1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sääennusteet

Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtausten mukana – ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä päätyy Espanjaan ja Ranskaan

Ilmatieteen laitoksen meteorologi arvioi, ettei hiekkapölyllä olisi vaikutusta ilmanlaatuun Suomessa.

sääennusteet
Saharan autiomaa Mauritanian kohdalla yläilmoista kuvattuna.
Saharan autiomaa Mauritanian kohdalla yläilmoista kuvattuna.STELLA Pictures / ddp/ All Over Press

Saharan aavikon hiekkapölyä kulkeutuu suuria määriä Eurooppaan viikonlopun ja alkuviikon aikana, ennustaa EU:n alainen Copernicuksen ilmakehän seurantapalvelu (siirryt toiseen palveluun) (CAMS).

Ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä kohdistuisi Espanjaan ja Ranskaan, mutta sitä voisi kulkeutua aina Pohjoismaihin saakka.

CAMS:n vanhemman tutkijan Mark Parringtonin mukaan vastaavanlaisia ilmiöitä havaittiin Euroopassa jo aiemmin helmikuussa. Hänen mukaansa niillä oli merkittäviä vaikutuksia alueiden ilmanlaatuun, minkä myös maanpinnalta tehdyt mittaukset vahvistivat.

– Aavikolta saapuvat pölypilvet voivat saada taivaan näyttämään punertavalta, heikentää näkyvyyttä sekä liata autoja ja ikkunoita, Parrington arvioi perjantaina julkaistussa tiedotteessa.

Ennusteen mukaan pölypilvi vaikuttaisi merkittävästi ilmanlaatuun Espanjassa ja Ranskassa sekä mahdollisesti myös Britanniassa ja Benelux-maissa. Parringtonin mukaan suuret määrät hiekkapölyä voivat aiheuttaa terveyshaittoja ihmisten hengityselimistölle.

Lumisade tuo pölyn maan pinnalle

Tiistaina ja keskiviikkona ilmavirtaus kulkee Espanjasta aina Fennoskandiaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Ennusteen perusteella Saharan hiekkapöly voisi siis kulkeutua virtauksen mukana Suomeen.

Tutkija Mark Parrington jakoi Twitter-tilillään animaation, joka sekin näyttää, että hiekkapölyä saapuisi Suomeen etenkin tiistaina.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Mikäli Välimeren alueelle pääsee jotain ajautumaan, niin se ilmamassa pääsisi ennustetiedon valossa Suomeen asti. On sitten toinen asia, sisältääkö tämä ilmamassa sitä pölyä. Mutta meteorologisesti se olisi mahdollista, kertoo päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö STT:lle.

Pyykön mukaan hiekkapölyn voisi havaita satelliiteilla. Hän ei usko pölyn näkyvän helposti maanpinnalla tehdyissä mittauksissa, koska tiistaina on odotettavissa runsaasti lumisadetta.

Tiistain matalapaineen ja lumisateiden vuoksi hiekkapölyllä ei olisi vaikutuksia ilmanlaatuun, Pyykkö arvioi.

– Tämä mahdollinen Saharan hiekkakulkeuma ei pääse jäämään mitenkään jumiin ilmakehän alimpaan kerrokseen. Sade tuo pölyn hyvin nopeasti maan pinnalle.

Pyykön mukaan hiekkapölyä on kulkeutunut Suomeen muutamia kertoja viime vuosina.

Lue myös:

Tuulahdus Saharan hiekkaa värjäsi taivaan ja lumen oranssiksi Pyreneiltä Alpeille – katso video

Katso video ja kuvat, kuinka Saharan massiivinen hiekkapilvi on pimentänyt taivaan Karibian saarilla

Saharasta Lappiin kulkeutunut hiekka värjää taivaan punaiseksi – "Ei tämä täysin poikkeuksellista ole"

Lue seuraavaksi