Erittäin uhanalainen jokihelmisimpukka eli raakku on saanut arvovaltaisia puolustajia Nokialla.
Pinsiön Matalusjoki on koti kahdelle erittäin uhanalaiselle lajille, jokihelmisimpukalle eli raakulle sekä purotaimenelle.
Joen uhkana on sen puolustajien mukaan vedenoton ja kiviaineksen oton lisäksi nyt esimerkiksi yrityksen osoittama kiinnostus etsiä kultaa Nokialta.

Joesta huolestuneet kokoontuvat sunnuntaina Pinsiöön. Tilaisuuteen osallistuvat muiden mukana ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki sekä vuosikymmeniä jokea puolustanut kuvataiteilija Osmo Rauhala.
– Joen eläimet ruokkivat aikoinaan alueen ensimmäiset ihmiset, on meidän vuoromme antaa näille harvinaisuuksille mahdollisuus jatkaa elämäänsä, Osmo Rauhala sanoo tiedotteessa.
Finlandia-romaanin taustalla
Pinsiön Matalusjoki on raakun ainoita kotipaikkoja eteläisessä Suomessa. Raakku, tieteelliseltä nimeltään Margaritifera margaritifera, on keskeisessä osassa myös Anni Kytömäen Finlandia-palkitussa kirjassa Margarita.
Jokihelmisimpukat ovat kiehtoneet Kytömäkeä jo lukioikäisestä.
– 100 miljoonaa vuotta vanha simpukkalaji kytkee pienen suomalaisjoen huikeaan luonnonhistoriaan. Pitkä taival uhkaa katketa vasta nyt, ihmisen aikakaudella, kirjailija Anni Kytömäki sanoo.
Hän näkee yhtäläisyyksiä simpukoiden ja kuoressaan viihtyvien ihmisten välillä.
Raakku elää hyvin enää muutamassa joessa
Ympäristöministeriö julkaisi tammikuussa toimenpideohjelman raakun suojelemiseksi.
– Jokihelmisimpukka eli raakku on erittäin uhanalainen ja se voi hyvin enää muutamassa Suomen joessa. Siksi jokaisesta esiintymästä on pidettävä erityisen hyvää huolta, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Raakku on ministerin mukaan tärkeä osa Suomen luonnon monimuotoisuutta.