1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpille tyrmäys korkeimmasta oikeudesta: Syyttäjä saa ex-presidentin verotiedot käyttöönsä

Syyttäjä on vaatinut saada tiedot rikostutkintaa varten.

Donald Trump
Donald Trump
Jim Lo Scalzo/ / EPA

New Yorkin kaupungin syyttäjä saa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin verotiedot käyttöönsä. Yhdysvaltain korkein oikeus torjui maanantaina Trumpin hakemuksen tietojen luovuttamisen estämiseksi.

Manhattanin aluesyyttäjä Cyrus Vance on vaatinut saada Trumpin verotiedot käynnissä olevaa rikostutkintaa varten ja oli pyytänyt niitä Trumpin kirjanpitoa pitkään hoitaneelta yhtiöltä. Kyse on Trumpin henkilökohtaisista ja hänen yritystensä verotiedoista vuosilta 2011–2018.

Alempi oikeusaste määräsi yhtiön luovuttamaan tiedot syyttäjälle, mutta Trump valitti asiasta. Korkeimman oikeuden torjuttua Trumpin valituksen aiempi päätös jää siis voimaan.

Trump on pyrkinyt pitämään verotietonsa poissa julkisuudesta, eikä hän edeltäjistään poiketen julkistanut niitä virkakautensa aikana.

Lue myös: Kun Valkoisen talon ovi Trumpin takana sulkeutuu, aukeaako raastuvan ovi? Syytesuojan poistuessa edessä voi olla tukku ongelmia 11.12.2020

Asia on ollut vireillä korkeimmassa oikeudessa kuukausia, ja uutistoimisto AP:n mukaan siitä on tehty kirjallisia merkintöjä viimeksi lokakuussa. Korkein oikeus ei kommentoinut päätöstään, eikä kertonut syytä päätöksen viipymiseen.

Korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista kolme nimitettiin Trumpin presidenttikauden aikana.

Asia kävi korkeimmassa oikeudessa jo viime heinäkuussa. Silloin Trumpin asianajajien perusteena oli, että istuva presidentti olisi suojassa osavaltiotason rikostutkinnoilta. Enemmistö korkeimmasta oikeudesta, mukaan lukien Trumpin nimittämät tuomarit, torjui perustelut ja palautti asian alempaan oikeusasteeseen.

Lue myös:

Trump joutuu vääntämään kättä myös asuinpaikastaan: Naapurien mukaan 30 vuotta vanha sopimus estää häntä jäämästä Mar-a-Lagoon

Joe Biden julkaisi omat verotietonsa juuri ennen ensimmäistä vaaliväittelyä 30.9.

Tappiollisia yrityksiä, isot velat – The New York Timesin 5 kovinta väitettä Trumpin rahatilanteesta ja veronvälttelystä 28.9.

New York Times: Trump maksoi edellisenä vaalivuotena vain 750 dollaria liittovaltion tuloveroja 28.9.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi