1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumepolitiikka

Mitä tapahtui, kun jäit kiinni huumeista? Kerro tarinasi, teemme juttua

Suurin osa poliisin tietoon tulevista huumerikoksista on käyttörikoksia. Osan mielestä käytöstä ei tulisi rangaista.

huumepolitiikka
Kannabissätkä lähikuvassa
Kansalaisaloitteessa esitetään kannabiksen käytön rangaistavuuden poistoa. Yle kerää kokemuksia huumausainerangaistusten seurauksista käyttäjille.Shawn Goldberg / AOP

Poliisin tietoon tuli viime vuonna ennätysmäärä huumausainerikoksia. Eriasteisia rikosepäilyjä ilmoitettiin yhteensä 35 839 kappaletta, mikä on viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Suomessa kirjattavista huumausainerikoksista selvä enemmistö on lieviä huumerikoksia eli käyttörikoksia. Sellaisesta on kyse, kun käyttää, pitää hallussaan tai yrittää hankkia vähäistä määrää huumausainetta.

Käräjille edenneissä käyttörikoksissa on Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ollut yleisimmin kyse amfetamiinista tai kannabiksesta.

Parhaillaan eduskunnassa on käsittelyssä kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), jossa halutaan poistaa rangaistukset nimenomaan kannabiksen käyttämisestä. Aloitteen mukaan kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista, kuten ei myöskään pienten määrien kasvattamisesta tai hallussapidosta.

Keskustelua käydään kuitenkin myös muiden huumausaineiden dekriminalisoinnista. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan käytön rangaistavuuden poistamisen tulisi koskea myös muita huumausaineita, jos siihen päädytään.

Eduskunnan lakivaliokunta kuuli viime viikolla asiantuntijoita aloitteeseen liittyen. Voit lukea asiantuntijalausuntoja täältä (siirryt toiseen palveluun).

Yksi kannabisaloitteen tekijöiden perusteluista on, että käytön rangaistavuudesta on enemmän haittaa kuin käytöstä.

– Henkilö voidaan osoittaa kelvottomaksi muun muassa opiskelemaan tietyille aloille tai tiettyihin työtehtäviin turvallisuusselvityksen perusteella, vaikka kannabiksen käyttörikoksesta olisi kulunut jo useita kymmeniä vuosia, aloitteessa esitetään.

Korjattu 27.2. klo 12.10: Toisin kuin kuvatekstissä alun perin väitettiin, kansalaisaloitteessa ei ehdoteta kannabiksen käytön laillistamista vaan rangaistavuuden poistamista.

Korjattu 27.2. klo 12.50: Lisätty sana "poistamisen" viidennen kappaleen toiseen lauseeseen.

Millaisia seurauksia sinulle tuli kannabiksen tai muun laittoman huumausaineen käyttörangaistuksesta? Voit kertoa kokemuksistasi alla olevan lomakkeen kautta tai jättää pelkästään yhteystietosi, jos haluat että otamme sinuun yhteyttä.

Yle Uutiset tekee vastausten perusteella jutun huumausaineiden käytön rangaistavuuden vaikutuksista. Emme käytä kertomaasi nimelläsi ennen kuin olemme pyytäneet sinulta siihen erikseen luvan.

Kyselyyn vastaaminen on päättynyt.

Lue seuraavaksi