1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työmarkkinapolitiikka

Työntekijäselvitys: Paikallinen sopiminen johtaa työntekijöiden aseman heikkenemiseen ilman työllisyys- ja tuottavuusvaikutuksia

Valtiovarainministeriön virkamiesraportti löysi hiljakkoin vastakkaisia tuloksia paikallisen sopimisen hyödyistä.

työmarkkinapolitiikka
Rullamies paperikoneen luona.
Teollisuuden palkansaajien teettämän selvityksen mukaan paikallisen sopimisen työllisyyttä parantavat vaikutukset ovat vähäiset.Petri Aaltonen / Yle

Paikallinen sopiminen ei vaikuta lisäävän työllisyyttä tai parantavan tuottavuutta, Teollisuuden palkansaajien (TP) teettämässä analyysissä esitetään. Ammattiliittoja edustavan tutkimus- ja vaikuttamisjärjestön analyysin ovat kirjoittaneet yliopistojen tutkijat ja yliopistolehtorit.

– Tutkimuskirjallisuudesta on kovin vaikeaa löytää tukea väittämille siitä, että paikallinen sopiminen parantaisi työllisyyttä tai yritysten tuottavuutta. Sen sijaan paikallinen sopiminen ilman ammattiliittojen taustatukea johtaisi työntekijöiden neuvotteluaseman heikkenemiseen, maanantaina julkaistussa analyysissä todetaan.

Etenkin tuottavuuden osalta vastakkaisia näkemyksiä paikallisen sopimisen vaikutuksista on esitetty vastikään. Valtiovarainministeriön virkamiesten helmikuun alussa julkaiseman raportin mukaan paikallinen sopiminen voisi edistää parempaa osaavan työvoiman saatavuutta ja kohentaa tuottavuutta.

TP:n analyysin koostaneet työmarkkinoiden tutkijat Paul Jonker-Hoffrén, Markku Sippola ja Satu Ojala kuitenkin esittävät, että OECD-maissa tehty vertaileva tutkimus viittaa itse asiassa siihen, että keskitetyn sopimisen maissa työllisyys on keskimäärin korkeammalla tasolla kuin hajautetun sopimisen maissa.

"Suomen järjestelmä joustava"

Teollisuuden palkansaajien tilaama raportti myös pyrkii kumoamaan väitteen Suomen työmarkkinoiden nykyisestä joustamattomuudesta. Tutkijoiden mukaan työsuhteet vaihtelevat vakituisista nollatuntisopimuksiin, ja Suomessa on mahdollista ostaa työtä kertakorvauksena esimerkiksi ruokalähetiltä, jolla ei ole työsuhteen tuomaa turvaa. Myös irtisanomista luonnehditaan analyysissä helpoksi.

– Lisäksi Suomessa on myös olemassa lomautusjärjestelmä, jota on pidetty yhtenä selityksenä sille, että työmarkkinamme selvisi niin hyvin koronakriisin ensimmäisestä aallosta, analyysissä todetaan.

Tutkijoiden mukaan lähes ainoa joustamattomuus liittyy palkkaan, joka ei jousta alaspäin. Lisäksi tutkijat huomauttavat, että jo nykyisellään useat työehtosopimukset mahdollistavat monien seikkojen paikallisen sopimisen.

Lue myös:

Paikallisen sopimisen tuomista työpaikoista puuttuu näyttö – "Kuinka paljon se tuo työpaikkoja, jos sovitaan työaikapankin käytöstä tai lomarahojen siirtämisestä?"

Kysely paljastaa: Työpaikoilla sovitaan asiat hys hys -periaatteella, koska ammattiliitot ja työnantajajärjestöt halutaan pitää pimennossa

Lue seuraavaksi