1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Pia Heikkinen on töissä, kun sinä vielä nukut, jotta tielläsi ei olisi lunta – katso video hänen työstään ja kuuntele, kun hän kertoo siitä

Toisin kuin olisi helppo luulla, lunta ei ole mitenkään ennätyksellisen paljoa tällä hetkellä.

lumi
Pia Heikkinen hymyilee lumiauransa hytissä.
Katso, kun Pia Heikkinen luo lumet lumityökoneella parkkipaikalta Kajaanissa 22.2.2021. Pia Heikkisen vastuulla on kymmenen pihan lumet.

Kajaanilaisen Pia Heikkisen työ rytmittyy lumen mukaan. Heikkinen on paikallisen huoltoyhtiön työntekijä ja talvisin hän siirtelee lunta. Pia Heikkisen vastuulla on kymmenen isoa pihaa Kajaanissa.

Työtä on tälle talvea riittänyt. Esimerkiksi tiistaille Kainuuseen on luvattu lunta 10–15 senttiä.

Heikkisen työajat poikkeavat siitä, mitä suurimmalla osalla meistä. Siinä vaiheessa, kun suurin osa suomalaisista vasta lähtee töihin, on Heikkisen urakka jo loppumetreillä.

– Kello soi aamuyöllä kahdelta ja sitten kolmelta pyritään olemaan ensimmäisellä mestalla.

Kuuntele alta, kun Heikkinen kertoo työpäivästään.

Kajaanilainen lumityökoneen kuljettaja Pia Heikkinen kertoo kuinka tarkkaa puuhaa lumitöiden tekeminen on, kun aamun liikenne alkaa. Haastattelijana Joni Takalo.

Käsitys tämän talven lumisuudesta on osin muistamattomuutta

Heikkinen työskentelee yhdessä Suomen tämän hetken lumisimmista maakunnista. Maanantaina Kajaanin naapurissa Sotkamossa lumen syvyydeksi mitattiin 85 senttiä, kun Suomen lumisimmassa paikassa Kittilässä lunta on sentin enemmän.

Huoltoyhtiön työntekijänä Pia Heikkinen on tottunut siihen, että lunta riittää.

– Joka vuosihan sitä sataa lähes saman verran. Se tulee ennemmin tai myöhemmin.

Heikkinen on oikeassa siinä, että lumimäärät eivät ole mitenkään ennätyksellisiä tällä hetkellä. Samaa kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Tällä hetkellä Kainuussa on lunta 59–85 senttiä riippuen havaintoasemasta. Vertailun vuoksi: viime vuonna Puolangan Paljakassa lunta oli 24. helmikuuta 124 senttiä ja 14. huhtikuuta vieläkin enemmän, 136 senttiä.

Lunta ei ole myöskään satanut poikkeuksellisen paljoa kerralla, vaikka se ehkä joskus siltä tuntuukin. Tämän talven Kainuun ennätys vuorokausikertymässä mitattiin tammikuussa Kajaanissa Paltaniemellä, kun vuorokaudessa lunta kertyi 21 senttiä. Vertailun vuoksi jälleen: vuonna 2008 loka-marraskuun vaihteessa Puolangalla satoi 36 senttiä lunta vuorokaudessa.

– Edeltävänä aamuna ei ollut yhtään lunta, ja lunta tuli noin reippaasti paljaalle maalle, Siiskonen kertoo vuoden 2008 lumisesta vuorokaudesta.

Vuorokausikertymän Suomen ennätys on mitattu Merikarvialla tammikuussa 2016, kun vuorokaudessa kertyi lunta 73 senttiä.

– Tänä talvena voi tulla käsitys, että on tosi lumista, mutta pitkän ajan tilastoihin verratessa näin ei ole, Siiskonen sanoo.

Tulevaisuudessakaan Heikkisen työt eivät ole loppumassa. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kirjoittaa kolumnissaan, että tulevaisuudessa lumikuormat voivat jopa kasvaa, kun etenkin Pohjois-Suomessa talvisten lumimäärien ennustetaan vielä lisääntyvän tulevina vuosikymmeninä. Myös lumisen ajan keskellä yleistyvät vesisateet ja lauhat jaksot kasvattavat lumen painoa tiivistämällä lumimassoja.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun 24.2. kello 23:een saakka!

Lue myös:

Kuusen oksalta rysähti jäämöhkäle suoraan liikkuvan auton tuulilasiin – sää tarjoaa vaarallisia yllätyksiä lähipäivinä

Lue seuraavaksi