1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Kuusen oksalta rysähti jäämöhkäle suoraan liikkuvan auton tuulilasiin – sää tarjoaa vaarallisia yllätyksiä lähipäivinä

Tällä viikolla luvassa on lumipyryä ja liukkautta, ennustaa Ylen meteorologi.

Talvisää
Tuulilasi säröillä
Auton tuulilasi rikkoutui, kun siihen putosi jäinen lumipaakku. Jari Sihvonen

Lauhtuva sää, lumi- ja vesisateet sekä tuuli voivat tarjota kuluvalla viikolla vaarallisia tilanteita jalankulkijoille ja autoilijoille. Myös kattojen ja puiden ylle kertynyt lumikuorma muuttuu monin paikoin painavammaksi.

Oman osansa talven säävaihteluiden yllätyksellisyydestä sai kuopiolainen Satu Sihvonen, joka oli viime viikolla autoilemassa Kuopiossa Länsi-Puijolla, kun yhtäkkiä rysähti.

Tien varressa kasvava korkea kuusi tiputti oksaltaan jäätyneen lumikokkareen, joka pirstoi auton tuulilasin.

– Kuului kova rysäys ja hiljensin vauhtia. Katsoimme tyttären kanssa toisiamme, että mitä oikein tapahtui.

Sihvonen ei ehtinyt nähdä, miten iso lumipaakku oli. Tuuli pöllytti jo maassa olevaa lunta ja taivaalta sitä satoi vielä lisää.

Matkaa kotipihaan oli onneksi noin sata metriä. Tuulilasista näki sen verran läpi, että Sihvonen pystyi ajamaan perille.

– Mitähän sitten olisi tapahtunut, jos tuollainen olisi pudonnut päähän metsässä kulkiessa? Silloin vahingot olisivat varmaan olleet isommat ja pidempiaikaiset, pohtii Sihvonen.

Rikkoutunut tuulilasi
Auton tuulilasi piti vaihtaa tapauksen jälkeen. Jari Sihvonen

Perhe kävi myöhemmin tapahtumailtana tutkimassa kuusia, joista lumikokkare todennäköisesti putosi. Useamman puun oksat notkuivat lumen ja jään painosta.

Lähipäivien aikana lunta voi suuressa osassa maata edelleen kertyä puiden oksille.

Meteorologi: Tiet voivat olla liukkaita, tarkista ajokeli ennen lähtöä

Ylen meteorologi Nina Karusto sanoo, että tällä viikolla joka päivä on syytä tarkistaa ajokeli ennen liikkeelle lähtöä.

Jalankulkijoidenkin kannattaa katsastaa reittinsä ja jalkineensa. Jo pelkkä lauhtuminen aiheuttaa liukkautta, mutta ennustetut vesisateet liukastavat jäisiksi muuttuneita teitä entisestään.

Maanantaiaamuna alijäähtynyt vesi teki teistä petollisia Etelä- ja Keski-Suomessa. Tuuli on osaltaan lisännyt pakkasen purevuutta jo maanantain aikana, ja voimakasta tuulta voi esiintyä myös tiistaina.

– Tiistain vastaisena yönä säässä tapahtuu käänne. Lännestä saapuu matalapaineen alue, joka tuo lunta pyryttämällä koko maahan, joten koko maassa ajokeli on huono, kertoo Karusto.

Lunta voi tulla tiistaina 5–10 senttimetriä lähes koko maassa. Kaakkois-Suomesta Pohjanmaalle ulottuvalla alueella lunta voi tulla enemmänkin.

– Se vaikuttaa ajokeliin merkittävästi. Samalla sää lauhtuu lounaasta alkaen, joten Lounais-Suomessa voi tulla vetisempiäkin sateen olomuotoja ja ihan silkkaa vettäkin.

Sääkartta
Sääennusteen mukaan tiistaina iltapäivällä koko maassa sataa lunta, jäätävää tihkua tai vettä. Joonas Koskela / Yle

Lauhtuminen ei viikon mittaan jää vain Lounais-Suomen riesaksi, sillä keskiviikkona sadealueita liikkuu maan etelä- ja keskiosissa.

– Itäisin Suomi, esimerkiksi Pohjois-Karjala, voi vielä jäädä pakkasen puolelle silloin. Plussakelit kuitenkin nousevat loppuviikosta yhä korkeammalle kartalla, jopa Etelä-Lapin tietämille.

Viikonloppuun mennessä sää kylmenee, mutta vielä on epävarmaa, miten paljon pakkasen puolelle mennään.

Hiihtolomalaisilla lunta riittämiin

Lumitöiden tekoa on siis edelleen luvassa, ja lauhtuminen tekee kolakuormista entistä painavampia. Eri puolilla maata onkin pudotettu ahkerasti lunta katoilta jo viikonlopun aikana.

Puiden oksilta lauhtuminen tiputtaa lumia itsekseenkin. Toisaalta puiden kaartuminen tai kaatuminen sähkölinjoille voi tietää paikoitellen katkoja sähkönsiirtoon.

– Lapissa todennäköisesti lumi pysyy puissa, sanoo meteorologi Nina Karusto.

Karusto arvioi, että vesisateet ja lauhtuminen eivät kuitenkaan nakerra pahemmin hiihtolomalaisten latupohjia suurimmassa osassa Suomea.

– Lunta tulee lisää, mutta se painuu kasaan, kun lämpötila menee plussalle. Luntahan on koko maassa ihan reippaasti. Lauha jakso voi vaikuttaa eniten lumen määrään Lounais-Suomessa, jossa lunta on jo nyt suhteessa vähemmän.

Lounais-Suomessa lauha jakso voi jatkua viikon loppupuolelle saakka.

Lue myös:

Liikennepäivystäjä ei muista vastaavaa jääkerrosta tuulilasissa kuin tänä aamuna: kuvat näyttävät, miten alijäähtynyt vesi teki teistä petollisia

Lue seuraavaksi