1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailu

Kelkkailu tehovalvontaan MM-rallien ajaksi Rovaniemellä

Arctic Rally Finland järjestetään 26.–28. helmikuuta Rovaniemellä.

MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna pääosin Metsähallituksen ylläpitämillä metsäautoteillä Kuva: Visit Rovaniemi

Rovaniemen MM-rallien aikaan erikoiskokeiden varsilla liikkuu runsaasti valvontapartioita, muistuttaa Metsähallitus. Arctic Rally Finland järjestetään 26.–28. helmikuuta Rovaniemellä.

MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna pääosin Metsähallituksen ylläpitämillä metsäautoteillä. Metsähallituksen erävalvonta ja poliisi valvovat ympäröivää maastoa, jotta ralli ei aiheuttaisi luvatonta maastoliikennerallia.

Rallin järjestäjät ovat muistuttaneet, että yleisö seuraisi kilpailua ruutujen äärellä. Kilpailu on suljettu yleisöltä koronatilanteen vuoksi, aivan kuten myös edelliset neljä osakilpailua. Kyse ei siis ole Rovaniemen erityisjärjestelyistä. Lisäksi luvaton maastoliikenne erikoiskokeiden lähellä olisi järjestäjien mukaan turvallisuusriski.

Valvojat muistuttavat tiedotteessa, että maastoliikenne vaatii aina maanomistajan luvan. Vastuullinen kelkkailija valitsee virallisen moottorikelkkailureitin tai maanomistajan ylläpitämän moottorikelkkailu-uran. Viralliset reitit ovat maksuttomia, mutta Metsähallituksen ylläpitämille urille tulee ostaa uralupa.

Talvella viralliset moottorikelkkailureitit ovat pääsääntöisesti vain moottorikelkoille. Niillä ei saa tieliikennelain mukaan lumisena aikana pyöräillä eikä ajaa eläimen vetämällä ajoneuvolla eli esimerkiksi koiravaljakolla. Ne ovat sallittuja vain, jos reitinpitäjä on sallinut sen erillisellä lisäkilvellä.

Moottorikelkkailu-urat on tarkoitettu ensisijaisesti moottorikelkalla liikkumiseen, mutta myös jokamiehenoikeuksin tapahtuva moottoriton liikkuminen on niillä sallittua. Urilla saa siis kävellä, hiihtää, pyöräillä tai ajaa koiravaljakolla, mikä myös kelkkailijoiden tulee muistaa.