1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Maanläjitys Vantaan Golfpuistoon oli törkeää ympäristön turmelemista, epäilee poliisi – asia etenee syyteharkintaan

Poliisi epäilee, että golfkentälle tuotiin suuri määrä pilaantunutta maa-ainesta.

ympäristörikokset
Golfpallo Salon golfkentällä tammikuussa 2020.
Vantaan Golfpuisto Oy on kiistänyt jyrkästi kaikki rikosepäilyt. Kuvituskuva.Kalle Mäkelä / Yle

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi Vantaan Golfpuiston ympäristörikosepäilyä koskeneen esitutkinnan ja asia etenee syyteharkintaan. Poliisin mukaan asiassa on syytä epäillä törkeää ympäristön turmelemista vuosina 2015–2018.

Poliisin mukaan rakennettavalle golfkentälle oli vastaanotettu suuri määrä haitta-ainepitoisuuksien sallitut raja-arvot ylittävää maa-ainesta ilman ympäristölupaa.

Epäiltyjä on yhteensä kymmenen. Heidän joukossaan on sekä Vantaan Golfpuisto Oy:n että pääurakoitsijayhtiön vastuuhenkilöitä ja työnjohtoa.

Vantaan kaupunki teki tutkintapyynnön tapauksesta kesäkuussa 2018. Sen mukaan laittomasta läjitystoiminnasta saatiin useiden miljoonien eurojen arvosta taloudellista hyötyä. Kaupungin mukaan alueelle on tuotu luvattomasti 1,8 miljoonaa kuutiota maa-ainesta, mikä vastaa 150 000 kuorma-autollista maata.

Golfkentän rakentamiseen on käytetty pääkaupunkiseudun rakennustyömailta kärrättyä ylijäämämaata. Maata on tuotu muun muassa Helsingin Pasilasta Triplan alta.

Golfyrittäjän mukaan mikään kaupungin kanssa tehty sopimus ei ole rajoittanut sitä, kuinka paljon maata kentän rakennusta varten on saanut alueelle tuoda. Vantaan kaupungin mukaan golfyrittäjä ei ollut kuitenkaan lupahakemuksessaan ilmoittanut, että maanläjitystä käytetään yhtenä hankkeen rahoitusmuotona.

Golfyhtiö meni konkurssiin

Vantaan kaupunki oli pyytänyt poliisia selvittämään myös sitä, oliko kaupunkia erehdytetty maa-alueen vuokrasopimuksen yhteydessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

Vantaan Golfpuisto Oy on kiistänyt jyrkästi kaikki rikosepäilyt ja myös epäilyt siitä, että yrityksellä olisi ollut jokin muu tavoite, kuin golfkeskuksen rakentaminen.

Poliisin mukaan maanvuokraussopimuksessa ei ole syytä epäillä rikosta, ja esitutkinta sen osalta on päätetty.

– Asiaan liittyvä vuokrasopimus on laadittu golf-keskuksen rakentamista (18-reikäinen kenttä, rakennukset ja rakennelmat) varten, ja golf-keskusta on lähdetty rakentamaan alueelle vuokrasopimuksen mukaisesti. Erehdyttämistarkoituksesta ei ole saatu selvitystä, poliisi sanoo päätöksessään.

Vantaan kaupunki vuokrasi Vantaan Golfpuisto Oy:lle maa-alueen Petikosta syksyllä 2014 golfkentän rakentamista varten. Vuokrasopimus purettiin kesällä 2018 vuokrasopimusehtojen rikkomisen vuoksi.

Vantaan Golfpuisto Oy meni sittemmin konkurssiin.

Lue myös:

Vantaan Golfpuiston tapaus tuo merkittäviä muutoksia maankäytön valvontaan

Vantaan kaupunki purki Vantaan Golfpuisto Oy:n maanvuokrasopimuksen – Golfyrittäjä kiistää epäillyt rikokset ja Vantaan kaupungin syytökset

Poliisi epäilee Vantaan Golfpuistoa törkeästä ympäristön turmelemisesta ja törkeästä petoksesta

Riita golfkeskuksen ympärillä paisuu Vantaalla – rikosepäilyt uhkaavat puiston tulevaisuutta, myös kaupunki saa ankaraa arvostelua

Vantaa on tehnyt tutkintapyynnön golfkentän maankäytöstä: "Sinne on tuotu 150 000 rekka-autollista maata"

Kohta saa golfata vaikka farkut jalassa

Lue seuraavaksi