Hyppää sisältöön

Trumpille tyrmäys korkeimmasta oikeudesta: Syyttäjä saa ex-presidentin verotiedot käyttöönsä

Syyttäjä on vaatinut saada tiedot rikostutkintaa varten.

Kuva: Jim Lo Scalzo/ / EPA

New Yorkin kaupungin syyttäjä saa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin verotiedot käyttöönsä. Yhdysvaltain korkein oikeus torjui maanantaina Trumpin hakemuksen tietojen luovuttamisen estämiseksi.

Manhattanin aluesyyttäjä Cyrus Vance on vaatinut saada Trumpin verotiedot käynnissä olevaa rikostutkintaa varten ja oli pyytänyt niitä Trumpin kirjanpitoa pitkään hoitaneelta yhtiöltä. Kyse on Trumpin henkilökohtaisista ja hänen yritystensä verotiedoista vuosilta 2011–2018.

Alempi oikeusaste määräsi yhtiön luovuttamaan tiedot syyttäjälle, mutta Trump valitti asiasta. Korkeimman oikeuden torjuttua Trumpin valituksen aiempi päätös jää siis voimaan.

Trump on pyrkinyt pitämään verotietonsa poissa julkisuudesta, eikä hän edeltäjistään poiketen julkistanut niitä virkakautensa aikana.

Asia on ollut vireillä korkeimmassa oikeudessa kuukausia, ja uutistoimisto AP:n mukaan siitä on tehty kirjallisia merkintöjä viimeksi lokakuussa. Korkein oikeus ei kommentoinut päätöstään, eikä kertonut syytä päätöksen viipymiseen.

Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista kolme nimitettiin Trumpin presidenttikauden aikana.

Asia kävi korkeimmassa oikeudessa jo viime heinäkuussa. Silloin Trumpin asianajajien perusteena oli, että istuva presidentti olisi suojassa osavaltiotason rikostutkinnoilta. Enemmistö korkeimmasta oikeudesta, mukaan lukien Trumpin nimittämät tuomarit, torjui perustelut ja palautti asian alempaan oikeusasteeseen.

Lue myös: