1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteisyritykset

Kuortane neuvottelee jälleen Kuusiolinnan osakkeista Pihlajalinnan kanssa

Kuortaneen myyntipäätös on saanut lainvoiman, mutta nyt hierotaan täytäntöönpanoa.

Yhteisyritys Kuusiolinna Terveys Oy:n osakaskunnat Alavus, Ähtäri ja Soini ovat jo myyneet valtaosan osakkeistaan Pihlajalinnalle, mutta Kuortaneella myyntiä hiotaan vieläkin. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Kuortaneen kunta jatkaa Pihlajalinnan kanssa neuvotteluja yhteisyritys Kuusiolinna Terveys Oy:n osakkeiden myynnistä. Kyse on kaupan täytäntöönpanosta, mutta tarvittaessa kauppa voi vielä palautua päätöksentekoonkin.

– Keskustelut asiasta Pihlajalinnan kanssa ovat käynnissä nyt, kun olemme saaneet varmuuden, ettei valitusprosessi valtuuston päätöksestä jatku. Päätöksentekoprosessiin liittyvät kysymykset tarkastellaan myös, jos ilmaantuu tarvetta, selvittää kunnanjohtaja Teemu Puolijoki.

Kuortaneella on siis lainvoimainen valtuuston päätös osakekaupoista, mutta kaupan toteutuminen on viivästynyt toista vuotta päätöksestä tehdyn valituksen vuoksi.

Hallinto-oikeuden mukaan osakekauppapäätös syntyi oikein, eivätkä valittajat hakeneet valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sote-uudistus kirittäjänä

Alunperin Kuortane neuvotteli osakkeidensa myyntisummaksi kolme miljoonaa euroa. Muut yhteisyrityksen osakaskunnat Ähtäri, Alavus ja Soini ovat jo myyneet suurimman osan osakkeistaan Pihlajalinnalle.

Kuortaneen osakekauppaa kiiruhtaa lähestyvä sote-uudistus. Jos sote-lait hyväksytään, vaarana on, että kunnan osakkeet siirtyisivät uudelle hyvinvointialueelle ilman korvausta.

Jos valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu, kuntien osakeomistusta sote-yhtiöissä todennäköisesti rajoitetaan.

Lue vielä:

Hallinto-oikeus piti Kuortaneen osakekaupat voimassa