1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kirjeenvaihtajalta: Berliini pysyy kiinni, vaikka tartuntoja todetaan jo suhteessa Helsinkiä vähemmän

Saksa jatkaa kovia rajoituksia, jotta virusmuunnosten nostattama kolmas aalto saataisiin nujerrettua heti alkuunsa, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

koronavirus
Berlin-Brandenburgin lentoaseman autiota terminaalia.
Saksan yhteiskunta on ollut suljettuna joulukuun puolestavälistä lähtien.Clemen Bilan / EPA

BerliiniSaksan pitkä ja vaikea pandemiatalvi alkaa väistyä.

Ennusteet lupaavat Berliiniin tällä viikolla lähes 20:tä astetta. Mikä piristävintä, kouluja ja päiväkoteja aletaan avata kahden kuukauden lähes täyden yhteiskunnan sulun jälkeen. Aluksi vain ensimmäisille ja päättöluokille, vuororytmissä ja tiukoilla maskivaatimuksilla – mutta silti avata.

Saksan seitsemän päivän ilmaantuvuusluku on saatu vihdoin painettua 60:n tienoille, mutta se on huolestuttavalla tavalla tänään taas lievässä nousussa.

Berliinissä ilmaantuvuusluku on jo Saksan keskiarvon alle. Uusia tartuntoja seitsemässä päivässä 100 000 asukasta kohti on Saksan pääkaupungissa nyt 56,5.

Helsingissä vastaava luku oli eilen 158.

Kun Berliinissä mitattiin yhtä kovia lukuja viime syksynä, koko Saksa oli matkalla kohti kovaa yhteiskunnan sulkua.

Ravintolat, kahvilat ja kaikki vapaa-ajan harrastuspaikat käskettiin kiinni marraskuussa. Silloin Berliinin ilmaantuvuusluku oli Helsingin nykylukemissa.

Se ei riittänyt pysäyttämään Saksan toista aaltoa, vaan tautimäärät jatkoivat kasvuaan osittaisesta sulusta huolimatta.

Seurasi yhteiskunnan täysi sulku. Joulukuun puolivälissä Saksa sulki koulut, päiväkodit ja valtaosan kaupoista. Vain lasten hätähoito kouluissa ja päiväkodeissa sekä välttämättömät kaupat saivat pitää ovensa auki.

Ilmaantuvuusluku jatkoi nousemistaan ja saavutti huippunsa joulun tienoilla. Koko Saksan seitsemän päivän ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti oli silloin 217. Joulu- ja tammikuussa Saksassa kerrottiin toistuvasti yli tuhannesta päivittäisestä koronakuolemasta.

Lue lisää: Kun aamuradio kertoo taas tuhannesta uudesta kuolemasta, mitä pitäisi tuntea? Saksa opettelee suremaan pandemian uhreja

Sulku tuli liian myöhään osin sen vuoksi, ettei osa Saksan alueista halunnut kovia rajoituksia, vaikka liittokansleri Angela Merkel oli niitä vaatinut.

Nyt Saksan tilanne on rauhoittunut koko talven kestäneen sulun ansiosta, mutta tiukat rajoitukset jatkuvat.

Marraskuussa suljetut kaupat ja ravintolat saavat edelleenkin myydä vain netistä etukäteen tilattuja tuotteita tai ruokaa ovelta mukaan. Yökerhot ovat olleet kiinni lähes vuoden.

Saksassa kotimaanmatkailu on edelleen pannassa, koska hotellit eivät saa majoittaa turisteja. Hiihtokeskukset ovat pysyneet koko kauden kiinni.

Voimassa on kova tapaamisrajoitus: vain yhtä kodin ulkopuolista ihmistä saa kerrallaan tavata.

Kampaamot saavat poikkeuksena avata 1. maaliskuuta. Parin kuukauden sulun jälkeen Saksalla alkaa olla kollektiivinen takatukka ja juurikasvu.

Muiden rajoitusten höllennysten osalta Saksa tuijottaa nyt ilmantuvuuslukuja. Merkel ja osavaltiot ovat linjanneet, että rajoituksia esimerkiksi kauppojen osalta saa alkaa purkaa vasta seitsemän päivän ilmantuvuusluvun tasaannuttua alle 35:n.

Menee siis vielä viikkoja, ennen kuin Berliinissä pääsee ostamaan kevätkeleihin sopivat kengät.

Syynä tiukkaan linjaan ovat virusmuunnokset, jotka muuttivat pandemian dynamiikkaa ratkaisevasti. Saksassa helposti leviävän brittimuunnoksen osuus oli viime viikolla jo yli 20 prosenttia tartunnoista.

Saksassa muunnosten osuuden kasvua pidetään erittäin huolestuttavana, vaikka se on yhä Helsinkiä maltillisempi.

Uudellamaalla muunnosten osuuden arvioitiin viime viikolla olevan lähes puolet tartunnoista.

Suomi on menestynyt ensimmäisen ja toisen korona-aallon taltuttamisessa tavalla, joka on herättänyt ihailua (siirryt toiseen palveluun) myös Saksassa.

Maita tai kaupunkeja ei voi suoraan verrata, sillä viruksen leviämiseen voi vaikuttaa myös asuintiheys tai maantieteellinen sijainti.

Saksa on oppinut nimenomaan omista virhearvioistaan.

Saksa epäonnistui toisen aallon tukahduttamisessa, ja hintana on kymmenettuhannet kuolemat. Siksi muunnosten nostattama kolmas aalto halutaan iskeä maahan heti alkuunsa.

Saksa on päättänyt jatkaa tiukkaa sulkua pitkälle kevääseen, vaikka sen sosiaalinen ja taloudellinen hinta on kova.

Berliini pysyy kiinni tilanteessa, jossa 3,8 miljoonan asukkaan kaupungissa todettiin viikossa 2108 uutta tartuntaa.

Helsingissä todettiin viime viikon aikana 1038 tartuntaa. Asukkaita on kuudennes Berliinin väkiluvusta.

Lue myös:

Saksa tuskailee rajoitusten purkamisen kanssa – virusmuunnokset uhkaavat vesittää koko talven kestäneen sulun saavutukset

Lue seuraavaksi