1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelijat

Opiskelijoiden koronarypäs kasvanut Lappeenrannassa – tartuntoja todettu 43, lisää voi vielä tulla

Opiskelijayhteisön ulkopuolella riski tartuntojen leviämiselle on ylilääkärin mukaan pieni.

opiskelijat
Valto Käkelän katu 14
Opiskelijoiden koronarypäs ruuhkautti koronanäytteenottoa Lappeenrannassa viime viikon lopulla. Nyt ruuhkia on saatu purettua. Arkistokuva.Kare Lehtonen / Yle

Korkeakouluopiskelijoiden koronarypäs on kasvanut yhteensä 43 tartuntaan Lappeenrannassa.

Luvun uskotaan vielä kasvavan, sillä uusimpien koronavirusnäytteiden tulokset eivät ole valmistuneet.

Sunnuntain ja maanantain aikana koronavirustestissä on käynyt useampi kymmenen ihmistä, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan tartuntaluvut ovat melko korkeita ja tilanne siinä mielessä huolestuttava, mutta riski tartuntojen leviämiselle opiskelijayhteisön ulkopuolelle on edelleen pieni.

– Siitä tilanteesta on yli viikko, kun tartunnat ovat lähteneet leviämään, ja 17. helmikuuta alkaen on ollut käytännössä lockdown. Toivotaan, että tämä pysähtyy tähän, Raasakka kuvailee.

Kylpyläreissulta opiskelija-asuntoihin

Tartunnat ovat keskittyneet opiskelijayhteisöön ja suurelta osin yhteen opiskelijataloon.

Tartunnat alkoivat levitä opiskelija-asunnoissa sen jälkeen, kun reilun kymmenen opiskelijan kaveriporukka oli käynyt vapaa-ajallaan kylpylässä keskiviikkona 10. helmikuuta.

LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat varotoimenpiteenä sulkeneet Skinnarilan kampuksen opiskelijoita kahdeksi viikoksi.

Ryppään on katsottu alkaneen kylpyläretkestä, ja sen aiheuttajaksi epäillään virusmuunnosta, mahdollisesti koronaviruksen brittivarianttia.

Eksotella ei ole varmaa tietoa siitä, mistä tartunta on tullut kylpylään. Raasakan mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei kylpylässä ole ollut opiskelijaporukan ulkopuolista tartuttajaa.

– Kun kyse on variantista, olisi luultavasti tullut ilmi, jos kylpylässä olisi ollut ulkopuolinen tartuttaja, Raasakka toteaa.

Testiruuhka hellittänyt perjantaista

Eksoten mukaan maakunnassa on todettu perjantaista sunnuntaihin yhteensä 42 koronavirustartuntaa. Niistä kourallinen on muita kuin opiskelijaryppään tartuntoja.

Perjantaina kerrottiin, että Eksoten koronatestaus on ruuhkautunut opiskelijoiden koronaryppään vuoksi Lappeenrannassa. Testiin pääsyä piti tuolloin odottaa kaksi vuorokautta.

Sittemmin ruuhkaa on Raasakan mukaan saatu purettua, ja koronavirustestiin pääsee yhteydenottoa seuraavana päivänä.

Kiihtymisvaihe luultavasti jatkuu

Etelä-Karjala on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, joka on kolmiportaisella asteikolla keskimmäinen vaihe. Alueellinen tilannekuvaryhmä arvioi epidemian vaihetta seuraavan kerran huomenna tiistaina.

Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula pitää todennäköisenä, että maakunta jatkaa kasvaneista tartuntaluvuista huolimatta kiihtymisvaiheessa.

– Uudet ison lukumäärän tartunnat liittyvät samaan ryppääseen, sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut ja tartunnanjäljitys sujuu hyvin, hän kirjoittaa sähköpostitse.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa

Lue seuraavaksi