkemaan. On hyvin tärkeää, että ihmiset liikkuvat. Kuntosali on monelle henkireikä ja tärkeä osa elämää, sanoo Sällilä.

Sällilän mukaan on tärkeää, että liikuntapaikat ovat auki ihmisille, jos vain pystytään noudattamaan annettuja ohjeita.

STM:n hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen totesi perjantaina, että tilojen sulkeminen on aina viimesijainen keino.

– Tällä hetkellä ei olla tällaisessa tilanteessa, että heti maanantaina pitäisi määrätä sulkemisia, mutta tilanne elää ja alueviranomaiset tekevät päätökset, kertoi Ruuhonen perjantaina.

Lue lisää: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 390 uutta tartuntaa, matkailijoiden kulutus romahti, tartuntatautilain muutokset voimaan

Lue seuraavaksi