Hyppää sisältöön

Data paljastaa: pahentunut koronatilanne ei hillinnyt talvilomalaisten liikkumista – liikennemäärissä jopa huomattavaa kasvua

Tieliikenteen ja matkapuhelindatan perusteella Etelä-Suomen talvilomaviikko sai lomalaiset liikkelle viimevuotiseen tapaan.

Telian matkapuhelinverkon datasta tekemän tilaston perusteella talvilomalaisia on Lapissa noin viimevuotinen määrä. Tieliikennetilastoissa näkyy jopa kasvua. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Paheneva koronatilanne ei hiljentänyt suomalaisten intoa talvilomailuun Lapissa ja muualla kotimaan lomakohteissa. Liikennemäärä- ja matkapuhelinverkon tilastot kertovat, että kotimaan lomalle suuntasi yhtä moni tai jopa useampi kuin viime vuonnakin.

Lapin suosituimpiin tunturikohteisiin johtavien teiden automaattiset mittauspisteet rekisteröivät hiihtolomaviikkoa edeltävänä viikonloppuna jopa selvästi kasvaneita ajoneuvomääriä.

Lapin ely-keskuksen keräämän datan mukaan nelostiellä Kemin ja Rovaniemen välillä Tervolassa, Kittilään johtavalla kantatiellä 79 ja esimerkiksi Ylläksen suuntaan matkaavien käyttämällä valtatiellä 21 mitattiin yhteensä 11 500 ajoneuvoa lauantaina.

Viime vuonna liikennettä samojen kolmen mittauspisteen kohdalla oli vajaat 10 300 ajoneuvoa.

Lomien alku näkyi liikennemäärässä

Samansuuntaista kertovat tieliikennekeskuksen mittauspisteet Uudellamaalla. Perjantain liikennemäärä koko maakunnassa oli 3,4 miljoonaa, mikä on 600 000 ajoneuvoa enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Lauantain liikennemäärä putosi viimevuotisesta 2,2 miljoonaan, kerrotaan Uudenmaan tieliikennekeskuksesta.

Pirkanmaalla liikenne vaikutti perjantaina ja lauantaina hieman hiljaisemmalta kuin tavallisesti, mutta lomaviikon lähestyminen näkyi siitä huolimatta.

– Pikkuisen rauhallisempaa oli kuin viime vuosina. Lomien alku näkyi siinä, että etelästä lähti liikenne nousemaan, kertoo Erno Hakanen Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Tieliikennekeskuksen data perustuu automaattisiin liikennemittauspisteisiin, joita on tieverkolla. Liikennemäärä tarkoittaa niiden ajoneuvojen yhteenlaskettua määrää, jotka ohittavat mittauspisteet mittausjakson aikana.

Lapin-lomailijoita yhtä paljon kuin viime vuonna

Etelän talvilomaviikon alla esimerkiksi THL suositteli uusmaalaisia välttämään kotimaakunnan ulkopuolelle matkustamista. Myös Lapista terveysviranomaiset kehottivat pohtimaan kotimaanmatkailun tarpeellisuutta.

Huolta matkailun nostamasta koronatartuntariskistä lisää viruksen herkästi tarttuvan brittimuunnoksen leviäminen erityisesti Uudellamaalla, mutta myös koko Suomessa.

Suositukset eivät kuitenkaan saaneet ihmisiä joukoittain perumaan varauksiaan lomamökeistä tai hotellihuoneista.

Lapin suosituimpiin tunturikeskuksiin johtavilla pääteillä liikenne kasvoi noin 10 prosenttia. Kuvassa autoliikennettä tiistaina kantatiellä 79 Kittilän ja Levin välillä. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Telian Ylelle toimittamien matkapuhelinverkon datasta koottujen tilastojen perusteella talvilomalaisia oli Lapissa suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna.

Johtava asiantuntija Tiia Palvimo Telialta muistuttaa kuitenkin, että tilastojen vertaaminen viimevuotiseen ei ole aivan yksinkertaista, koska ulkomaalaiset turistit puuttuvat Lapista tänä vuonna kokonaan.

– Oma arviomme on, että suomalaisturistien määrä Lapissa on tilastomme mukaan tänä vuonna vähintään yhtä suuri kuin viime vuonna. Tämä käy parhaiten selville väkimääriä vertaamalla ja huomioimalla ulkomaalaisturistien vaikutuksen niihin.

Telian matkapuhelinverkon datasta johdettavat tilastot muodostetaan anonymisoidusta ja kokonaisuuksiksi ryhmitellystä datasta. Niistä ei voi tunnistaa yksittäisiä ihmisiä tai ryhmiä.

Alueella oleva väkimäärä taas lasketaan matkapuhelinverkon havainnoista, joissa samalla alueella on vietetty vähintään 20 minuuttia.

Päiväjunissa oli vielä tilaa

Lappiin matkustetaan talvilomalle paljon myös rautateitse, mikä näkyi jo lomaviikon alla siinä, että yöjunat ja autopaikat olivat paikoin loppuunmyytyjä.

Sen sijaan päiväpaikoilla ei ollut ruuhkaa, kertoo Julia Stolp VR:n viestinnästä.

– Matkamäärät ovat pääosin nyt puolittuneet. Viikonloppuna matkustajia oli ehkä hieman sitä enemmän, arvioi Stolp.

VR on pyrkinyt huolehtimaan matkustajien koronaturvallisuudesta, vaikka paikkamäärää onkin rajoitettu vain ekstra-luokassa.

– Havaintojemme mukaan asiakkaat olivat liikkeellä vastuullisesti ja esimerkiksi maskeja käytettiin. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta myös siitä, että makuuvaunuissa illallisen ja aamiaisen voi tilata suoraan hyttiin.

Talvilomalle on pitkä matka

Matkapuhelinverkon tiedoista voidaan koostaa tilastoja paitsi väkimääristä, myös ihmisjoukkojen liikkumisesta. Matkatilaston tulkitsemisen haasteena on kuitenkin se, että matkaksi lasketaan vain sellainen liike, joka ei katkea yli 50 minuutin ajaksi.

Tänä vuonna Lappiin talvilomalle ei juurikaan tulla lentämällä, vaan esimerkiksi omalla autolla.

Ensimmäisenä talvilomiaan viettäville uusmaalaisille, varsinaissuomalaisille ja satakuntalaisille matka tunturiin on kuitenkin niin pitkä, että moni omalla autolla matkustava on hyvinkin saattanut pitää pitemmän tauon ennen perille saapumista.

Tämän voi tulkita näkyvän Telian matkatilastoissa siinä, että vaikka Lappiin asti jatkuneita matkoja olikin noin kolmannes vähemmän kuin edellisvuoden talvilomaviikon alla, eivät Pohjois-Pohjanmaalle päättyneeksi rekisteröidyt matkat vähentyneet juuri ollenkaan.

– Tämä voi kertoa siitä, että Uudeltamaalta alkanut matka keskeytyi jossain Pohjois-Pohjanmaalla yli 50 minuuttia kestävän tauon ajaksi. Näin tilastossa matka kirjataan päättyneeksi sinne, vaikka todellisuudessa se on voinut jatkuakin, selventää Tiia Palvimo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella keskiviikkoon 24.2. kello 23 saakka.

.
.