1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Koronakevään priimus palasi alamäen jälkeen ruotuun ja siihen on monta syytä – Pirkanmaa ei ota riskiä ennen hiihtolomaa, Yle seurasi suorana

Pandemiaryhmä päätti pitää suositukset ennallaan hiihtolomaviikon yli 15. maaliskuuta asti.

Pirkanmaa
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Koronatilanne on ollut Pirkanmaalla jo pari viikkoa rauhallinen. Tilanne eroaa monista muista isoista kaupungeista ja pääkaupunkiseudusta.

Kun monella muulla alueella pohditaan tiukennuksia suosituksiin, Pirkanmaalla rajoituksia on aavistuksen höllennetty.

Viikko sitten alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovuttiin kymmenen hengen ryhmäkokosuosituksesta ja avattiin kansanopistojen kursseja.

Tänään tiistaina Pirkanmaan pandemiaryhmä päätti pitää suositukset kuitenkin ennallaan hiihtolomaviikon yli 15. maaliskuuta asti.

Pirkanmaalla on kokemusta kuitenkin siitä, että ihmisten baari-illat voivat nopeasti muuttaa tilanteen. Nyt jännitetään, mitä tapahtuu ensi viikon talvilomalla.

Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Antti Palomaa seurasivat infoa suorana. Mediainfossa käsiteltiin Pirkanmaan koronatilannetta, jäljitystyön tuloksia ja ohjausryhmän suosituksia.

Asiantuntijoina olivat TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sekä infektioyksiköstä ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine.

Tilanne muuttui loppusyksystä

Pirkanmaa tuli tunnetuksi koronakevään priimusoppilaana, missä tartuntoja ja koronaan liittyviä sairauksia oli todella vähän asukasmäärään nähden. Kesällä Pirkanmaalla oli pitkiä aikoja, ettei testeissä havaittu yhtään tartuntaa.

Marraskuussa kaikki muuttui, ja koronavirus löysi lopullisesti tämänkin linnakkeen. Uusia tartuntoja oli pahimmillaan yli 40 päivässä. Rauhaniemen sairaalassa Tampereella 13 vanhusta kuoli koronan seurauksena, ja yli sata potilasta ja henkilökuntaan kuuluvaa sai tartunnan. Yhteensä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronaan liittyviä kuolemia on ollut noin 30.

Pirkanmaalla iskettiin kovat rajoitukset pöytään ja tilanne alkoi parantua. Nyt uusia tapauksia on ollut yleensä alle 20 päivässä.

Pirkanmaan suhteellisen hyvää tilannetta on selitetty esimerkiksi sillä, että jäljitystyö on ollut tehokasta ja ihmiset ovat noudattaneet suosituksia kuuliaisesti.

Syrjäsen mukaan Pirkanmaan suhteellisen hyvään tilanteeseen on monta syytä.

– Yhtä yksittäistä syytä ei voi sanoa.

Rauman seudulla on iso työmaa, mikä on vaikuttanut tapauksien määrään. Uudellamaalla jäljittäminen on vaikeaa, kun tapauksia on paljon. Uudellamaalla virusmuunnoksen osuus on kasvanut koko ajan.

– Se on vääjäämätön kehitys koko Suomessa, siksi pitää ottaa se huomioon. Siksi toivon, että käydään testeissä, eikä unohdeta noudattaa suosituksia, vaikka se raskaalta tuntuu, Syrjänen sanoo.

Hän valaa uskoa, että valoa on tunnelin päässä.

– Rokotteita tulee koko ajan, ja saadaan riskiryhmät suojattua. Aina kun ilma lämpenee, hengitystieinfektiot vähenevät, Syrjänen sanoo.

Vuosikausien panostaminen infektiotautien torjuntaan on Sandin mukaan myös tärkeä syy hyvään tilanteeseen Pirkanmaalla.

Virusmuunnoksia tullut lisää

Virusmuunnosten määrä on Pirkanmaalla tuplaantunut mutta on yhä maltillinen. Pirkanmaalla on tähän asti todettu viisi Etelä-Afrikan, 17 Britannian ja yksi Brasilian virusmuunnostartuntaa.

Ketjut on saatu hyvin jäljitettyä, ja joukkoaltistumisissa on todettu vain yksi virusmuunnoksen jatkotartunta. Pirkanmaalla kuitenkin varaudutaan osuuden kasvuun. Vain osa koronanäytteistä testataan virusmuunnoksen varalta, tulokset tulevat viiveellä.

Sandin mukaan koronatilanne on Suomessa kahtiajakoinen. Toisilla alueilla on isoja tartuntaketjuja, toisilla taas rauhallista.

Aluehallintovirasto on antanut kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen yleisötilaisuuksiin Pirkanmaalla. Rajoitus päättyy maaliskuun alussa, mutta Sand ennakoi tähän jatkoa.

Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista tai lasten harrastuksista

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kahden viikon koronailmaantuvuus oli viime viikolla 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Ilmaantuvuus on Janne Laineen mukaan valtakunnallista keskiarvoa matalampi.

Viime viikolla todettiin 97 tartuntaa. Määrä on edellistä viikkoa suurempi. Eniten tartuntoja oli parikymppisillä.

Tunnetuista 70 tartunnasta kolmasosa eli 22 oli perheiden sisäisiä tartuntoja. Sukulaisten tai ystävien tapaamisista tuli 15 tartuntaa. Ulkomailta tuli 12 tapausta.

Työpaikoilla todettiin yhdeksän tapausta kaikkiaan kahdeksalta eri työpaikalta. Yksityisistä juhlista tuli neljä tartuntaa, kuten myös baareista. Kolme tartuntaa tuli kotimaan matkailusta ja yksi tartunta aikuisten harrastustoiminnasta. Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista tai lasten ja nuorten harrastuksista.

Yrityksen pitää pystyä näyttämään ohjeet

Maanantaina tuli voimaan tartuntatautilain päivitys. Pirkanmaata koskee tällä hetkellä erityisesti lain kohta 58c, joka velvoittaa eri toimijoita, kuten yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhteisöjä ja julkisoikeudellisia laitoksia toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä asiakkailla ja osallistujilla on näissä tiloissa oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Tämän lisäksi asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää.

Tarvittaessa nämä ohjeet pitää Sandin mukaan pystyä näyttämään. Tiloja voidaan sulkea, jos tietyt ehdot täyttyvät esimerkiksi sairastuneiden määrässä ja sairaanhoidon kuormittumisessa.

Rokotukset ovat edenneet Pirkanmaalla sitä mukaa kun koronarokotetta on saatu, mutta kuntien välillä on eroa rokottamisen tahdissa.

Kuusi prosenttia suomalaisista on rokotettu ainakin ensimmäisellä koronarokotteella. Tämä on Janne Laineen mukaan Euroopassa huippulukema.

Lue lisää:

Alle 12-vuotiaat saavat taas harrastaa koko joukkueella Pirkanmaalla, muiden pitää vielä odottaa – Yle seurasi koronainfoa

Uudenmaan rajan aukeaminen ei avannutkaan Pandoran lipasta, grafiikka paljastaa syyn – yksi ennustus näyttää ensitietojen valossa menneen pieleen

Tampere on koronan kummajainen – useilla erityisjärjestelyillä yritetään nyt estää, etteivät isot tapahtumat muuta tilannetta

Suomen ehkä koronavapaimmalta alueelta ei aiota ulkomaille, vaikka sinne nyt pääsisi – torilla yhtä mieltä: "Ei nyt uskalla eikä viitsi"

Lue seuraavaksi