1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

"Hintalappu kansallismielisten vainoamiselle" – rikostutkinta valottaa Pekka Katajan ja äärioikeiston jäätäviä välejä murhayrityksen alla

Syyttäjä pitää Pekka Katajan murhayrityksen motiivina äärioikeiston kaunoja tätä kohtaan.

rikokset
Kuulakärkikynällä paperille kirjoitettu ja piirretty suunnitelma.
Poliisi löysi Pekka Katajan murhayritystä tutkiessaan muun muassa tämän Teemu Torssosen laatiman hahmotelman kansallismielisestä ryhmittymästä, johon kuului myös sissiarmeijan piirteitä. Torssosta ei epäillä Katajan murhan yrityksestä, mutta teosta syytetty on hänen tärkeä tukijansa.Poliisin esitutkintapöytäkirja

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan murhayrityksen tutkinta paljastaa, miten turhautuneita paikalliset äärioikeistolaiset olivat Katajan toimintaan.

Kataja joutui väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi heinäkuussa 2020. Tapauksen oikeudenkäynti alkoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina.

Murhan yrityksestä syytetään vuonna 1979 syntynyttä tuusulalaista miestä. Syyttäjän mukaan väkivalta oli raakaa ja sen tarkoitus oli tappaa Kataja. Syytetty on kiistänyt kaiken osallisuutensa tekoon.

Syyttäjän mielestä murhayrityksen taustalla oli poliittinen motiivi, joka kumpusi Katajan ja äärioikeistolaisten välisistä ristiriidoista. Erityisesti jyväskyläläisen kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen kohtelu aiheutti turhautumista ja jopa vihaa.

Katajan katsotaan olleen yksi niistä perussuomalaisista, jotka estivät Torssosen asettumisen ehdolle perussuomalaisten listoilta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Torssonen on erotettu perussuomalaisista.

– Meidän pitää laittaa hintalappu sille kansallismielisten vainoamiselle mitä Katajan jengi tekee, Torssonen viestitti äärioikeistovaikuttaja Tero Ala-Tuuhoselle saman vuoden maaliskuussa 2019.

Torssosta tai Ala-Tuuhosta ei syytetä Katajan murhayrityksestä. Sen sijaan syyttäjä katsoo, että jotkut muut Torssosen tukijat ovat mahdollisesti oma-aloitteisesti ryhtyneet suunnittelemaan murhaa.

Pääroistot, kätyrit ja hyväuskoiset hölmöt

Esitutkintamateriaalin perusteella poliisi oli hyvin kiinnostunut Torssosen kontakteista äärioikeistolaisista piireistä tunnettuihin nimiin. Murhayrityksestä syytetty tuusulalaismies on hänen poliittinen tukijansa, joka on muun muassa julkaissut videoita kansainvälisellä äärioikeistosivustolla.

Tutkinnassa oli aiemmin epäiltynä myös Ala-Tuuhonen, joka on vaikuttanut Kansallisessa liittoumassa sekä Soldiers of Odinissa. Hänet vapautettiin epäilyistä, mutta kotietsinnässä hänen luotaan löydettiin Torssosen laatima lista tämän poliittisista vastustajista.

Torssosen listassa Pekka Kataja ja kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps.) erityisavustaja Tapani Mäki oli luokiteltu "pääroistoiksi". Sen jälkeen olivat "kätyrit" ja "hyväuskoiset hölmöt/petturit".

Pääroistot otsikoitu paperilista nimistä ja naamoista.
Teemu Torssosen laatimassa poliittisten vastustajien listassa oli luokiteltu erikseen "pääroistot" ja muut.Poliisin esitutkintapöytäkirja

Osalle listan nimistä oli kirjattu myös yhteystiedot. Poliisin tutkinnan perusteella ainakin Tapani Mäki sai listan seurauksena Ala-Tuuhoselta yhteydenoton sähköpostitse. Poliisi on salannut viestin sisällön, mutta Mäki kertoo antaneensa sen eteenpäin eduskunnan turvallisuuspäällikölle.

– Tässä on henkilöitä, jotka ovat olleet siinä huonon kulttuurin toiminnassa mukana, Torssonen itse kuvasi listaa.

Tämä on ollut enemmänkin sellaista vähän niin kuin larppausta ja epärealistista kaavailua.

Teemu Torssonen

Myöhemmin Ala-Tuuhonen yritti kirjautua Katajan sähköpostiosoitteella mahdollisimman monelle verkkosivustolle, jotta tämä saisi roskapostitulvan.

– Olen joutunut erityisesti Teemu Torssosen ja hänen kannattajajoukkojensa arvostelun ja haukkumisen kohteeksi, etenkin sosiaalisessa mediassa, Pekka Kataja kertoi poliisille.

"Ei minulla ole mitään lojaliteettia"

Poliisin mukaan Torssosen tukijat olivat häntä kohtaan hyvin uskollisia. Yhden heistä epäillään syyllistyneen törkeään ampuma-aserikokseen ja vahingontekoon Torssosen puolesta.

Rikosepäily liittyy tapaukseen, jossa Torssosen varastetuksi ilmoittamat aseet löytyivät hänen ystävänsä luota. Kun poliisi tiedusteli ystävältä syytä aseiden säilyttämiseen, hän vastasi: "Haluan olla lojaali ystävälle".

Murhan yrityksestä epäilty mies kuitenkin kiisti suorasanaisesti ajatuksen, että hän olisi voinut syyllistyä väkivaltaan lojaaliudesta Torssosta kohtaan.

– Ei minulla ole mitään lojaliteettia ketään henkilöä kohtaan. En mene tekemään kenenkään puolesta mitään asiaa, mikä on rikollista tai epäeettistä tai haittaavaa ketää kohtaan, epäilty sanoi poliisikuulustelussa.

Kukaan epäillyistä ei pitänyt kuulustelussa Katajan ja "kansallismielisten" välistä riitaa erityisen dramaattisena. Poliisi kuulusteli murhayrityksestä syytetyn miehen ja Torssosen lisäksi kolmea muuta rikoksesta epäiltyä.

Tällainen oli Torssosen hahmottelema sissiarmeija

Torssonen suunnitteli perustavansa tukijoidensa kanssa oman puolueen tai muun järjestön. Poliisi löysi kotietsinnässä 13 käsinkirjoitettua paperia, joille oli luonnosteltu tulevan ryhmän perusajatuksia.

Ryhmän oli tarkoitus "turvata ja vaalia suomalaista skandinaavista kulttuuria, perintöä, juuria ja identiteettiä". Sille hahmoteltiin muun muassa sellaisia nimiä kuin "Valkoinen Veljeskunta", "Sinivalkoiset Susiveljet" tai "Tapion veljeskunta". Poliisikuulustelussa Torssonen käytti nimeä "Tapion miehet".

Torssosen luonnoksen mukaan tavoitteena oli saada jokin alue tai kaupunginosa ryhmän haltuun siten, että se on "rauhallinen ja turvallinen" eikä siellä ole monikulttuuria. Jäsenillä ei saisi olla alkoholi- tai huumeriippuvuutta, heidän pitäisi olla täysi-ikäisiä miehiä ja heidän tulisi läpäistä kuntotesti. Luonnoksessa mainittiin myös suunnitelma sissiarmeijatoiminnasta.

– Tämä on ollut enemmänkin sellaista vähän niin kuin larppausta ja epärealistista kaavailua, jolla ei ole ollut mitään merkittävää todellista toimintaa, Torssonen kuittasi suunnitelmansa poliisikuulustelussa.

Ylelle Torssonen on kiistänyt suunnitelleensa minkäänlaista sissiarmeijaa.

Oranssi FedEx-postituslaatikko.
Pahoinpitelijöiltä jäi Katajan asuntoon postipaketti, jossa oli sormenjälkiä. Useampi jäljistä kuului murhayrityksestä syytetylle miehelle, yksi Teemu Torssoselle. Torssonen ei kuitenkaan ollut paikalla hyökkäyksen aikaan eikä häntä syytetä.Poliisin esitutkintapöytäkirja

Paperille käsin kirjoitettu hahmotelma "Tapion miehistä" oli ilmeisesti peräisin vuodelta 2018. Seuraavana vuonna Torssonen kutsui Ala-Tuuhosen ja kymmenkunta muuta samanmielistä keskustelemaan uuden puolueen perustamisesta.

Suunnitelma kuitenkin kariutui, kun Torssonen kertoi tarvitsevansa rahallista tukea hankkeeseen.

– Käsittääkseni tämä Teemun ajatus kuihtui muutenkin eikä siitä tullut mitään, ei ainakaan ole ollut puhetta, Ala-Tuuhonen kertoi kuulustelussa.

Äärioikeisto osasi odotella poliisin yhteydenottoa

Esitutkinnan perusteella Kansallismielisten liittoumassa osattiin epäillä, että Pekka Katajan murhayritystä tutkiva poliisi kiinnostuu myös heistä. Yksi johtoryhmäläisistä häipyi liittouman Telegram-ryhmästä, koska oli huolestunut siitä, että keskustelut päätyvät poliisin käsiin.

– Niissä viesteissä ei ole mitään laitonta, mutta en halunnut pettää kavereitten luottamusta, mies selitti poliisille.

Ala-Tuuhosen mukaan kansallismielisten Telegram-ringissä "naureskeltiin" sille, että Kataja syytti pahoinpitelystä äärioikeistolaisia "eli todennäköisesti meitä". Alkuvaiheessa Kataja oli pitänyt tekijöitä arabin näköisinä. Vielä siinä vaiheessa yksi Telegram-ringin jäsenistä oli lähettänyt Katajalle tsemppiviestin.

– Sitten viikonlopulla Pekka alkoi syyttää teosta äärioikeistoa. Silloin alkoi tuon viestin lähettäminen jo kaduttaa, että pitikin lähettää tuollainen, mies kertoi.

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies ei kuitenkaan ole kukaan Keski-Suomen äärioikeistoaktiiveista. Hän on itseään "halla-aholaiseksi" kuvaava mies, joka tutustui Torssoseen asuessaan Jyväskylässä 2010-luvun alussa. Nykyään Tuusulassa asuva mies muun muassa toimi Torssosen poliittisen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

En mene tekemään kenenkään puolesta mitään asiaa, mikä on rikollista.

Pekka Katajan murhan yrityksestä syytetty mies

Tuusulalaismiehen sormenjälkiä löytyi hyökkääjiltä Katajan asuntoon jääneestä postipaketista. Poliisin mukaan myös todistajien havainnot pahoinpitelijöistä ja heidän käyttämästään autosta sopivat mieheen. Lisäksi häneltä puuttuu kunnollinen alibi.

Näytön kannalta oikeudenkäynti on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä. Syyttäjän näkemyksen mukaan syytetyn miehen motiivi vahingoittaa Katajaa liittyy Torssoseen – joka kuitenkin on itse vapautettu syytteistä.

Kataja on kertonut, että hänen kimppuunsa hyökkäsi kaksi miestä. Miehistä toista ei ole tunnistettu tutkinnan aikana.

Juttua korjattu 23.2. kello 21.36: Jutun kolmanneksi viimeisessä kappaleessa luki alun perin virheellisesti "motiivi" sanan "alibi" tilalla.

Lue seuraavaksi