1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

Metsä Groupin uusi sellutehdas: SDP on valmis tukemaan Kemin kaupungin ja satamayhtiön investointeja

Metsä Groupin jätti-investointi edellyttää isoja panostuksia myös Kemin kaupungilta.

Kemin biotuotetehdas
Ilmakuva Metsä Fibren Kemin sellutehtaasta.
Kemin kaupunginjohtajan Matti Ruotsalaisen mukaan Kemille voi olla tulossa enimmillään 60 miljoonan euron rahoitusvastuut Kemin sataman uudistamisesta ja tehtaan vuoksi tehdyistä katujärjestelyistä.Antti Ullakko / Yle

Pääministeripuolue SDP lupaa Kemille tukea Metsä Groupin uuden sellutehtaan vaatimiin investointeihin.

– Valtio on mukana Kemin kannalta tärkeissä investoinneissa, sanoo puolueen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Skinnari pitää Metsä Groupin 1,6 miljardin investointia Kemiin tärkeänä koko maalle. Hänen mukaansa se edistää kestävää kasvua.

– Se on uuden sukupolven metsäteollisuutta, joka kasvattaa viennin arvoa, hän sanoo.

Skinnari uskoo, että hallitukselta löytyy yhteinen tahtotila Kemin investointien tukemiseen.

– Hallitus on tehnyt erittäin yritysystävällistä politiikkaa ja kestävää kasvupolitiikkaa. Viiden puolueen yhteinen tahtotila on löytynyt tähän asti ja uskon, että se löytyy myös nyt, hän sanoo.

Rahoitukselle on useita vaihtoehtoja

Skinnari kertoo, että parhaillaan käydään läpi eri vaihtoehtoja Kemin kaupungin ja etenkin sataman investointien tukemiseen.

– Yksi vaihtoehto on kestävän kasvun rahasto. Siihen haetaan vaikuttavia investointeja ja tämä jos mikä, on sellainen. Myös muut rahastot voivat tulla kyseeseen. Meillä on nyt useita instrumentteja käytössä, Skinnari sanoo.

Mahdollisesti tukea Kemille voi löytyä myös EU:n elpymisrahastosta.

– Siihen luodaan kriteerejä valtiovarainministeriön johdolla, Skinnari kertoo.

Kemin vastuut voivat olla 60 miljoonaa euroa

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan Kemille voi olla tulossa enimmillään 60 miljoonan euron rahoitusvastuut.

Kaupunki takaa omistamansa Kemin Satama Oy:n lainoja, koska satamaan pitää tehdä iso investointi uuden tehtaan sellukuljetusten vuoksi.

Kemin satamaan pitää investoida 43 miljoonaa, jotta jopa 200 metriä pitkät laivat pääsevät hakemaan sellua. Tästä kaupunki takaa noin 34 miljoonaa euroa.

Lisäksi tehdasalueelle vievät katujärjestelyt tulevat kaupungin vastuulle.

Lue lisää:

Jättitehdas on Kemille siunaus ja taakka: liikennehankkeet rasittavat ennestään velkaisen kaupungin taloutta "lähes kestämättömälle tasolle"

Metsä Group rakentaa uuden sellutehtaan, Kemissä iloitaan jätti-investoinnista – Katri Heiskanen: "Työpaikkoja tarvitaan"

Lue seuraavaksi