Hyppää sisältöön

Kuopion ikäihmisille suunnatut palvelut löytyvät nyt samalta sivustolta – Tarjoomon palveluhaku on avattu

Mukana Tarjoomo-osuuskunnassa on jo liki 60 yritystä.

Palveluhaun kautta voi etsiä esimerkiksi siivoojia, jotka tulisivat pitämään ikäihmisen kodin siistinä. Kuvituskuva. Kuva: Juha Virranniemi / Yle

Kuopiolaisten ikääntyneiden arkea helpottamaan avattiin maanantaina Tarjoomon palveluhaku. Kyseessä on Tarjoomon nettisivuilta löytyvä haku (siirryt toiseen palveluun), josta ikäihmiset voivat hakea palveluntarjoajia kymmenistä eri kategorioista. Palveluhaku auttaa palveluntarjoajia ja tarvitsijoita kohtaamaan.

Palveluhaun taustalla on viime keväänä perustettu Tarjoomo-osuuskunta. Osuuskunnan keskeisenä tehtävänä on ikäihmisten kotona asumisen ja heidän hyvinvointinsa tukeminen.

Palveluhausta ikäihmiset ja heidän omaisensa löytävät hyvinvointia ja kotona asumista tukevat palvelut yhdestä paikasta. Palvelun kautta voi löytyä vaikkapa siivooja, kaupassakäyntiapu tai lumitöiden tekijä.

Tällä hetkellä Tarjoomo-osuuskuntaan kuuluu jo 56 jäsentä, jotka myös löytyvät palveluhausta. Tarjoomon perustajien tavoitteena on, että palveluhausta löytyisi myöhemmin useita satoja yrityksiä.

Palveluhaku voisi myös jatkossa laajentua Kuopion naapurikuntiin, koko maakuntaan tai jopa sitäkin laajemmalle.

– Olemme jo käyneet naapurikuntien kanssa keskusteluja hyvässä hengessä ja laajentaminen on tavoitteena, Tarjoomon toimitusjohtaja Vesa Linnanmäki kertoo.

Yhteistyö yritysten kanssa vähentää painetta kunnan palveluista

Myös Kuopion kaupunki on mukana Tarjoomo-osuuskunnassa. Palveluhaku helpottaa kaupungin vanhuspalveluiden työntekijöitä, sillä sieltä palveluohjaajat näkevät koostetusti, millaisia palveluja ikääntyville kuntalaisille on olemassa.

– Iso osa kuntalaisista on ikääntyviä. On tärkeää, että yritys- ja toimintakenttä pysyvät mukana muutoksessa. Palveluhaun avulla tiedämme millaisia palveluita on olemassa ja minkä palveluiden pariin voimme ohjata ikääntyviä kuntalaisia, palveluohjauspäällikkö Hanna Jokinen sanoo.

Palveluhaku voi keventää kaupungin palveluohjaajien työtaakkaa senkin vuoksi, että ikäihmiset pystyvät nyt helpommin etsimään palveluita itsenäisesti.

Yksityisten palveluiden hyödyntäminen vähentää kunnan muihinkin palveluihin kohdistuvaa painetta. Kotona asumisen aika voi pidentyä, mikäli eri palveluista löytyy apua arjen pyörittämiseen.

Yritysten taustat tarkastetaan

Osuuskunta tarkastaa palveluhakuun haluavien yritysten taustat, jotta ne vastaisivat Tarjoomon arvoja luotettavuudesta ja turvallisuudesta.

Toimitusjohtajan mukaan kyse ei ole vain palveluiden myymisestä, vaan yrittäjien oikeasta asenteesta vanhusten parissa työskentelyyn.

.
.