1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tropicario

Maailman ainoa suvuttomasti syntynyt mustavesivaraanin poikanen on päässyt Vallilan Tropicarion takahuoneen piiloista omaan terrarioon

Pian vuoden ikäinen poikanen kiipeilee innokkaasti terrarion kallioseinillä, kerrotaan Tropicariosta.

Tropicario
Mustavesivaraanin poikanen
Varaanit ovat petoja. Kaikki liikkuva ja liikkumaton liha on ravintoa. Luonnossa naaras syö omat poikasetkin, jos sattuu ne löytämään.Jarmo Lanki / Tropicario

Helsingin Vallilassa sijaitsevassa trooppisessa eläintalossa Tropicariossa on nyt kenen tahansa nähtävillä matelijamaailman pieni suuri julkkis.

Toistaiseksi nimetön, maailman ainoa Tropicariossa suvuttomasti syntynyt mustavesivaraanin poikanen on nimittäin siirretty takahuoneen poikasterraarion piilosta yleisön nähtäville. Sitä varten on rakennettu uusi näyttelyterrario.

– Sen kasvuvauhti on hirmuinen, mutta eiköhän se tässä kämpässä pärjää vuoden päivät, tuumaa eläintenhoitaja Jarmo Lanki.

Poikanen kuoriutui 9.4.2020. Vajaassa vuodessa se on kasvanut ja vahvistunut komeaan päälle 60 sentin mittaan häntineen päivineen mitattuna. Täysikasvuisena poikasesta voi tulla jopa kolmen metrin pituinen ja 60-kiloinen jättiläinen, joka voi eläintarhassa elää helposti yli parikymppiseksi.

Mustavesivaraanin poikanen
Uuteen kotiterrarioon on rakennettu runsaasti piilopaikkoja, jotta poikanen tuntisi olonsa turvalliseksi ja pääsee halutessaan puikkimaan piiloonkin.Jarmo Lanki / Tropicario

Eläintenhoitaja Lanki uskoo poikasen sopeutuneen uuteen kotiinsa hyvin. Tästä kertoo hyvällä ruokahalulla nautittu ensimmäinen ateria.

Poikasen on nähty viihtyvän vesivaraanille tyypillisesti terraarioon rakennetussa vesialtaassa. Se myös kiipeilee innokkaasti terrarion kallioseinillä.

Mustavesivaraani on hyvin harvinainen. Sen lisääntyminen ylipäänsä eläintarhassa on poikkeuksellista – suvuttomasta lisääntymisestä puhumattakaan. Tutkijat olivat odottaneet neitseellistä lisääntymistä tapahtuvaksi, ja eläintieteilijät eri puolilta Eurooppaa ovat olleet Tropicarioon yhteydessä.

Nimiehdotuksia on tullut runsaasti, jopa niin paljon, että Tropicarion sähköposti on pursunnut niistä.

– 99,9 prosentin varmuudellahan tämä on koirasyksilö, koska kiistatta kaikki suvuttomasti syntyneet varaanit ovat olleet koiraita, eläintenhoitaja Lanki kertoo pohjaksi mahdollisille uusille nimiehdotuksille.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 23.2.2021 kello 23 asti.

Lue myös:

Vallilassa tapahtui kansainvälisen tiedeyhteisön hartaasti odottama ihme: mustavesivaraanin neitseellisesti tuottamasta munasta kuoriutui elävä poikanen

Lue seuraavaksi