Hyppää sisältöön

Annamari Romsi päätyi puoliksi vahingossa Unelma Lapista-dokumenttisarjaan ja muutti australialaisen miehensä kanssa Sydneystä Rovaniemelle

Dokumenttisarja seuraa kolmea muuttoa etelästä Lappiin, yhdessä tapauksessa aina Australiasta asti.

Traileri: Unelma Lapista - Hyvästi Helsinki ja Sydney
Traileri: Unelma Lapista - Hyvästi Helsinki ja Sydney

Parisen vuotta sitten Rovaniemeltä Australiaan muuttanut Annamari Romsi ei vielä ollut aivan hereillä, kun puhelimeen kilahti viesti omalta siskolta televisioon liittyvästä asiasta.

Romsi avasi viestin sisältämän linkin ja vastasi pariin kysymykseen ja unohti asian saman tien.

Parin päivän päästä Romsille selvisi, että hän on vahingossa ilmoittautunut vapaaehtoiseksi Ylen uuteen dokumenttisarjaan ilman, että oli maininnut asiasta edes miehelleen James "Grit" Martinille.

– Parin päivän päästä meihin oltiin sitten yhteydessä, ja siitä se lähti etenemään heti lumipalloefektinä se homma. Silloin minun piti kertoa Gritille, että by the way mä olen muuten yhtenä aamuna vastannut tämmöseen juttuun, Romsi sanoo nauraen.

Pari oli suunnitellut muuttoa Lappiin ja Rovaniemelle, joten he olivat omiaan Unelma Lapista-dokumenttisarjaan.

Heidän syynsä vaihtaa asuinmaata löytyi Rovaniemeltä Romsin lapsuudenkodista, jossa isä oli kovilla parkinsonista ja dementiasta kärsivän äidin omaishoitajana.

– Missään vaiheessa ei sanottu, että meidän pitää tänne tulla. Oli kuitenkin ihanaa, että meillä oli mahdollisuus tulla tänne ja Grit pääsisi näkemään, mistä minä olen kotoisin.

Annamari Romsi ja James “Grit” Martin matkalla Australiasta Lappiin Kuva: Yle / Yle.

Koronaepidemia alkoi hieman sen jälkeen, kun pari muutti Rovaniemelle. Romsin mukaan omaishoitajien ja muistisairaiden palvelut loppuivat silloin kuin seinään, joten Romsin ja Martinin apua todella tarvittiin.

– Oli ihanaa, että olimme täällä siihen aikaan. Äiti oli silloin alussa vielä sellaisessa kunnossa, että hänet saattoi ottaa yöksi kerran viikossa, että isä pystyi aina yhden yön lepäämään. Muistisairaan omaishoitajalla kun on 24/7 työtä, Romsi sanoo.

Mielenkiintoisia ja hauskoja tilanteita

Dokumentin tekeminen oli pariskunnan mielestä mielenkiintoista ja hauskaa. Kuvattavana olo ei tuntunut koskaan ikävältä, vaikka aluksi se tuntuikin omituiselta.

– Meillä oli hieno tilanne siinä mielessä, että myös nämä dokumentin tekijät muuttivat Lappiin. Kuvasimme esimerkiksi kerran viikossa, ja jos kamera seurasi silloin Grittiä puukäsityökurssilla, niin minä sain olla ihan rauhassa, Romsi sanoo.

– Olihan se omituista aluksi. Mutta sitten siihen tottui, että kameraryhmä seurasi kaikkea arkista ja osin vähäpätöistäkin touhua. Loppujen lopuksi se oli aika hauskaa, James Martin sanoo.

Dokumentin tekoon tottui jopa niin paljon, että se saattoi välillä unohtua.

– Joskus sitä tuli polkupyörällä töistä kotiin, missä olikin kuvausryhmä odottamassa. Sitten ei auttanut, vaikka olisi ollut millaista kerrastoa päällä. Ei muuta kuin mikkiä päälle ja kuvaamaan, Romsi sanoo ja nauraa.

– Kuvaukset seurasivat minua tekemässä asioita ensimmäistä kertaa, ja siitä seurasi muutama hauska tilanne. Esimerkiksi silloin, kun vaihdoin autoon talvirenkaat ensimmäistä kertaa elämässäni, Martin toteaa.

Sarja alkaa maanantaina

Erikoisin kokemus oli kuitenkin se, kun valmis sarja esitettiin heille ennen virallista ensi-iltaa.

– Sehän tuntui ihan hassulta! Mutta oli aivan ihanaa seurata niiden kahden muun perheen tarinaa, ja se on hirveän kauniisti kuvattu. Katsoessa vasta tajusin, miten kaunis Lapin mainos se on. Siihen sitä sitten lopussa keskittyi, Romsi sanoo.

Gritin kotimaassa Australiassa monet ystävät ja sukulaiset ovat innoissaan dokumenttisarjasta.

– Valitettavasti se on suureksi osaksi suomeksi, joten he eivät ymmärrä muuta kuin ne osuudet, missä olen itse mukana. Mutta ne taitavat olla juuri niitä kohtia, mistä he ovatkin kiinnostuneita, Martin lisää.

Sarja seuraa myös Saariselälle muuttavaa Petroa ja Rolle-koiraa sekä Helsingistä Ivaloon muuttavien Minnan, Pernillan ja yksivuotiaan Naomin elämää.

Unelma Lapista-dokumenttisarja nähdään Yle TV2-kanavalla maanantaisin klo 21. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.